Συμφωνία με καλή αποτίμηση, που ενισχύει την καθετοποίηση της θυγατρικής της επιχείρησης στη βαλκανική χώρα, διευρύνοντας επίσης συνολικά τις δυνατότητες της ΔΕΗ για «πράσινη» παραγωγή 24/7. Στο τέλος του έτους η επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδιασμού, όπως δήλωσε στο χθεσινό conference call ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
Κίνηση με τριπλό θετικό «αποτύπωμα» αποτελεί η εξαγορά από τη ΔΕΗ του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία από την Macquarie Asset Management, την οποία ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ. Το πρώτο κέρδος απορρέει από την ίδια τη συναλλαγή, η οποία «κλείδωσε» με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Παράλληλα, το «πράσινο» portfolio θα ενισχύσει την καθετοποίηση της PPC Romania, θυγατρικής της ΔΕΗ στη Ρουμανία, μειώνοντας την «ψαλίδα» ανάμεσα στο (μικρότερο) μερίδιο της PPC Romania στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στο (μεγαλύτερο) ποσοστό της στην προμήθεια ρεύματος. Επίσης, τα asset που αποκτήθηκαν προσδίδουν όφελος συνολικά στον Όμιλο ΔΕΗ (εντός και εκτός συνόρων), διευρύνοντας τις δυνατότητές του για παραγωγή καθαρής ενέργειας 24 ώρες της ημέρας, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι με τη συμφωνία η ΔΕΗ απέκτησε έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη. Στο εν λειτουργία portfolio περιλαμβάνονται 600MW χερσαίων αιολικών πάρκων, 22MW μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, 1MW πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου και 6MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης (Enterprise Value) περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο 10% το IRR των έργων
Το deal βρέθηκε στο επίκεντρο του χθεσινού conference call για τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, να επεξηγεί την αξία και το βεληνεκές της εξαγοράς. Ενδεικτικό των διαστάσεων της εξαγοράς, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης, είναι το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο που αποκτήθηκε από τη Macquarie αντιστοιχεί στο 13% περίπου της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη Ρουμανία.
Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το πολύ καλό προφίλ των έργων, καθώς για παράδειγμα τα αιολικά πάρκα (που αποτελούν εξάλλου τη μερίδα του λέοντος) είναι εγκατεστημένα σε ιδανική περιοχή, με εξαιρετικό αιολικό δυναμικό. Επίσης, μετρούν περίπου 8-10 χρόνια λειτουργίας, τα οποία θεωρούνται λίγα για έργα της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Την ίδια στιγμή, η συμφωνία έχει καλή αποτίμηση, κινούμενη στα ανάλογα επίπεδα με πρόσφατες ανάλογες συναλλαγές, όπως και με την εξαγορά της Enel Romania. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στάσσης, η συμφωνία έχει ένα IRR 10% για τη ΔΕΗ, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω χαρτοφυλάκιο εξασφάλιζε στη Macquarie μία ετήσια λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Ευέλικτη «πράσινη» παραγωγή
Η διοίκηση της επιχείρησης υπογράμμισε πως η συμφωνία κινείται στο μήκος κύματος του σχεδίου που έχει καταστρώσει η ΔΕΗ για κατακόρυφη ενίσχυση στις ΑΠΕ, ενώ παράλληλα βελτιώνει τους όρους με τους οποίους η PPC Romania δραστηριοποιείται στη ρουμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το χαρτοφυλάκιο της Macquarie προσθέτει στην τοπική παραγωγή 1,4TWh (Τεραβατώρες) «πράσινης» ενέργειας.
Ως συνέπεια, με δεδομένο ότι η παραγωγή της PPC Romania είναι μικρότερη από τις πωλήσεις της στη χώρα, το deal μειώνει ένα σημαντικό μέρος από αυτό το κενό, περιορίζοντας την έκθεση της εταιρείας σε τυχόν ακραίες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς. Σύμφωνα με την παρουσίαση στο χθεσινό conference call, οι 1,4TWh αυξάνουν στις 3,9TWh (Τεραβατώρες) την ηλεκτροπαραγωγή της θυγατρικής της ΔΕΗ στη Ρουμανία. Την ίδια στιγμή, η PPC Romania προμήθευσε πέρυσι με 8,2TWh ηλεκτρική ενέργεια τους πελάτες της στη χώρα.
