Στην αποφάση της Bank of Cyprus να μεταφέρει την εισαγωγή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου πίσω στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια προσπάθεια να προσελκύσει νέους επενδυτές, εστιάζει δημοσίευμα του -, που φιλοξενεί και δηλώσεις του CEO της τράπεζας.
«Η μετακίνηση στην Αθήνα θα μας δώσει μεγαλύτερη προβολή σε μια μεγαλύτερη ομάδα σχετικών επενδυτών για το προφίλ μας και θα διευκολύνει τη σύγκριση με τράπεζες στην Ελλάδα που έχουν παρόμοιο προφίλ με εμάς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πανίκος Νικολάου σε συνέντευξή του την Πέμπτη. Έχει επίσης τη δυνατότητα να ενισχύσει τη ρευστότητα της μετοχής της τράπεζας, είπε.
Το - υπενθυμίζει ότι η Τράπεζα Κύπρου αποχώρησε από την ελληνική αγορά το 2016, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής αναταραχής που είδε τη χώρα να φτάνει κοντά στην έξοδο από το ευρώ. Οκτώ χρόνια αργότερα, η απόφαση να επιστρέψει αντανακλά την ανάκαμψη της Ελλάδας από μια δεκαετία κρίσης και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις τοπικές μετοχές, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς δείκτες.
Η εισαγωγή στην Αθήνα αναμένεται το φθινόπωρο με την επιφύλαξη της έγκρισης των μετόχων και της επιτροπής εισαγωγής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δήλωσε ο κ. Νικολάου. «Θα αποφέρει μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη και οφέλη για την κεφαλαιαγορά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος νωρίτερα την Πέμπτη σε δήλωσή του.
Η είδηση αποτελεί «άλλο ένα θετικό έναυσμα» και «μπορεί να βελτιώσει τη ρευστότητα ενόψει του σχετικά χαμηλού μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών στο LSE», ανέφερε η Euroxx Securities με έδρα την Αθήνα σε σημείωμα προς τους επενδυτές την Πέμπτη.
Οικονομικά αποτελέσματα
Η τράπεζα δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, με τα κέρδη μετά από φόρους να αυξάνονται κατά 4% σε 137 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ ο δανειστής αναβάθμισε τους οικονομικούς του στόχους για το 2024 και το 2025.
Η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει πλέον σε ποσοστό διανομής 50% για το τρέχον έτος, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και των απαιτούμενων εγκρίσεων, και θα επανεξετάσει την πολιτική διανομής της με τα αποτελέσματα του 2024.
Η τράπεζα – η οποία έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιώνα – αναδιαρθρώθηκε το 2013 στον απόηχο της ελληνικής κρίσης χρέους και ανακεφαλαιοποιήθηκε μέσω της μετατροπής καταθέσεων σε μετοχές. Το 2023, ο δανειστής ξεκίνησε εκ νέου την καταβολή μερίσματος για πρώτη φορά από το 2011.
Τις επόμενες εβδομάδες η τράπεζα θα εξηγήσει λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους εισηγείται τη διαγραφή της από το LSE, «με πρόταση που θα τεθεί στους μετόχους σε προσεχή έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε ο κ. Νικολάου, επισημαίνοντας πως θα διατηρήσει διπλή εισαγωγή στο χρηματιστήριο της Λευκωσίας.