Image default
Τοις Μετρητοίς

Εβροφάρμα: Με εκρηκτική άνοδο +78% στη κερδοφορία

Η γαλακτοβιομηχανία Εβροφάρμα (ΕΒΡΟΦ) ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς δίνοντας για το 2023 σημαντικά ενισχυμένα μεγέθη σε σχέση με το 2022.

Έχουμε λοιπόν και λέμε. Αύξηση +7,4% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών κλείνοντας στα 48,76 εκατ. ευρώ από 45,38 εκατ. ευρώ το 2022.

Ισχυρή άνοδος κατά +46% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) φτάνοντας στα 5,24 εκατ. ευρώ από 3,59 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων να εκτοξεύονται στο +78% στα 2,7 εκατ. ευρώ από 1,52 εκατ. ευρώ που ήταν στην προηγούμενη.

Η δε καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε κατά +55% στα 2,2 εκατ. ευρώ από 1,42 εκατ. ευρώ δίνοντας έτσι κέρδη ανά μετοχή στα 0,161 ευρώ από 0,103 ευρώ το 2022.

Με έναν ισολογισμό που σφύζει από υγεία η ακριτική αυτή γαλακτοβιομηχανία δείχνει ότι έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα η Εβροφάρμα τα πήγε τόσο καλά που αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, την έγκριση διανομής μικτού μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή. Την τελευταία φορά που έδωσε μέρισμα ήταν το 2008.

Μεγάλης προσοχής χρήζει η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων που σημείωσε η Εβροφάρμα στο εξωτερικό κυρίως στη φέτα ΠΟΠ και στο στραγγιστό γιαούρτι. Η άνοδος εκεί ξεπέρασε το +16% με την αξία των πωλήσεων που κατευθύνθηκε στο εξωτερικό να αγγίζει τα 4,58 εκατ. που αποτελούν το 11,21% του κύκλου εργασιών της. Εδώ είναι και το συστατικό της ισχυρής ανάπτυξης της ακριτικής γαλακτοβιομηχανίας καθώς στοχεύει σε πολύ πιο μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων. Ήδη το πρώτο τρίμηνο κατευθύνεται προς αυτό τον στόχο.

Η βασική παράμετρος επίτευξης των ανωτέρου στόχου, αλλά και του συνολικού στόχου ισχυρής μεγέθυνσης έως το 2028 αποτελεί η ιδιοπαραγωγή ανωτέρας ποιότητας ελληνικού αγελαδινού γάλακτος από τον στάβλο ζώων της θυγατρικής CAMPUS Μονοπρόσωπη A.E. (τον μεγαλύτερο στην Ελλάδα), αλλά και η αξιοποίησή του από τη μητρική εταιρεία μέσω των συνεχιζόμενων επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό.

Στην Campus έχει επιτευχθεί σταθερά συνεχιζόμενη αύξηση (κυρίως δημιουργούμενη από γεννήσεις νέων ζώων) του ζωικού πληθυσμού των παραγωγικών ζώων, ως αποτέλεσμα των προηγμένων τεχνικών αναπαραγωγής, φροντίδας, εκτροφής και στέγασης των ζώων αυτών. Η συνολική ημερήσια παραγωγή που ανέρχεται σε σχεδόν 50 τόνους γάλα ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 3% της εγχώριας παραγωγής νωπού αγελαδινού γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα της Εβροφάρμα μιας που ως γνωστόν η εγχώρια παραγωγή είναι ελλειμματική καλύπτοντας περίπου μόνο το 40% των αναγκών της αναγκάζοντας τη χώρα στο να πραγματοποιεί μεγάλες εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Για αυτόν άλλωστε τον σκοπό ο όμιλος κάνει συνεχώς νέες επενδύσεις κυρίως σε μηχανολογικό και βιομηχανικό εξοπλισμό, οι οποίες ανήλθαν σε 2,43 εκατ. ευρώ για το 2023 με το σύνολό τους να είναι ενταγμένες στις διατάξεις του Μέτρου 4.2.1 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και επιχορηγούνται κατά 50%.

Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου με την τιμή να έχει τα καύσιμα για να εισέλθει μεσοπρόθεσμα μέσα στην περιοχή διακύμανσης των 2,16 με 2,80 ευρώ ή έως και μια άνοδο της τάξης του +64%. Εμβληματική στο μηνιαίο chart τιμών είναι ανοδική διάλυση του τεράστιου σχηματισμού “Cup and handle” στο επίπεδο των 1,20 με 1,16 ευρώ. Το ύψος του τμημένου σχηματισμού αν τοποθετηθεί πάνω στο “χείλος” δίνει ως τιμή-στόχο τα 3,25 ευρώ.

Το ιστορικό υψηλό της μετοχής έχει γραφτεί το καλοκαίρι του 2003 στα 3,38 ευρώ όταν ο όμιλος έκανε πωλήσεις στα 23 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA στα 3,6 εκατ. ευρώ (!).

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

April 3, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin

Ευρωσύμβουλοι: Ο τεχνολογικός όμιλος που ετοιμάζει ισχυρό deal

admin

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

admin

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

admin

“Φθηνότερη” τράπεζα στην Ευρώπη η Alpha Bank

admin

Όταν οι ΑΕΕΑΠ πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας

admin

Πιθανό καμπανάκι το έντονο κατέβασμα της Wall Street

admin