Καθώς οι φόβοι για μια αμερικανική ύφεση σπάνε την καλοκαιρινή ραστώνη και φέρνουν αναταραχή στις αγορές, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Neil Shearing, εκτιμά ότι οι επενδυτές πρέπει να εστιάσουν σε τρεις ερωτήσεις.
1. Οδεύουν οι ΗΠΑ προς ύφεση;
Ενώ οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο τεχνικός ορισμός μιας ύφεσης είναι όταν σημειώνονται δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ, εντούτοις μια πραγματική ύφεση ξεκινά από την αγορά εργασίας: Όταν η αδύναμη ζήτηση οδηγεί σε λιγότερες προσλήψεις και περισσότερες απολύσεις, κάτι που με τη σειρά του μεταφράζεται σε ακόμα ασθενέστερη ζήτηση και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που σπάει μόνο με μέτρα στήριξης.
Για αυτό τα στοιχεία της απασχόλησης είναι τόσο κρίσιμα και για αυτό υπήρξε μια τόσο ακραία αντίδραση στα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, που έδειξαν χαμηλότερες των προβλέψεων νέες θέσεις εργασίας (114.000 έναντι 175.000 που αναμένονταν) αλλά και αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στο υψηλό τριών ετών (στο 4,3%), με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο Sahm Rule, που θεωρείται δείκτης ύφεσης.
Κατόπιν τούτων, η Capital Economics θεωρεί ότι οι πιθανότητες του σεναρίου «Goldilocks» για την αμερικανική οικονομία (ανάπτυξη άνω του 1,5% σε τριμηνιαία ετησιοποιημένη βάση και πληθωρισμός κάτω από το 2,5%) έχουν μειωθεί στο 38% από 39% από την περασμένη εβδομάδα, με την πιθανότητα μιας απότομης προσγείωσης να αυξάνεται στο 27% από 20%.
«Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος ύφεσης/σκληρής προσγείωσης έχει αυξηθεί, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι περίπου μία στις τέσσερις», σημειώνει η Capital Economics.
Συνεπώς, το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι εάν η στρέβλωση που παρατηρήθηκε στις αγορές από την περασμένη εβδομάδα θα γίνει ανατροφοδοτούμενη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία.
2. Πώς θα αντιδράσει η Fed;
Η αντίδραση της Fed θα καθοριστεί από δύο παράγοντες: Τον βαθμό στον οποίο θα επιβεβαιωθούν αρνητικοί κίνδυνοι για την πραγματική οικονομία και εάν το απότομο sell-off στις αγορές προκαλέσει κάποια «ζημιά» (πχ στις τράπεζες).
Θεωρώντας ότι η ομαλή προσγείωση παραμένει το πιθανότερο σενάριο, η Capital Economics προβλέπει ότι η Fed θα κάνει τρεις μειώσεις επιτοκίων, των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία, στις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν έως το τέλος του έτους.
Για να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση ή έκτακτη μείωση εκτός προγραμματισμένης συνεδρίασης, θα χρειαζόταν μια πτώση των αγορών που να αρχίσει να λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις για συστημικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς ή για την ευρύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι εάν οι αγορές αρχίσουν να προεξοφλούν μια μείωση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο ή στη συνέχεια και η Fed κρίνει πως μια διάψευση των προσδοκιών αυτών θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό.
3. Πώς θα αντιδράσουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες;
Πολλές κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να προσπαθούν να διαμορφώσουν την πολιτική τους σε ένα άβολο περιβάλλον ασθενούς ανάπτυξης και πεισματικά υψηλού πληθωρισμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ΕΚΤ.
Η Capital Economics θεωρεί ότι οι αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την εξασθένηση των επιχειρηματικών ερευνών στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, θα οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων κατά άλλες 25 μονάδες βάσης, στο 3,5%, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
Και βέβαια, οι πρόσφατες εξελίξεις φέρνουν στο επίκεντρο την πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας, με την Capital Economics να σημειώνει ότι ο πληθωρισμός και η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι λόγοι για άλλη μία αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο, αλλά η εντυπωσιακή ανάκαμψη του γιεν είναι ένας λόγος για να μείνουν οι policymakers άπραγοι.