Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Χρηματιστήριο: Σημαντική πτώση 2,4% στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε μια ακόμα πτωτική συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες να βυθίζονται σε αρνητικό έδαφος. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.355,12 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουαρίου 2024.

Η αγορά κυριαρχήθηκε από πτωτικές τάσεις, με ελάχιστες μετοχές να παρουσιάζουν άνοδο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,59 εκατομμύρια ευρώ, με 18.122 συναλλαγές.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της γενικότερης πτώσης που παρατηρείται στις αγορές τις τελευταίες ημέρες, με φόντο την αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τις πληθωριστικές πιέσεις.

O Γενικός Δείκτης κινήθηκε σταθερά πτωτικά με τις πιέσεις να κλιμακώνονται όσο περνούσε η ώρα και τελικά ολοκλήρωσε στο χαμηλό ημέρας των 1.357,3 μονάδων με ισχυρή πτώση 2,4%.

Ο τζίρος παρέμεινε σε αισθητά αυξημένα επίπεδα στα 157,28 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 17 εκατ. μέσω 14 πακέτων (4 στην Jumbo για 6,7 εκατ. ) με τον όγκο των συναλλαγών στα 37,2 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με -2,14% στις 1.161,4 μονάδες, η υψηλή κεφαλαιοποίηση του FTSE σημείωσε απώλειες 2,25% στις 3.296,79 μονάδες, όπως και η μεσαία του FTSEM που ολοκλήρωσε στις 2.170,39 μονάδες με –2,68%.

Στις τελευταίες 4 πτωτικές συνεδριάσεις άλλωστε ο ΓΔ πλέον έχει σωρευτικές απώλειες 4,44% και έχει απολέσει περισσότερες από 60 μονάδες.

Ας σημειωθεί πάντως ότι και το τελευταίο ανοδικό σκέλος είχε… εστία στην Μέση Ανατολή, καθώς τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είχαν οδηγήσει στο τοπικό χαμηλό των 1.111,29 μονάδων (9/10/2023) από όπου άρχισε η “ανάβαση” έως τις 1.434,87 (4/3/2024).

Σημειώνεται ότι η εικόνα σήμερα πιθανώς να επιβαρύνθηκε περαιτέρω από την εκτίμηση του ΔΝΤ για ανάπτυξη στο 2% της ελληνικής οικονομίας το 2024, χαμηλότερα από το 2,3% του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Ελληνική Αγορά θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις”, εκτιμά η Optima Bank.

“Το γεωπολιτικό ρίσκο και η αναταραχή θα συνεχίσουν να υποδεικνύουν συνεδριάσεις μεταβλητότητας”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με drones και πυραύλους ήταν ανεπιτυχής, καθώς αντιμετωπίστηκε με σχετική ευκολία από τους εμπειροπόλεμους Ισραηλινούς. Άνοιξε ωστόσο ένα νέο κεφάλαιο στο περίπλοκο σκηνικό της Μ. Ανατολής, καθώς το Ισραήλ δηλώνει ότι θα απαντήσει στον κατάλληλο χρόνο και το Ιράν ότι τυχόν Ισραηλινή επίθεση θα τύχει και της δικής του απάντησης, όπως υπενθυμίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με την Επενδυτική Κοινότητα να παρακολουθεί τις αναλύσεις των ειδικών περί τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά δεδομένα, καθώς οι επόμενες εξελίξεις είναι ανοικτές σε πολλά ενδεχόμενα.

Με τα δεδομένα αυτά, η αβεβαιότητα στο περιβάλλον των Αγορών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς η πιθανότητα οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή να αποτελέσουν νέο “μαύρο κύκνο” είναι πλέον υπολογίσιμη.

Με το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το ένα τέταρτο των διακινούμενων ποσοτήτων Πετρελαίου να μην μπορεί να αποκλειστεί, οδηγώντας την τιμή του Πετρελαίου πάνω από τα $100 και την τιμή του Χρυσού να αναρριχάται, καθώς αρκετοί επενδυτές, Κεντρικές Τράπεζες ανάμεσά τους, τον θεωρούν πλέον κατάλληλο “επενδυτικό καταφύγιο”.

Οι Αγορές διατηρούν προσώρας ψύχραιμη στάση, ιδιαίτερα οι Ευρωπαϊκές, με το σκεπτικό ότι ο δρομολογημένος ενεργειακός μετασχηματισμός θωρακίζει τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες. Σενάριο που δεν θα συνεχίσει να διατηρείται στο επενδυτικό περιβάλλον, αν η κρίση συνεχιστεί.

Με τις Κεντρικές Τράπεζες να έχουν ένα ακόμη πονοκέφαλο σε σχέση με την επιλογή της κατάλληλης χρονικής στιγμής για να ξεκινήσουν την αποκλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων.

Με τον Γιάννη Στουρνάρα να επανέρχεται στη θέση για επιτοκιακές μειώσεις από μέρους της ΕΚΤ από τον Ιούνιο και εφεξής, καθώς οι αιτίες του πληθωρισμού συνδέονται με τις συνθήκες της προσφοράς και η διατήρηση υψηλών επιτοκίων επιβραδύνει την Οικονομία, λόγω των λιγότερων δανείων και της μικρότερης κατανάλωσης.

Και αν η έλευση κατάλληλων καταλυτών απαιτείτο για να κινηθεί προς τις 1430 μονάδες, πριν τη νέα ένταση στη Μ. Ανατολή, η βελτίωση του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι απολύτως αναγκαία για να επανακάμψει το επενδυτικό ενδιαφέρον για Ελληνικούς τίτλους στο άμεσο μέλλον, με δεδομένη την υψηλή συμμετοχή των επενδυτών εξωτερικού στο Χ.Α.”, όπως τονίζει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Σχετικα αρθρα

Τράπεζα Πειραιώς: Πτώση 22% στα καθαρά κέρδη τριμήνου και 2.4% στη μετοχή 

admin

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Σε αναπτυξιακή τροχιά η παγκόσμια οικονομία φέτος

admin

Χρηματιστήριο: Καύσιμα από επιχειρηματικές συμφωνίες και… “voladeality”

admin

Εγγυημένα δάνεια €4 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

admin

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

admin

“Ο Προδότης”: Ένα εκρηκτικό ντοκιμαντέρ της ομάδας Ναβάλνι

admin

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν – Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin