Image default
Οικονομία

Πάσχα στα νησιά: Δυόμιση φορές ακριβότερα τα Airbnb στην Ύδρα από τη Μύκονο

Οι τιμές στα Airbnb σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι αισθητά χαμηλότερες φέτος το Πάσχα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους κοντινούς νησιωτικούς προορισμούς και ειδικά στην Ύδρα, όπου κόστος διανυκτέρευσης και ζήτηση έχουν εκτοξευτεί.

Τα στοιχεία για τα ποσοστά προκρατήσεων στους δημοφιλείς νησιωτικούς πασχαλινούς προορισμούς προέρχονται από E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών και αφορούν ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες όχι βίλες) για το χρονικό διάστημα 3 -6 Μαΐου ( Μεγάλη Παρασκευή – Δευτέρα του Πάσχα).

Όπως αναφέρεται, φέτος το Πάσχα, οι τιμές μίσθωσης σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και αρκετά μειωμένες σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. “Τη φετινή χρονιά, νησιωτικοί προορισμοί που ήταν αποκλειστικά για “δυνατά” πορτοφόλια τα προηγούμενα χρόνια, πλέον φαίνεται να καταγράφουν “διόρθωση” των τιμών” τονίζεται.

Όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 60τμ στη περιοχή Φτελιά διαμορφώνεται στα 392€ για 3 διανυκτερεύσεις και στα 250€-300€ αν πρόκειται για κατοικία 18τμ-25τμ. Η Μύκονος καταγράφει προ-κρατήσεις της τάξεως του 79% στα ενεργά προς μίσθωση ακίνητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το κόστος μίσθωσης στη Σαντορίνη διαμορφώνεται από 272€ στη περιοχή Περίβολος για κατοικία 40τμ. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 65% στα ενεργά προς μίσθωση ακίνητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στον αντίποδα, το κόστος μίσθωσης στην Ύδρα κυμαίνεται από 1.055€  για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 50τμ, ενώ στις Σπέτσες από 1.185€ για κατοικία 60τμ.

Σημειώνεται πως οι προ-κρατήσεις που καταγράφονται αφορούν αποκλειστικά τα ανοιχτά- διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα και όχι στο σύνολο των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τη φετινή χρονιά, μέρος των ιδιοκτητών καθυστέρησαν να ανοίξουν τα ακίνητα τους για τις ημέρες του Πάσχα.

Τα ενεργά ακίνητα σε πολλούς προορισμούς δεν ξεπερνούν το 50%-60% της δυναμικής της εκάστοτε περιοχής στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όμως κάθε μέρα φαίνεται να ενεργοποιούνται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης νέα ακίνητα για τις ημέρες του Πάσχα.

Πόσο θα κοστίσει το Πάσχα στα δημοφιλή νησιά

Στην Τήνο οι “ενεργές” κατοικίες στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφουν ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 85%, τη στιγμή που τα “ενεργά” ακίνητα δεν ξεπερνούν το 30%-40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται από 305€ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 50τμ στη περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Στην Ερμούπολη της Σύρου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 100τμ για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 928€. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 82%, ενώ η δυναμική των ενεργών ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν ξεπερνά το 40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί.

Στην Χίο οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται στο 78% και το κόστος διαμονής από 632€ για 3 διανυκτερεύσεις στη πόλη. Οικονομικές επιλογές καταγράφονται στη περιοχή Κάμπος όπου το κόστος διανομής διαμορφώνεται στα 220€ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 40τμ και στο χωρίο Αυγώνυμα, κατοικία 45τμ μισθώνεται προς 215€ για 3 διανυκτερεύσεις.

Στην Πάτμο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 82τμ στην περιοχή Γροίκος διαμορφώνεται στα 425€ για 3 διανυκτερεύσεις. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 65%, με τη δυναμική των ενεργών ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να μην ξεπερνά το 40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 45τμ στην Αίγινα για 3 διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 260€ και στο Αγκίστρι στα 287€ για κατοικία 53τμ. Οι προ-κρατήσεις στις ενεργές κατοικίες αγγίζουν το 82% και 72% αντίστοιχα.

Στην Κέρκυρα τέλος, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται από 780€ στο κέντρο της πόλης και οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 90% σε κατοικίες που απέχουν 5-6 χιλιόμετρα από το κέντρο.

Σύμφωνα με το E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, τα ποσοστά πληροτήτων αναμένεται να ανέβουν όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, ενώ υψηλή ζήτηση αναμένουμε και στους ηπειρωτικούς προορισμούς.

Σχετικα αρθρα

Οι εξοδούχοι του Πάσχα δεν γλίτωσαν από την ακριβή βενζίνη – Υψηλές τιμές στους πασχαλινούς προορισμούς

admin

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

admin

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της η βιομηχανία παραγωγής ελαιόλαδου

admin

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

admin

Επιδόματα – εφάπαξ συνταξιούχων: Τι καταβάλλεται από 8 έως 10 Μαΐου

admin

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

admin

Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη 4ετία ήταν το 2015-2019

admin

Πάουελ της Fed: Δεν βλέπω ούτε το stag ούτε το flation

admin

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Οι Έλληνες μαθητές στην πρώτη δεκάδα του ευρωπαϊκού διαγωνισμού γνώσεων για το χρήμα

admin

Διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ο Γιάννης Τσακίρης

admin

Επίδομα παιδιού: Κλείνει στις 10 Μαΐου η πλατφόρμα Α21

admin

Υπ. Υποδομών: Υπογραφή σύμβασης 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα στην ΠΕ Τρικάλων

admin