Η τελευταία παγκόσμια έκθεση του Lancet για την πρόληψη, την παρέμβαση και τη φροντίδα της άνοιας διαπιστώνει ότι περίπου το 45% των περιπτώσεων άνοιας μπορούν δυνητικά να προληφθούν με την αντιμετώπιση 14 παραγόντων κινδύνου.
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 31 Ιουλίου, είναι τα πιο πρόσφατα και επικαιροποιημένα στοιχεία της Επιτροπής του Lancet για την άνοια από το 2020.
Μια ανασκόπηση της έρευνας βρίσκει αδιάσειστα στοιχεία για την προσθήκη της μη θεραπευμένης απώλειας όρασης λόγω γλαυκώματος ή καταρράκτη και της υψηλής LDL χοληστερόλης, γνωστής ως «κακής» χοληστερόλης, ως νέων παραγόντων κινδύνου.
Στην έκθεση, αναφέρονται επίσης και οι ενημερωμένες εξελίξεις στους βιοδείκτες για την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ και οι νέοι ορισμοί της νόσου και της εξέλιξής της.
Σύμφωνα με την Alzheimer Europe, 9,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με άνοια στην ΕΕ μέχρι το 2025. Προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέβει στα 14,3 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050.
Η άνοια είναι ήδη η τρίτη κύρια αιτία θανάτου, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επιβαρύνει την οικονομία με κόστος 392 δισ. ευρώ.
«Είναι αξιοσημείωτα ελπιδοφόρα, οι παρεμβάσεις όπως η μείωση του αλκοόλ και του καπνίσματος, η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μειώνουν τον κίνδυνο», δήλωσε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο καθηγητής Gill Livingston του University College του Λονδίνου.
Ενώ ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αντιμετωπιστούν με την προώθηση καλύτερων επιλογών μέσω εκστρατειών δημόσιας υγείας, τομείς όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η εξασφάλιση πρόσβασης σε προσιτά τρόφιμα καλής ποιότητας και η πρόληψη του καπνίσματος απαιτούν ευρύτερη κυβερνητική παρέμβαση.
Οι 14 παράγοντες κινδύνου που προσδιορίζονται στην έκθεση είναι οι εξής: η χαμηλότερη εκπαίδευση, η απώλεια ακοής, η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η σωματική αδράνεια, ο διαβήτης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 21 μονάδες την εβδομάδα), η τραυματική εγκεφαλική βλάβη, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κοινωνική απομόνωση, η μη θεραπευμένη απώλεια όρασης και η υψηλή LDL χοληστερόλη αποτελούν παράγοντες κινδύνου για άνοια.
Η έκθεση του 2024 είναι η τρίτη από τη σειρά εκθέσεων που ξεκίνησε το 2017. Τότε, οι ερευνητές κατέγραψαν εννέα παράγοντες κινδύνου από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον για την άνοια. Στην έκθεση του 2020 προστέθηκαν τρεις νέοι παράγοντες κινδύνου και εκτιμήθηκε ότι το 40% όλων των περιπτώσεων σχετίζεται με αυτούς τους μεταβλητούς» παράγοντες κινδύνου. Η επικαιροποίηση βασίζεται σε νέες έρευνες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Σχέδιο δράσης για την άνοια
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Alzheimer Europe, Jean Georges, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη για στρατηγικές για συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες παρέχουν συντονισμένη πολιτική απάντηση σε όλες τις πολιτικές υγείας, έρευνας και κοινωνικής πολιτικής.
«Είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την άνοια, ακολουθώντας το πρότυπο που καθορίστηκε από το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου», δήλωσε.
«Καλούμε την Πρόεδρο Ursula von der Leyen να τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε το κόμμα της (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) στο Μανιφέστο του για το 2024, το οποίο υποσχέθηκε να αναπτύξει και να εφαρμόσει ένα ειδικό σχέδιο για την άνοια».