Η Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε περαιτέρω διεθνή πίεση την Κυριακή (4 Αυγούστου) στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, καθώς μαζί με την Ουάσινγκτον και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν αναγνωρίζει τη νίκη του στις πρόσφατες εθνικές εκλογές λόγω έντονων ανησυχιών για νοθεία.
Η απόρριψη του αποτελέσματος και από την ΕΕ έρχεται σε ένα σημείο όπου η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας υποστήριξε τις εξωτερικές εκκλήσεις για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων λόγω έντονων αμφισβητήσεων του αποτελέσματων των προεδρικών εκλογών. Με τη σειρά του, ο Πάπας δήλωσε ότι οι Βενεζουελάνοι πρέπει να «αναζητήσουν την αλήθεια» και προειδοποίησε για περαιτέρω βία.
Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας στις 2 Αυγούστου «δεν μπορούν να αναγνωριστούν», ανέφερε το Συμβούλιο της ΕΕ σε δήλωσή του.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια καθυστέρησης της πλήρους δημοσίευσης των επίσημων πρακτικών των εκλογών θα δημιουργήσει περαιτέρω αμφιβολίες» για την αξιοπιστία τους, προσθέτει η ανακοίνωση.
Η εκλογική αρχή της χώρας αναφέρει ότι τις εκλογές της 28ης Ιουλίου κέρδισε ο εν ενεργεία πρόεδρος Μαδούρο, ένα αποτέλεσμα που ήρθε κόντρα στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις γεγονός που πυροδότησε διαδηλώσεις. Σύμφωνα με αναφορές μάλιστα, σε αυτές σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής 11 άνθρωποι και έγιναν χιλιάδες συλλήψεις.
Ένας μεγάλος αριθμός εθνών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αργεντινής, λένε ότι τις εκλογές κέρδισε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εντμούντο Γκονσάλες Ουρούτια.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, είναι μεταξύ εκείνων που ζήτησαν τη διαφάνεια, καλώντας τις αρχές να δημοσιοποιήσουν λεπτομερή αποτελέσματα των εκλογών.
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία πέρασε μεγάλο μέρος της εβδομάδας κρυμμένη λόγω των απειλών που εξαπέλυσε ο Μαδούρο εναντίον της για σύλληψή της μετά τις διαδηλώσεις, χαιρέτισε τη «δέσμευση των χωρών αυτών στη δημοκρατία» το Σαββατοκύριακο.
Η ίδια είχε υποστηρίξει εξ αρχής την υποψηφιότητα του Γκονσάλες Ουρούτια αφού της απαγορεύτηκε να κατέβει στις εκλογές.
«Εκ μέρους των κατοίκων της Βενεζουέλας, σας ευχαριστώ για αυτό το σημαντικό μήνυμα… που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή σας στη δημοκρατία» έγραψε στο X.
Όμως, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες, η ΕΕ απέφυγε να αναγνωρίσει την Γκονσάλες Ουρούτια ευθέως ως εκλεγμένο πρόεδρο.
«Αντίγραφα των εκλογικών πρακτικών που δημοσιεύθηκαν από την αντιπολίτευση και εξετάστηκαν από διάφορους ανεξάρτητους οργανισμούς, δείχνουν ότι ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια φαίνεται να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών με σημαντική πλειοψηφία», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ.
«Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί περαιτέρω ανεξάρτητη επαλήθευση των εκλογικών αρχείων, ει δυνατόν από έναν φορέα διεθνούς κύρους».
Την Παρασκευή, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) επικύρωσε τη νίκη του Μαδούρο με 52% των ψήφων έναντι 43% του Γκονζάλες Ουρούτια.
Ισχυριζόμενο ότι έπεσε θύμα ηλεκτρονικής πειρατείας, το CNE, το οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι είναι πιστό στον Μαδούρο, δεν έχει ακόμη παράσχει λεπτομέρειες των εκλογών ανά εκλογικό τμήμα.
Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι πρόκειται για κάποιον ελιγμό ώστε να αποφύγει την αποκάλυψη των πραγματικών αποτελεσμάτων και δημοσίευσε από μόνο του τα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος σε ιστότοπο που δείχνει ότι ο Γκονζάλες Ουρούτια κέρδισε το 67% των ψήφων.
Ο Μαδούρο έχει απορρίψει την εγκυρότητά τους.
«Υποστηρίζουμε το αίτημα για την επαλήθευση των πρακτικών που παρουσιάσαμε, το συντομότερο δυνατό, σε διεθνές και ανεξάρτητο επίπεδο», δήλωσε η Ματσάδο.
«Εκτιμούμε επίσης την έκκληση για τον τερματισμό των διώξεων και της καταστολής που, τις τελευταίες ώρες, έχουν πάρει σκληρή τροπή εναντίον αθώων ανθρώπων που απλώς απαιτούν σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία που άσκησαν» την περασμένη Κυριακή, πρόσθεσε.
«Αναζητήστε την αλήθεια»
Την ίδια ώρα, πήρε θέση και ο Πάπας Φραγκίσκος. Είπε ότι η Βενεζουέλα βιώνει «μια κρίσιμη κατάσταση», ενώ απηύθυνε «θερμή έκκληση σε όλα τα μέρη να αναζητήσουν την αλήθεια και να ασκήσουν μετριοπάθεια για να αποφύγουν κάθε είδους βία».
Ο Μαδούρο έχει καταγγείλει τις λεγόμενες απόπειρες «σφετερισμού της προεδρίας», ενώ η Ματσάδο δήλωσε ότι η αντιπολίτευση «δεν ήταν ποτέ [πριν] τόσο ισχυρή».
Στις τελευταίες εκλογές στη Βενεζουέλα, το 2018, ο Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής εν μέσω πάλι εκτεταμένων κατηγοριών για νοθεία. Τελικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες αναγνώρισαν τον τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου, Χουάν Γκουαϊδό, ως εκτελούντα χρέη προέδρου.
Αλλά ο Γκουαϊδό απέτυχε να απομακρύνει τον Μαδούρο από το αξίωμα και ο άλλοτε εξαιρετικά δημοφιλής νεαρός πολιτικός έσβησε από τη δημόσια ζωή.
Ο Μαδούρο, 61 ετών, ταρακούνησε τότε τη διεθνή κριτική, περιγράφοντας τους ισχυρισμούς για νοθεία στις εκλογές ως «παγίδα» που στήθηκε από την Ουάσινγκτον για να δικαιολογήσει «ένα πραξικόπημα».