Μπορεί ένας δήμος να διώξει από το γραφείο του έναν πρωθυπουργό; Στην Ολλανδία φαίνεται ότι μπορεί, με αφορμή μάλιστα ένα πρόβλημα που χρονίζει.
Ο Ντικ Σχοφ έλαβε τελεσίγραφο από τον δήμο της Χάγης όπου βρίσκεται ο «Πυργίσκος», το γραφείο του, το οποίο θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
Έχοντας απελπιστεί από το πολλοστό αίτημα αναβολής της μετακόμισης, ο δήμος έδωσε διορία στον Σχοφ και στους συνεργάτες του μέχρι τις 31 Αυγούστου για να φύγουν από το κτίριο, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας εργασίες ανακαίνισης.
Εάν δεν συμμορφωθούν μέχρι τότε, θα τους επιβάλει πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ την εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός παρέλαβε τον Ιούλιο τα κλειδιά του Torentje («Μικρός πύργος»), στον οποίο είχε επί σχεδόν 14 χρόνια το γραφείο του ο προκάτοχός του στο αξίωμα και μελλοντικός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο κτίριο, διαβεβαίωσε ο Γιαν Φαν Ζάνεν, δήμαρχος της Χάγης, χωρίς να αποκαλύψει τους λόγους που επικαλείται το πρωθυπουργικό γραφείο για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση.
Η κυβέρνηση είχε πάντως αναφέρει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μεταφορά των πληροφοριακών συστημάτων, λόγω των «κρατικών μυστικών» που περιέχουν.
«Τελειώνετε, πάνε 14 χρόνια! Αν είναι τόσο σημαντικό, λύστε το πρόβλημα», είπε ο δήμαρχος.
Εδώ και περίπου τρία χρόνια έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης στο Μπίνενχοφ, ένα συγκρότημα κτιρίων –τα παλαιότερα είναι του 13ου αιώνα– όπου στεγάζονται το κοινοβούλιο και το γραφείο του πρωθυπουργού. Το έργο είναι κολοσσιαίο για αυτό το συγκρότημα με τα 4.000 δωμάτια, συνολικής επιφανείας 90.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν γύρω στο 2028 με το κόστος να φτάνει τουλάχιστον τα 2 δισ. ευρώ.
Το Κοινοβούλιο συνεδριάζει εδώ και τρία χρόνια σε άλλο κτίριο της πόλης ενώ και το Συμβούλιο της Επικρατείας βρήκε στέγη αλλού. Σε απόσταση μόλις 30 μέτρων βρίσκεται το μουσείο τέχνης Μαουρίτσχαους, που στεγάζει διάσημους πίνακες, όπως «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ.