Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ καταδίκασε την Κυριακή (3 Αυγούστου) το κύμα αναταραχών που έχει ξεσπάσει στη χώρα του τις τελευταίες μέρες χαρακτηρίζοντάς το ως μια «ακροδεξιά κακοποίηση». Δήλωσε επίσης ότι οι δράστες θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου μετά από ημέρες βίαιων διαδηλώσεων κατά της μετανάστευσης που έφτασαν να καταστρέψουν μέχρι και ξενοδοχεία.
Βίαιες διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της Βρετανίας μετά τον θάνατο τριών κοριτσιών από επίθεση με μαχαίρι σε παιδικό μάθημα χορού στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα.
Οι δολοφονίες χρησιμοποιήθηκαν από αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές ομάδες, καθώς διαδόθηκε η παραπληροφόρηση ότι ο ύποπτος δράστης ήταν μετανάστης και ριζοσπάστης ισλαμιστής. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο ύποπτος είχε γεννηθεί στη Βρετανία και δεν το αντιμετωπίζει ως τρομοκρατικό περιστατικό.
Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν σε μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ άλλων στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ και το Μάντσεστερ το Σάββατο, με αποτέλεσμα να γίνουν δεκάδες συλλήψεις, ύστερα από τον βανδαλισμό καταστημάτων και επιχειρήσεων και τον τραυματισμό αρκετών αστυνομικών.
Την Κυριακή, εκατοντάδες διαδηλωτές κατά της μετανάστευσης συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Ρόδεραμ της βόρειας Αγγλίας, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο.
Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες ή κουκούλες, πέταξαν τούβλα στην αστυνομία και έσπασαν πολλά παράθυρα του ξενοδοχείου, δήλωσε μάρτυρας στο Reuters, προτού βάλουν φωτιά σε έναν μεγάλο κάδο απορριμμάτων κοντά στο ξενοδοχείο.
«Καταδικάζω απερίφραστα την ακροδεξιά τραμπούκικη συμπεριφορά που είδαμε αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε ο Στάρμερ σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για «εγκληματική βία» και όχι για νόμιμη διαμαρτυρία.
«Μην έχετε καμία αμφιβολία, όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη βία θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου».
Το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας δήλωσε ότι 147 άτομα έχουν συλληφθεί από το βράδυ του Σαββάτου και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα τις επόμενες ημέρες.
Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε «απόλυτο φόβο» από τις «ληστρικές συμμορίες» στο Ρόδεραμ.
Η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο Ρόδεραμ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με το πλήθος των 700 ατόμων. Ορισμένοι από αυτούς πέταξαν σανίδες ξύλου και ψέκαζαν τους αστυνομικούς με πυροσβεστήρες πριν σπάσουν τα παράθυρα του ξενοδοχείου.
Ένας αστυνομικός έμεινε αναίσθητος και άλλοι είχαν υποψίες για σπασμένα ή διαλυμένα κόκαλα, δήλωσε η αστυνομία.
«Οι παράλογες ενέργειες εκείνων που τις έκαναν σήμερα δεν πέτυχαν τίποτα άλλο από την απόλυτη καταστροφή και το να αφήσουν τα μέλη του κοινού και την ευρύτερη κοινότητα στο φόβο», δήλωσε ο Λίντσεϊ Μπάτερφιλντ, Βοηθός Αρχηγού Αστυνομίας στο Νότιο Γιορκσάιρ.
Οι ταραχές της Κυριακής διεξήχθησαν περισσότερο σε μικρότερες πόλεις από ό,τι το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων των βορειοδυτικών πόλεων Λάνκαστερ και Μπόλτον, καθώς και του Όλντερσοτ, στη νότια Αγγλία.
Η αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε 14 άτομα μετά από μια πορεία στο Μίντλεσμπρο στα βορειοανατολικά που κατέληξε σε «άσκοπη βία» και σε δημόσια προειδοποίηση να αποφεύγεται το κέντρο της πόλης.
Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι στα τζαμιά θα προσφερθεί πρόσθετη ασφάλεια στο πλαίσιο νέων ρυθμίσεων μετά τις απειλές εναντίον τους, μεταξύ άλλων στο Μίντλεσμπρο.
Οι πολίτες της περιοχής κλήθηκαν να αποφύγουν την περιοχή γύρω από ένα ξενοδοχείο στο Τάμγουορθ, στην κεντρική Αγγλία, από την τοπική αστυνομία. Δήλωσε μάλιστα τα εξής: «μια μεγάλη ομάδα ατόμων βρίσκεται στην περιοχή και πετάει βλήματα, σπάει παράθυρα, βάζει φωτιές και στοχεύει την αστυνομία. Ένας αστυνομικός έχει τραυματιστεί».
Η τελευταία φορά που ξέσπασαν βίαιες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη Βρετανία ήταν το 2011, όταν χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους μετά τον θάνατο ενός μαύρου άνδρα από πυρά της αστυνομίας στο Λονδίνο. Ο Στάρμερ ήταν τότε ο επικεφαλής εισαγγελέας της χώρας.
Κοινοτικοί ηγέτες και οικογένειες των θυμάτων των δολοφονιών στο Σάουθπορτ, κοντά στο Λίβερπουλ, επέκριναν τις ταραχές.
«Από τη Δευτέρα, πάρα πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την τραγωδία για να δημιουργήσουν διχασμό και μίσος», ανέφερε σε κοινή δήλωσή της μια ομάδα θρησκευτικών ηγετών από το Λίβερπουλ.
«Αυτό μπορεί – και έχει – αφήσει τις κοινότητες σε φόβο και έχει θέσει ανθρώπους σε κίνδυνο».