Ανοδικό ξέσπασμα κατέγραψαν σήμερα (26/7) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν ο βιομηχανικός κολοσσός 3M που «εκτοξεύτηκε» κατά 23% και κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από το 1972.
Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 654,27 μονάδων, ή 1,64%, για να τερματίσει στις 40.589,34 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 5.461,03 μονάδες και ο Nasdaq κέρδισε 1,05% στις 17.361,70 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,8% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq έχασε 2,1%. Ο Dow, από την άλλη, κατάφερε να κλείσει θετικά κατά 0,7%, ολοκληρώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.
Οι κινήσεις της Παρασκευής προκύπτουν από έναν συνδυασμό κλίματος υπερπώλησης, μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο έκθεση για το ΑΕΠ την Πέμπτη και την άποψη ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια λόγω της οικονομικής ανθεκτικότητας, αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.
Συνεχίστηκε το rotation σε κυκλικούς τομείς της αγοράς και της μικρής κεφαλαιοποίησης, με τον Russell 2000 να κερδίζει περίπου 1,6%. Οι μετοχές της βιομηχανίας και των υλικών σημείωσαν άνοδο, αυξάνοντας τους αντίστοιχους κλάδους στον S&P κατά 1,7%.
Ορισμένα ονόματα τεχνολογίας που δυσκολεύτηκαν εν μέσω του sell-off αυτής της εβδομάδας κέρδισαν, με τη Microsoft και την Amazon να διατηρούν άνοδο μεγαλύτερη του 1% η καθεμία. Η Meta Platforms πρόσθεσε σχεδόν 3%. Ο κλάδος της πληροφορικής του S&P αυξήθηκε κατά περίπου 1%.
Οι επενδυτές της Wall Street αξιολόγησαν τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Ιουνίου, μια μέτρηση για τον πληθωρισμό που προτιμάται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο PCE αυξήθηκε κατά 0,1% τον μήνα Ιούνιο και σημείωσε ανοδική πορεία κατά 2,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Dow Jones, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου. Η ετήσια αύξηση τον Μάιο ήταν 2,6%, ενώ η μηνιαία μέτρηση παρέμεινε αμετάβλητη.
Περισσότερο από 1% υποχώρησε το αμερικανικό αργό την Παρασκευή, καταγράφοντας την τρίτη εβδομάδα απωλειών καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση στην Κίνα αντισταθμίζουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου έχασε 1,4% ή 1,12 δολάρια ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 77,16 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, οι απώλειες του αργού έφτασαν το 3%. Στο brent, το συμβόλαιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 1,5% ή 1,24 δολάρια στα 81,13 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο. Οι εβδομαδιαίες απώλειες έφτασαν το 1%.
Αντίθετα, ο χρυσός σημείωσε αύξηση 1%, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν λόγω της αισιοδοξίας για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τον Σεπτέμβριο, μετά τα στοιχεία που ανέφεραν ελαφριά επιβράδυνση του δείκτη PCE τον Ιούνιο.
Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε 1,29% ή 30,40 δολάρια στα 2.383,90 δολάρια ανά ουγγιά. Με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο, οι τιμές έκλεισαν την εβδομάδα με απώλειες σχεδόν 0,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Για το σύνολο της εβδομάδας, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε 0,65%, σε συνέχεια των απωλειών 0,8% το ακριβώς προηγούμενο επταήμερο.