Το Reuters σε ανάλυσή του για το κραχ στα χρηματιστήρια παγκοσμίως εντοπίζει ως αιτία το τέλος της φθηνής χρηματοδότησης και όχι τις εκτιμήσεις για ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.
Το sell off ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που επανέφεραν τα σενάρια για ύφεση στη σημαντικότερη οικονομία του πλανήτη. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ντόμινο των απωλειών που κορυφώθηκε (;) τη Δευτέρα (5/8).
Ωστόσο, δημοσίευμα του Reuters αναφέρεθ πως η κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχετίζεται περισσότερο με το «carry trade» που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για επενδύσεις υψηλής απόδοσης, παρά μια ραγδαία αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.
Οι αναλυτές που επικαλείται το Reuters σημειώνουν πως τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο αδύναμα ώστε να είναι ο κύριος μοχλός τέτοιων βίαιων κινήσεων.
Αντίθετα, η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στην περαιτέρω απότομη χαλάρωση των «carry trades», όπου οι επενδυτές δανείζονται χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία, για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης σε δολάριο ή ευρώ.
Οι πρακτικές αυτές είναι εμφανείς, καθώς το γιεν έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά 38 ετών που καταγράφονταν μόλις πριν από έναν μήνα.
Ένας ασιάτης επενδυτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι μερικά από τα μεγαλύτερα συστηματικά hedge funds που διαπραγματεύονται βάσει σημάτων από αλγόριθμους, άρχισαν να πωλούν μετοχές όταν η αιφνιδιαστική αύξηση επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε προσδοκίες για περαιτέρω περιοριστική πολιτική.
Ενώ οι ακριβείς αριθμοί και οι συγκεκριμένες αλλαγές θέσης στις μετοχές είναι δύσκολο να εντοπιστούν, οι αναλυτές υποψιάζονται ότι οι πολυπληθείς θέσεις σε μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ, που χρηματοδοτούνται carry trades, εξηγούν γιατί δέχονται και το μεγαλύτερο πλήγμα.
Ο φόβος της ύφεσης λοιπόν είναι η αφορμή, αλλά η απομάκρυνση από τη φθηνή χρηματοδότηση είναι η πραγματική αιτία της κατάρρευσης των αγορών, σύμφωνα πάντα με το Reuters.