Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια πρωταγωνιστούν στις αυξήσεις τιμών τον Ιούλιο, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται και στα ρούχα και παπούτσια. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Στο 2,7% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούλιο, από 2,3% που ήταν ένα μήνα πριν, με τις υψηλότερες ανατιμήσεις να καταγράφονται στα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια και στην ένδυση-υπόδηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή οφείλεται κατά βάση στις αυξήσεις των τιμών της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια» λόγω ανόδου κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία- κυλικεία και ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Αξίζει να σημειωθεί πως από 1η Ιουλίου ο σερβιριζόμενος καφές επέστρεψε στο 24% ΦΠΑ μετά από τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στο 13%.
Αξιοσημείωτη αύξηση, κατά 4,3%, καταγράφουν τα είδη ένδυσης και υπόδησης. Σε σχέση με τον Ιούνιο καταγράφεται μείωση -23,8% στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς ο Ιούλιος είναι ο πρώτος μήνας των θερινών εκπτώσεων. Όμως οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με τις εκπτώσεις του 2023.
Αυξήσεις τιμών υψηλότερες του γενικού πληθωρισμού καταγράφει και η ομάδα «Μεταφορές» με 3%. Η αύξηση οφείλεται στις ανατιμήσεις σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
Μειώσεις τιμών είχαμε μόνο στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες κατά 0,2% κυρίως λόγω των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και κατά 0,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 παρουσίασε αύξηση 3% έναντι αύξησης 3,5% έναντι αύξησης 2,5% που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα να επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat. Σημειώνεται πως η διαφορά μεταξύ του πληθωρισμού και του εναρμονισμένου πληθωρισμού αποδίδεται στις διαφορετικές σταθμίσεις διάφορων κατηγοριών.
Στο 2,4% ο πληθωρισμός τροφίμων
Στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι. Αυξήσεις καταγράφθηκαν κατά βάση σε: ψωμί, δημητριακά για πρωινό, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, λαχανικά νωπά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αλεύρι και άλλα δημητριακά, γαλακτοκομικά και αυγά, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, πατάτες, λοιπά τρόφιμα.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις και μειώσεις τιμών
Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για έναν ακόμη μήνα το ελαιόλαδο με τις τιμές του να είναι υψηλότερες κατά 56,7% σε σχέση με πέρυσι. Και ακολουθούν το φυσικό αέρια (+23,4%), τα αεροπορικά εισιτήρια (+18,4%), τα ασφάλιστρα υγείας (+14%) και οι τιμές σε ξενοδοχεία (+12,6%).
Από την άλλη πλευρά οι υψηλότερες μειώσεις τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν καταγράφονται στα νωπά φρούτα (-9,2%), το αλεύρι και άλλα δημητριακά (-8,9%), τα βρώσιμα έλαια πλην του ελαιόλαδου (-8,5%), τις πατάτες (-6,1%) και στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας (-5,6%).
Αναπροσαρμογή 2% στα μισθώματα
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Αυγούστου 2023 – Ιουλίου 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ τo ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Αύγουστο 2024 διαμορφώθηκε σε 2% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.