Το πόσο ρηχό σε σχέση με τις ξένες αγορές είναι το ελληνικό χρηματιστήριο φάνηκε για μία ακόμη φορά σήμερα.
Σε μία μαύρη δευτέρα για τις κεφαλαιαγορές διεθνώς η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεπέρασε κατά πολύ τις αντίστοιχες στις αγορές του εξωτερικού. Καμία απολύτως μετοχή δεν διασώθηκε με το σύνολο των τίτλων της αγοράς να υποχωρεί έντονα.
Η ενίσχυση της πολιτικής αβεβαιότητας με φόβους γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή αποτέλεσε τον καταλύτη για την πτωτική εκτόνωση των διεθνών κεφαλαιαγορών. Το Ιράν εξέδωσε μια NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με την Jerusalem Post.
Εσπευσμένες ρευστοποιήσεις από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, μετά το “άνοιγμα” με ευρύ πτωτικό χάσμα για τους κύριους δείκτες, με στοχευμένες εντολές στο σύνολο των τραπεζικών χαρτιών και των blue chips.
Από τις 1.221,24 στις 1.127,22 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, κλάδος που από την προσυνεδρίαση ήταν στο στόχαστρο των πωλητών, με απώλειες έτους (ως ποσοστό) για τις μετοχές των συστημικών. Τάση που σχεδόν με τη μία επεκτάθηκε σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό με συνέπεια τη καθίζηση του FTSE25 από τις 3.483 περί τις 280 μονάδες χαμηλότερα.
Κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών- με σταθερή ροή εντολών από την πλευρά των πωλητών, ενδεικτικά τα 25 εκατ αξίας συναλλαγών στα μόλις πρώτα 30′ και μάλιστα χωρίς προσυμφωνημένες εντολές.
Στη σημερινή συνεδρίαση, που χαρακτηρίζεται ως «Μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές, ο Γενικός Δείκτης «βυθίστηκε» κατά 89,67 μονάδες ή -6,27% και έκλεισε στις 1.341,23 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.320,77 (χαμηλό ημέρας) και των 1.428,01 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν ο ΓΔ είχε χάσει τότε -6,42% υπό το «βάρος» των ρευστοποιήσεων, που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Παράλληλα, εξαφανίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να ενισχύεται πλέον κατά μόλις +3,72% από την έναρξη του 2024. Πιο συγκεκριμένα, κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ 6 και πλέον μηνών μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να εντοπίζεται στις 19 Ιανουαρίου (1.340,03 μονάδες).
Αμερική
Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, διευρύνοντας την πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς οι χρηματιστηριακές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο «κόκκινο» στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ και το ράλι του γεν.
O Dow Jones βουλιάζει 3,06% στις 3.529 μονάδες, ο Nasdaq βυθίζεται 5,1% στις 15.980 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 3,4% στις 5.163 μονάδες.
H βουτιά στις αμερικανικές μετοχές έρχεται καθώς έχουν ενταθεί οι ανησυχίες ότι η Fed άργησε να αντιδράσει στα στοιχεία που έδειχναν αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας, ιδίως μετά την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή για την απασχόληση τον Ιούλιο που έδειξε ότι η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3% και δημιουργήθηκαν μόλις 114.000 θέσεις εργασίας.
H αγορά αναμένει τώρα μειώσεις επιτοκίων 1,25 μονάδων βάσης στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της Fed για το 2024.
Ο δείκτης «φόβου» Vix, ο οποίος μετράει τη μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500, πραγματοποίησε άλμα 161% τη Δευτέρα, στις 62,51 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της πανδημίας.
Η αγορά έχει μεταστραφεί απότομα από «μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα στο φθινόπωρο» δήλωσε ο Αντόνιο Καβαρέρο, επικεφαλής επενδύσεων στην Generali Asset Management.
Στο sell-off συνέβαλε και το ράλι του γεν, το οποίο περιόρισε το carry trade στο ιαπωνικό νόμισμα και οδήγησε σε πωλήσεις αμερικανικών μετοχών. Ειδικότερα, οι επενδυτές εκμεταλλευόμενοι τα χαμηλά επιτόκια της Ιαπωνίας δανείζονταν στο ιαπωνικό νόμισμα για να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης, όπως τα αμερικανικά. Η άνοδος των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και το ράλι του γεν ώθησε πολλούς επενδυτές που είχαν ακολουθήσει αυτό το trade να πουλήσουν αμερικανικά στοιχεία ενεργητικού.
«Οι μεγαλύτερες εστίες πιέσεων εμφανίζονται σε αυτά τα trades που στηρίζονται σε φθηνή χρηματοδότηση σε ιαπωνικό γεν και στην τεχνολογία» τόνισε ο Καραβέρο. «Μοιάζει για μια υγιή διόρθωση που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό» πρόσθεσε.
Στο βαθύ «κόκκινο» κινήθηκαν και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και την Ασία, με τη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας να βιώνει μια νέα «Μαύρη Δευτέρα». Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε βουτιά 12,4% μετά την πτώση 5,8% την Παρασκευή, καθιστώντας αυτή τη χειρότερη διήμερη πτώση στην ιστορία. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης αναφοράς Kospi βυθίστηκε 8,8% και ο δείκτης Taiex της Ταϊβάν έχασε 8,4%.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχωρεί 1,1% στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουλιάζει 1,7% στα 2.426 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,8% έναντι του ευρώ, ενώ βυθίζεται 2,9% έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1 δολ./ευρώ.