Ο υπουργός Εμπορίου του Πεκίνου απέρριψε ως «αβάσιμες» τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η έξαρση των κινεζικών εξαγωγών χαμηλού κόστους αποτελεί κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς η επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών της Ουάσινγκτον ολοκλήρωσε τη Δευτέρα (8 Απριλίου) την επίσκεψη της με στόχο μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη θετική άποψη ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πιο σταθερή βάση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανοίξουν διαύλους για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με το ζήτημα της πλεονάζουσας βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας – αν και οι διαφορές παραμένουν σαφώς.
Η ανησυχία των ΗΠΑ είναι ότι με την κινεζική κυβερνητική στήριξη να δημιουργεί περισσότερη παραγωγική ικανότητα από όση μπορούν να απορροφήσουν οι παγκόσμιες αγορές, μια πλημμύρα φθηνών εξαγωγών σε βασικούς τομείς όπως η ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη των βιομηχανιών αυτών αλλού.
Ωστόσο, ο υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γεντάο δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Παρίσι την Κυριακή ότι «οι κατηγορίες για ‘πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα’ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είναι αβάσιμες», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η ταχεία ανάπτυξη των κινεζικών κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων οφείλεται στην καινοτομία και στις εγκαθιδρυμένες αλυσίδες εφοδιασμού και όχι στις επιδοτήσεις.
Πρόσθεσε ότι το Πεκίνο θα υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους, ανέφερε το Xinhua.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει τις ανησυχίες σχετικά με την τεράστια κρατική στήριξη που παρέχει στη βιομηχανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις κινεζικές επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς στα οχήματα που πιστεύει ότι πωλούνται αθέμιτα σε χαμηλότερη τιμή, κάτι που το Πεκίνο καταδίκασε τον περασμένο μήνα ως «προστατευτισμό».
Η Γέλεν έθεσε επανειλημμένα το θέμα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε συνομιλίες με αξιωματούχους και επιχειρηματίες στη νότια πόλη Γκουανγκζού και στην πρωτεύουσα Πεκίνο.
Εκτός από την αντιμετώπιση του θέματος με τον ομόλογό της αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ κατά τη διάρκεια περίπου 11 ωρών δέσμευσης, έθεσε το θέμα επίσης στον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ σε μια προσπάθεια να μεταφέρει τις ανησυχίες στα υψηλότερα επίπεδα χάραξης πολιτικής στην Κίνα.
Σύμφωνα με το Xinhua, ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε στην Γέλεν ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να δει το θέμα της παραγωγικής ικανότητας «αντικειμενικά» και από μια «προσανατολισμένη στην αγορά» προοπτική.
Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της νέας ενεργειακής βιομηχανίας της Κίνας «θα συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια πράσινη μετάβαση και τη μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», ανέφερε το κείμενο της διμερούς συνάντησής τους.
Η Γέλεν, από την πλευρά της, αναγνώρισε ότι «πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που αφορά ολόκληρη τη μακροοικονομική και βιομηχανική στρατηγική τους».
«Δεν πρόκειται να λυθεί σε ένα απόγευμα ή σε έναν μήνα», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους στην Γκουανγκτζόου.
Είπε όμως ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι «άκουσαν ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για εμάς» και ένα ζήτημα που θα είναι κρίσιμο για τη διμερή σχέση, καθώς και για τις σχέσεις της Κίνας με άλλες χώρες, στο μέλλον.