Σοκ προκάλεσε ο Γουόρεν Μπάφετ στον επενδυτικό κόσμο το Σαββατοκύριακο, μειώνοντας κατά το ήμισυ το μεγάλο του μερίδιο στην Apple, με αποτέλεσμα η τεχνολογική μετοχή να καταρρεύσει τη Δευτέρα εν μέσω του εντεινόμενου παγκόσμιου sell-off.
Σοκ προκάλεσε ο Γουόρεν Μπάφετ στον επενδυτικό κόσμο το Σαββατοκύριακο, μειώνοντας κατά το ήμισυ το μεγάλο του μερίδιο στην Apple, με αποτέλεσμα η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού να καταρρεύσει τη Δευτέρα εν μέσω του εντεινόμενου παγκόσμιου sell-off.
Η Berkshire Hathaway αποκάλυψε ότι η συμμετοχή του στην κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone αποτιμήθηκε στα 84,2 δισ. δολάρια στο τέλος του β’ τριμήνου, ποσό που σηματοδοτεί ότι ο «προφήτης της Ομάχα» πούλησε το 49,4% των μετοχών που κατείχε στον «γίγαντα» της τεχνολογίας.
Η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 3,8% στις συναλλαγές της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σημειώνεται πως οι μετοχές της Apple καταγράφουν «άλμα» σχεδόν 23% στο β’ τρίμηνο του έτους.
Ο 93χρονος επενδυτής έχει ξεφορτωθεί πάνω από 75 δισ. δολάρια σε μετοχές το β’ τρίμηνο, αυξάνοντας το απόθεμα μετρητών της Berkshire στο επιβλητικό ποσό των 277 δισ. δολάρια, το οποίο αποτελεί υψηλό όλων των εποχών για τον όμιλο. Ο Μπάφετ ξεκίνησε επίσης την πώληση της δεύτερης μεγαλύτερης μετοχής του, στην Bank of America, τον Ιούλιο.
Ο Μπάφετ είχε ήδη πουλήσει το 13% της συμμετοχής του στην Apple το α’ τρίμηνο για φορολογικούς λόγους, καθώς ανέμενε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αυξήσει το επιτόκιο για να χρηματοδοτήσει το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα. Ωστόσο, το μέγεθος της πώλησης του β’ τριμήνου υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κίνηση εξοικονόμησης φόρων.
Η Berkshire άρχισε να αγοράζει τη μετοχή το 2016 υπό την επιρροή των επενδυτικών υπασπιστών του Buffett, Ted Weschler και Todd Combs. Με την πάροδο των ετών, ο Μπάφετ «αγάπησε» τόσο πολύ την Apple που αύξησε δραστικά το μερίδιό του ώστε να γίνει το μεγαλύτερο της Berkshire, χαρακτηρίζοντας τον τεχνολογικό γίγαντα τη δεύτερη πιο σημαντική επιχείρηση μετά το σύμπλεγμα των ασφαλιστικών του εταιρειών.
Η συμμετοχή της Berkshire στην Apple μεγάλωσε τόσο πολύ που κάποτε καταλάμβανε το μισό χαρτοφυλάκιο μετοχών της, οπότε η πώληση θα μπορούσε να οφείλεται και σε ανησυχίες για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.