Image default
Επιχειρήσεις

ΑΔΜΗΕ για Great Sea Interconnector: Οι κανονιστικές αποφάσεις δεν αλλάζουν

Σημαντική αύξηση των εσόδων και κερδοφορία έδειξαν τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023 για την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. που οφείλεται στη συνεχιζόμενη εκτέλεση των δραστηριοτήτων της.

Όπως ανέφεραν στελέχη του διαχειριστή σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, το επενδυτικό πλάνο ύψους 6,1 δισ. βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση και να στηρίξει τους στόχους της Ελλάδας για την απανθρακοποίηση. Υπογράμμισαν, δε, πως οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για το στρατηγικό πλάνο του διαχειριστή. Μάλιστα μετά την επιτυχημένη περσινή χρονιά σε σχέση με τις επενδύσεις, όπου καταγράφηκε αύξηση 90% σε σχέση με το 2022 σε ό,τι αφορά τις συνολικές επενδύσεις του ομίλου και φέτος αναμένεται ακόμα μια θετική χρονιά.

Όπως αναφέρθηκε το CAPEX για το 2024 κατά προσέγγιση εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 790 εκατ. ευρώ. Πέρσι, οι συνολικές επενδύσεις για τον Όμιλο ανήλθαν σε 644 εκατ. ευρώ. «Αναμένουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ανάπτυξη για τους μετόχους μας και να υποστηρίζουμε ταυτόχρονα τον ΑΔΜΗΕ στην εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου ανάπτυξης του Συστήματος, διατηρώντας την εστίασή μας στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε κ. Ιωάννης Καράμπελας.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πλάνο στελέχη του διαχειριστή ανέφεραν πως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ άλλων έργων οι σχετικές μελέτες για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών του ΒΑ Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με το διαχειριστή έχει εκκινήσει η έρευνα βυθού για τις διασυνδέσεις Κόρινθος – Κως, Κως – Ρόδος για τα Δωδεκάνησα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2024.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η έρευνα βυθού για τις οδεύσεις Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος, Λήμνος – Θράκη, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2024. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Παράλληλα, σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ η προχρηματοδότηση του έργου από το European Union’s Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) και το μηχανισμό CEF (Connecting Europe Facility) της Ε.Ε. ανήλθε σε 164,5 εκατ., ποσό που αποτελεί το 25% της συνολικής επιχορήγησης.

Όπως ανέφεραν στελέχη του διαχειριστή το ποσό αφορά μόνο το τμήμα Κρήτη-Κύπρος και όχι το τμήμα Κύπρος-Ισραήλ, ενώ επανέλαβαν ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρουν πως υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση του έργου, τα ίδια στελέχη επανέλαβαν πως «υπάρχουν κανονιστικές αποφάσεις που ισχύουν και δεν αλλάζουν».

Υπενθυμίζεται πάντως πως η κυπριακή πλευρά ζήτησε να υπάρξει μια μελέτη κόστους – οφέλους για το τμήμα Κύπρου-Κρήτης.

Σχετικα αρθρα

Η LVMH εισπράττει ενδιαφέρον για την Marc Jacobs και το… εξετάζει

admin

Εφραίμογλου: Η νεοφυής επιχειρηματικότητα αυξάνει το μερίδιό της στο ΑΕΠ

admin

Μοτοδυναμική: Δωρεάν διάθεση 76.606 ιδίων μετοχών σε στελέχη

admin

Reds: Στο 96,06% το ποσοστό της Ελλάκτωρ

admin

ΔΕΗ: Στις 20 Μαίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου

admin

Εθνική Τράπεζα: Ξεκίνησε η διαδικασία άσκησης των call option για τις MREL αξίας 150 εκατ. ευρώ

admin

Lamda: Αποχωρεί μετά από 20 χρόνια η COO Κωνσταντίνα Καρατοπούζη

admin

Reds: Στο 96,06% το ποσοστό της Ελλάκτωρ

admin

Γερογιάννης (Aegean): Είμαστε προσηλωμένοι στο να ανεβάζουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Ο Γ. Ζερβουδάκης Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων

admin

Epsilon Net: Στο 66,91% το ποσοστό της Ginger Digital BidCo

admin

Interwood: Από 2/5 στο ταμπλό οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

admin