Κρίσιμα τα επόμενα τρίμηνα για το αν θα επιτευχθεί ο αναπτυξιακός στόχος για 2,5% στο σύνολο της χρονιάς.
Με το κοντέρ της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να έχει γράψει 2,1% για το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, τα επόμενα τρίμηνα θα είναι κρίσιμα για το αν θα επιτευχθεί ο αναπτυξιακός στόχος για 2,5% στο σύνολο της χρονιάς.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις των στοιχείων, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 υποδεικνύει µια δυναµική συνέχεια και είναι συµβατή µε την πρόβλεψη για ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης της τάξης του 2%-2,5% που προβλέπουν ελληνικοί και διεθνείς οργανισμοί.
Υπό το πλαίσιο αυτό τα βλέμματα των αναλυτών αλλά και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι στραμμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης, την ανεργία και βέβαια την πορεία των ξένων επενδύσεων και του τουρισμού.
Ένα από τα ποιοτικά στοιχεία του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που ξεχωρίζουν στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι οι επενδύσεις σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο δείχνουν να ανεβάζουν ρυθμούς, καθώς αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 7,1%, την ίδια στιγμή που στην Ευρωζώνη και την ΕΕ οι επενδύσεις μειώνονται.
Το στοιχείο αυτό θεωρείται κρίσιμο, καθώς στόχος είναι η κινητήρια δύναμη της αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ να γίνουν οι επενδύσεις και όχι η -ιδιωτική και δημόσια – κατανάλωση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο με ύψος 12,2 δισ. ευρώ είναι το υψηλότερο της τελευταίας 14ετίας αλλά και η πορεία των ξένων επενδύσεων που σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πρώτο τρίμηνο εμφάνισαν αύξηση περίπου 10% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, τη µεγαλύτερη συνεισφορά είχαν οι τοµείς του µηχανολογικού εξοπλισµού και των µεταφορών, που αυξήθηκαν κατά 6,8% και 7,8% αντιστοίχως, ενώ οι κατασκευές αυξήθηκαν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό (1,4%), λόγω της πτώσης των επενδύσεων σε κατοικίες κατά 14%.
Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο είναι το αν θα επιτευχθεί η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών και αγαθών που προβλέπουν για φέτος το υπουργείο Οικονομικών και οι διεθνείς οργανισμοί. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου είναι μεικτά, καθώς καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών, με ρυθμούς υψηλότερους της συνολικής κατανάλωσης, όμως οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν. Στο οικονομικό επιτελείο αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε ένα υψηλό αποτέλεσμα βάσης, δηλαδή την πολύ μεγάλη τιμή των εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ονομαστικούς όρους το πρώτο τρίμηνο του 2024 το ύψος των ελληνικών εξαγωγών αγαθών ήταν 39,5% μεγαλύτερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, 5,3% μεγαλύτερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, και 10.7% χαμηλότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2023.