Τα φαβορί της ακροδεξιάς για να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές στην Αυστρία έχουν διαμορφώσει μια συμμαχία με τον Ούγγρο Όρμπαν, η οποία θα μπορούσε να οξύνει την περιφρόνηση των Βρυξελλών και να απειλήσει την ήδη εύθραυστη συναίνεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν αναλάβουν την εξουσία.
Παρά το γεγονός ότι άλλοι σκληροπυρηνικοί εθνικιστές ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχουν ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή στάση, ο ηγέτης του Αυστριακού Κόμματος Ελευθερίας (FPÖ) Χέρμπερτ Κικλ έχει ευθυγραμμίσει το κόμμα του στενά με τον Όρμπαν, τον αυτοαποκαλούμενο πρωταθλητή της «ανελεύθερης δημοκρατίας».
«Μπαίνουμε σε αυτό που θα ήθελα να χαρακτηρίσω ως μια νέα εποχή στην ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο Κικλ με τον Όρμπαν να ανακοινώνει την ευρωπαϊκή συμμαχία τους τον Ιούνιο σε ένα ξενοδοχείο της Βιέννης μαζί με τον Αντρέι Μπάμπις, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στην Κάτω Βουλή της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Άλλα κόμματα, όπως το Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, προσχώρησαν στη συμμαχία αυτή μέσα σε λίγες ημέρες, καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του FPÖ θα επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ ώστε να καταφέρει να παραμείνει ενωμένη για την παροχή όπλων και βοήθειας στο Κίεβο και να διατηρήσει μια ενιαία στάση έναντι σε τεχνάσματα όπως το ταξίδι του Όρμπαν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, το οποίο αναστάτωσε πολύ τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο Κικλ, ο οποίος έχει αποκαλέσει την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πολεμοκάπηλη», δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αυτός και ο Όρμπαν υποστηρίζουν μια «ειρηνική λύση στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» και επισήμανε την παρατήρηση του Πάπα Φραγκίσκου ότι το Κίεβο θα πρέπει να έχει το «θάρρος της λευκής σημαίας» για να διαπραγματευτεί την ειρήνη.
Το Βατικανό δήλωσε αργότερα ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητά της ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Αλλά η πίεση προς την Ουκρανία να έρθει σε συμφωνία με τη Ρωσία προέρχεται επίσης από τη Σλοβακία, η οποία, όπως και η Τσεχική Δημοκρατία, ήταν επίσης κάποτε μέρος της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας που κυριαρχούσε στην κεντρική Ευρώπη πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο επιδιώκει φιλικούς δεσμούς με τη Μόσχα, έχει τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και αντιτίθεται στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, δεν έχει προσχωρήσει στη συμμαχία που σχηματίστηκε από τον Κικλ και τον Όρμπαν, αν και η αυστριακή ακροδεξιά τον φλερτάρει εδώ και καιρό.
Προερχόμενος από την πολιτική αριστερά, ο Φίτσο δήλωσε ότι το κόμμα του θα μείνει εκτός της κύριας κεντροαριστερής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τον αποκλεισμό του από την ευρωομάδα όπου ανήκε τον Οκτώβριο λόγω του σχηματισμού συνασπισμού με ακροδεξιό κόμμα στη Σλοβακία.
Η ουδέτερη Αυστρία δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία και οι παρατεταμένοι επιχειρηματικοί δεσμοί μεταξύ μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της και της Ρωσίας έχουν επίσης θορυβήσει την Ουάσιγκτον. Εξακολουθεί να εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, παρά τις προσπάθειες να απαλλαγεί από αυτή τη συνήθεια.
Η ΕΕ έχει συμφωνήσει 14 γύρους κυρώσεων από την εισβολή της Ρωσίας και τον Φεβρουάριο ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία μέχρι το 2027.
«Νομίζω ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολο να υιοθετηθούν περαιτέρω κυρώσεις», δήλωσε ο Πολ Σμιντ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής. «ν υπάρξει κυβέρνηση του FPÖ, τότε δεν θα είναι μόνο ο Όρμπαν μόνος του. Και τότε η Αυστρία θα είναι μία από τις πιθανές χώρες που θα ασκήσουν βέτο».
Περιφρονεί τις Βρυξέλλες
Όπως και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, το FPÖ συνδυάζει τη σκληρή ρητορική για τη μετανάστευση και το Ισλάμ με υποσχέσεις για μείωση αυτού που θεωρεί παρέμβαση των Βρυξελλών στις εθνικές υποθέσεις.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος αρνήθηκαν ή δεν απάντησαν σε αιτήματα συνέντευξης για το παρόν άρθρο.
«Ως αυστριακό κόμμα, εστιάζουμε αποκλειστικά στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία στο επικοινωνιακό μας έργο», δήλωσε εκπρόσωπος του FPÖ.
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε εικασίες σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά θα συνεργαστεί με όποιον εκλέξει η Αυστρία. Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.
Όπως και ο Όρμπαν, ο οποίος λέει ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να διαπραγματευτεί γρήγορα την ειρήνη στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, το FPÖ επικρίνει την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και καιρό το FPÖ στην πρώτη θέση μπροστά από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) του καγκελάριου Καρλ Νέχαμερ.
Ωστόσο, ακόμη και αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια στο να ηγηθεί κυβέρνησης για πρώτη φορά.
Το FPÖ, που σήμερα συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 27%, θα χρειαζόταν έναν εταίρο συνασπισμού για να κυβερνήσει. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή του είναι το OVP, αλλά ο Νεχάμερ έχει αποκλείσει τη συνεργασία με τον Κικλ- αλλά όχι με το FPÖ.
Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, πρώην ηγέτης των Πρασίνων της Αυστρίας που επιθυμεί να διατηρήσει την ενότητα της ΕΕ για την Ουκρανία, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να μην δώσει τη συγκατάθεσή του στο να γίνει ο Κικλ καγκελάριος.
Οι αντίπαλοι του Κικλ κατηγορούν το FPÖ, το οποίο το 2016 υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι εκτελεί τις εντολές της Μόσχας.
Το FPÖ ισχυρίζεται ότι είναι το μόνο κόμμα που ασχολείται σοβαρά με την αυστριακή ουδετερότητα, που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα. Παράλληλα, την χρησιμοποιεί για να επιτεθεί σε πολιτικές που στοχεύουν στη Ρωσία, όπως το σχεδιαζόμενο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα εκτείνεται από τη Βρετανία έως την Τουρκία.
Πολλοί Αυστριακοί έχουν την άποψη ότι η μη πρόκληση μεγάλων δυνάμεων όπως η Ρωσία τους κρατάει ασφαλείς και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια σαφής πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα ουδέτερη.
Ως εκ τούτου, ο Κικλ είναι γενικά προσεκτικός στο να υποστηρίζει ότι η πολιτική του για την Ουκρανία αφορά απειλές για την αυστριακή ουδετερότητα, παρά να επαινεί ευθέως τον Πούτιν, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ.
«Η εξήγηση είναι έντονα εγχώρια».