Image default
Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα Μητσοτάκη για αυτοσυγκράτηση στη Μέση Ανατολή – Η ελληνική θέση για τα ευρωτουρκικά

Υπό τη σκιά του κινδύνου ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες με το δείπνο των ηγετών οι εργασίες της εμβόλιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να βρεθεί στην Άγκυρα σε περίπου έναν μήνα από τώρα.

Ως προς τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να επαναλάβει την ελληνική θέση απερίφραστης καταδίκης των επιθέσεων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και να τονίσει ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση αυτή τη στιγμή θα ήταν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Και ενώ η Ελλάδα στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, υπογραμμίζει σε όλους τους δυνατούς τόνους την ανάγκη όλες οι εμπλεκόμενος πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη περαιτέρω κλιμάκωση.

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να βρεθεί σε Κατάρ και Κουβέιτ, ενώ χθες συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για τις εξελίξεις.

Σχέση win-win χωρίς ψευδαισθήσεις

Στα της Τουρκίας αναμένεται να γίνει συζήτηση στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος Μπορέλ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αυτό που αναμένεται να υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι η πάγια θέση υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης, χωρίς όμως ψευδαισθήσεις ως προς τις πάγιες θέσεις της γείτονες. «Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ θετικών βημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις, εφόσον και η τουρκική πλευρά δείχνει διάθεση συνεργασίας», υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η βάση συζήτησης είναι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που προβλέπουν ότι όποια θετικά βήματα γίνουν θα είναι σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η πορεία της Τουρκίας είναι υπό διαρκή αξιολόγηση και η πρόοδος δεν είναι αυτοματοποιημένη. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, αναγνωρίζει την έμπρακτη αποκλιμάκωση στο πεδίο, παρά τις σποραδικές εξάρσεις, επιλέγοντας να προτάσσει τη «μεγάλη εικόνα», όπως επεσήμανε και σε πρόσφατη συνέντευξή του, ενόψει και της νέας συνάντησης του με τον Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Μαΐου.

Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παράλληλα, η Ελλάδα στηρίζει τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών και της προόδου στο Κυπριακό για την βελτίωση της ευρωτουρκικής συνεργασίας. Και θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να συμβάλει και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι στο τέλος της ημέρας, η συζήτηση για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. θα πρέπει να σημαίνει βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δηλαδή υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους.

Ειδήσεις σήμερα:

Εννέα συλλήψεις για την κατάρρευση του κτηρίου στο Πασαλιμάνι – Η ιστορία του 31χρονου αστυνομικού που σκοτώθηκεΠαρί-Ντόρτμουντ το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών – Οι Παριζιάνοι 4-1 την Μπαρτσελόνα, οι Γερμανοί 4-2 την Ατλέτικο – Δείτε γκολΤο δίλημμα του Τζέιμς μετά το ναυάγιο του πατέρα του και ο δεύτερος μονομάχος του Survivor – Δείτε βίντεο

Σχετικα αρθρα

Σχοινάς στην DW: «Τα καταφέραμε στην Κομισιόν»

admin

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν, δεν είναι τελεσίδικες

admin

Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι πολιτικές ομάδες, οι επιτροπές, η παραγωγή νομοθετικού έργου

admin

Αλαλούμ στην Ελληνική Λύση: Η δήλωση Ιερώνυμου μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο Βελόπουλος – Νομίζαμε ότι ήταν ο Παύλος Μαρινάκης, σχολίασε ο Χήτας

admin

Σπίρτζης κατά Κασσελάκη: Κακώς λέει για «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» – Δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική να γίνει πρωθυπουργός

admin

Μαρινάκης: Η επιστολική ψήφος είναι μία μεγάλη αλλαγή που ήρθε για να μείνει – Γράφτηκαν 202.556 εκλογείς από 128 χώρες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για κλήση της Ν. Κεραμέως στη Βουλή για τα προσωπικά δεδομένα

admin

Γιώργος Καρατζαφέρης στον Δανίκα: «Εχω μια ατάκα για όλα τα παιδιά μου»

admin

Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες θα ψηφίσουν με επιστολική στις προσεχείς ευρωεκλογές

admin

Βορίδης: Μετά την πυρκαγιά στο Μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στην κατεύθυνση επιεικέστερου Ποινικού Κώδικα

admin

Καλλιάνος για τα «50 τηλέφωνα» στον Άδωνι: Απηύδησα, τον πήρα να τον ρωτήσω πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ

admin

Φάμελλος στον ΣΚΑΪ: Ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιούργησε πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τη δίκη για το Μάτι

admin