Οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να διαμεσολαβήσουν ώστε να αποτραπεί ένα πλήγμα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό από το Ισραήλ ή σημαντικές υποδομές ως απάντηση στη φονική επίθεση στο Γκολάν, σύμφωνα με πέντε πηγές από τον σχετικό κύκλο.
Η Ουάσινγκτον έχει ανεβάσει ρυθμούς για να αποτρέψει έναν γενικευμένο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ιρανικής Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στο κατεχόμενο από το Ισραήλ Γκολάν, που προκάλεσε το θάνατο σε 12 νέους το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πέντε πηγές μεταξύ των οποίων είναι Λιβανέζοι και Ιρανοί αξιωματούχοι καθώς και διπλωμάτες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ήδη τη Χεζμπολάχ για την επίθεση με ρουκέτες, αν και η οργάνωση έχει αρνηθεί να αναλάβει την ευθύνη.
Το επίκεντρο της διπλωματίας υψηλών ταχυτήτων ήταν να περιοριστεί η αντίδραση του Ισραήλ, προτρέποντάς το να μην στοχεύσει την πυκνοκατοικημένη Βηρυτό, τα νότια προάστια της πόλης που αποτελούν την καρδιά της Χεζμπολάχ ή βασικές υποδομές όπως αεροδρόμια και γέφυρες, δήλωσαν οι πηγές που ζήτησαν ανωνυμία για να μιλήσουν για λεπτομέρειες εμπιστευτικά καθώς δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Elias Bou Saab, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Amos Hochstein μετά την επίθεση του Σαββάτου στο Γκολάν, δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει την απειλή μιας μεγάλης κλιμάκωσης, αν γλιτώσει την πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.
«Αν αποφύγουν τους αμάχους και αποφύγουν τη Βηρυτό και τα προάστιά της, τότε η επίθεσή τους θα μπορούσε να είναι καλά υπολογισμένη» είπε.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η χώρα τους θέλει να πλήξει τη Χεζμπολάχ αλλά να μην παρασύρει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Οι δύο διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη είπαν ότι το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση ότι θα αποφύγει τα χτυπήματα στη Βηρυτό, τα προάστιά της ή τις πολιτικές υποδομές.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες των διπλωματικών συνομιλιών, αν και επιδιώκει μια «βιώσιμη λύση» για τον τερματισμό όλων των διασυνοριακών πυρών. «Η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη και αταλάντευτη ενάντια σε όλες τις απειλές που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ», δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να απαντήσει στο χτύπημα στο Γκολάν, αλλά κανείς δεν ήθελε έναν ευρύτερο πόλεμο. «Όσον αφορά τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, να είστε βέβαιοι ότι τις είχαμε και τις είχαμε σε πολλαπλά επίπεδα», πρόσθεσε. «Αλλά δεν πρόκειται να περιγράψω λεπτομερώς τα έσω αυτών των συνομιλιών».
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ η Χεζμπολάχ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τα πέντε άτομα που έχουν γνώση της διπλωματικής ώθησης τις τελευταίες δύο ημέρες είτε συμμετείχαν στις συνομιλίες είτε ενημερώθηκαν σχετικά. Είπαν ότι οι προσπάθειες στόχευαν στην επίτευξη μιας βαθμονομημένης προσέγγισης παρόμοιας με εκείνη που περιόρισε την ανταλλαγή πυραύλων και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν τον Απρίλιο, που προκλήθηκε από ισραηλινό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.
Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης μεταφέρει μηνύματα στην Τεχεράνη τουλάχιστον τρεις φορές μετά την επίθεση του Σαββάτου στα Υψίπεδα του Γκολάν, «προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση της κατάστασης θα ήταν επιζήμια για όλα τα μέρη».
Η Χεζμπολάχ είναι η ισχυρότερη από το δίκτυο περιφερειακών ομάδων πληρεξουσίων του Ιράν «Άξονας της Αντίστασης» και σύμμαχος της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς. Ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.
Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου το 2006, την τελευταία φορά που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ είχαν μια μεγάλη σύγκρουση, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν τα νότια προάστια της Βηρυτού, γνωστά ως Νταχίγια, πλήττοντας κτίρια που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ καθώς και πύργους κατοικιών. Το αεροδρόμιο της Βηρυτού βομβαρδίστηκε και τέθηκε εκτός λειτουργίας, ενώ σε ολόκληρο τον Λίβανο καταστράφηκαν γέφυρες, δρόμοι, πρατήρια καυσίμων και άλλες υποδομές.
Γάλλος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι μετά την επίθεση στο Γκολάν, το Παρίσι είχε επίσης εμπλακεί στη διαβίβαση μηνυμάτων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Η Γαλλία έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Λίβανο, ο οποίος βρισκόταν υπό γαλλική εντολή από το 1920 έως την ανεξαρτησία του το 1943. Από τότε το Παρίσι διατηρεί στενούς δεσμούς και έχει περίπου 20.000 πολίτες στη χώρα, πολλοί από τους οποίους έχουν διπλή υπηκοότητα.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε όμως στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Η ισραηλινή Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου, στρατιωτική μονάδα υπεύθυνη για την προστασία των πολιτών, δεν έχει αλλάξει καμία από τις οδηγίες της προς τους πολίτες μέχρι στιγμής, μια ένδειξη ότι ο στρατός δεν αναμένει άμεσο κίνδυνο από τη Χεζμπολάχ ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα.
Την Κυριακή, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, το οποίο αποτελείται από 10 υπουργούς και υπαγόρευσε την πολιτική για τον πόλεμο στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ, εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας να «αποφασίσουν για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα της απάντησης» κατά της Χεζμπολάχ.
Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την αποχή των ακροδεξιών εταίρων του Netanyahu στον συνασπισμό – του υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich και του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir – υποδηλώνει ότι το Ισραήλ έχει επιλέξει ένα είδος απάντησης από ολοκληρωτικό πόλεμο που ορισμένοι πολιτικοί έχουν υποστηρίξει.
Μετά την επίθεση στο Γκολάν, ο Smotrich είχε γράψει σε σκληρή δήλωσή του στο Χ ζητώντας ισχυρή δράση: «Για τον θάνατο των παιδιών, ο (ηγέτης της Χεζμπολάχ Sayyed Hassan) Nasrallah πρέπει να πληρώσει με το κεφάλι του. Όλος ο Λίβανος πρέπει να πληρώσει».