Ωστόσο, χάρις στο διασυνοριακό εμπόριο και τον «ηλεκτρικό διάδρομο» Ρουμανίας – Ελλάδας (που επιτρέπει αθρόες εισαγωγές – εξαγωγές ενέργειας), κάθε «πράσινο» Μεγαβάτ που προστίθεται στην εγκατεστημένη ισχύ της PPC Romania, προστίθεται και στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου ΔΕΗ συνολικά. Όσον αφορά τον Όμιλο, ιδιαίτερη αξία έχει η ευέλικτη παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, που προσθέτει με την εξαγορά στο χαρτοφυλάκιό του.
Η ευελιξία εξασφαλίζεται κατ΄ αρχάς από τα 600MW χερσαίων αιολικών πάρκων και τα 22MW μικρών υδροηλεκτρικών, τα οποία επεκτείνουν τη διάθεση «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από τις ώρες με ηλιοφάνεια. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι υδροηλεκτρικές μονάδες εκσυγχρονίστηκαν πλήρως το 2013. Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν επίσης και τα 6MW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών.
Επίτευξη των στόχων του Στρατηγικού Σχεδίου 2024-2026
Στο conference call, η Διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι το deal δεν θα ανακόψει την οργανική ανάπτυξη ΑΠΕ στη Ρουμανία, υπενθυμίζοντας ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την έναρξη κατασκευής ενός καινούριου αιολικού πάρκου 140MW στη χώρα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου, οι επικεφαλής της επιχείρησης σημείωσαν πως αυτά ενισχύουν ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία για την επίτευξη των ορόσημων ανάπτυξης και των οικονομικών στόχων που τέθηκαν στο Capital Markets Day τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα, όπως αποκάλυψαν, η ΔΕΗ σχεδιάζει στο τέλος του χρόνου -τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο- να επικαιροποιήσει τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε στους αναλυτές στο Λονδίνο στις αρχές του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι, όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της επιχείρησης, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός προέβλεπε την ενίσχυση των EBITDA στα 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και στα στα 3 δισ. το 2030. Όσον αφορά τον πιο μακροπρόθεσμο στόχο, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε τροχιά επίτευξης, με δεδομένο ότι η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 927 εκατ. ευρώ το 1ο εξάμηνο, «κλειδώνοντας» έτσι σε σημαντικό βαθμό τη διαμόρφωση των προσαρμοσμένων EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ.
«Κλειδί» για τα EBITDA η PPC Romania
Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου, καταδεικνύεται ανάγλυφα ότι η ΔΕΗ «άλλαξε πίστα» με την απόκτηση της PPC Romania. Πρόκειται για το 1ο εξάμηνο που οι δραστηριότητες στη Ρουμανία εισφέρουν και τους έξι μήνες στα μεγέθη της ΔΕΗ, με την PPC Romania να «κομίζει» το 21% της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας των 927 εκατ., δηλαδή 195 εκατ. ευρώ περίπου.
Επομένως, αποτέλεσε μία σημαντική παράμετρο που τα προσαρμοσμένα EBITDA παρουσίασαν αύξηση κατά 57% σε ετήσια βάση. Κάτι που σημαίνει ότι οι δραστηριότητες στη Ρουμανία αποδεικνύονται ένα σημαντικό «σκαλοπάτι» για την ενίσχυση της κερδοφορίας της ΔΕΗ, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για συνέργειες (όπως στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ) που θα επιταχύνουν την περαιτέρω οργανική της ανάπτυξη.
Στην αύξηση των εσόδων συνέβαλε επίσης η αύξηση των πωλήσεων (λόγω της αυξημένης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια), τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, και σε περιορισμένο βαθμό η Κωτσόβολος, καθώς η εξαγοράς της αλυσίδας ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024. Έτσι, υπεραντισταθμίστηκαν οι επιπτώσεις από την κανονικοποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και από τη μείωση του μεριδίου της εταιρείας στην προμήθεια (σχεδόν αποκλειστικά στην υψηλή τάση).