Η ισχυρή ρευστότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αποτυπώνεται στους πολύ χαμηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις (γεγονός που δείχνει την δυναμική αύξησης των χορηγήσεων) και στους εξαιρετικά υψηλούς (σημαντικά άνω των ευρωπαϊκών τραπεζών) δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR).
Ισχυρή ρευστότητα, με αύξηση των καταθέσεων κατά 4,8 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2024 και περαιτέρω μείωση του δανεισμού τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (σ.σ. η συνολική έκθεση έχει μειωθεί σε 8,1 δισ. ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα αποπλήρωσε ολοσχερώς την ρευστότητα μέσω του προγράμματος TLTRO), εμφάνισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο τέλος του α΄ εξαμήνου.
Η ισχυρή ρευστότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αποτυπώνεται στους πολύ χαμηλούς δείκτες δανείων προς καταθέσεις (γεγονός που δείχνει την δυναμική αύξησης των χορηγήσεων) και στους εξαιρετικά υψηλούς (σημαντικά άνω των ευρωπαϊκών τραπεζών) δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR).
Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των τραπεζών στους αναλυτές κατά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου/α΄ εξαμήνου (κατά σειρά ανακοινώσεων):
Τράπεζα Πειραιώς
Οι καταθέσεις πελατών συνέχισαν να ενισχύονται, φτάνοντας τα 59,8 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2024, αυξημένες κατά 2% τόσο σε τριμηνιαία (+1,2 δισ. ευρώ), όσο και σε ετήσια βάση. Από το σύνολο των καταθέσεων, ποσό 46,2 δισ. αποτελούν καταθέσεις πρώτης ζήτησης και 13,5 δισ. καταθέσεις προθεσμίας (23% του συνόλου). Συνολικά, η διαφοροποιημένη και σταθερή δομή καταθέσεων του Ομίλου αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 51% του συνόλου των καταθέσεων.
Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 215% στο τέλος Ιουνίου 2024. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας του Ομίλου αντικατοπτρίζεται και στον δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 63% στο τέλος Ιουνίου 2024. Μετά την αποπληρωμή 2,5 δισ. της χρηματοδότησης TLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο του 2024, από προηγούμενο υπόλοιπο 3,5 δισ., η χρηματοδότηση του Ομίλου στο πλαίσιο των δημοπρασιών TLTRO διαμορφώθηκε σε 1,0 δισ. στις 30 Ιουνίου 2024, η οποία λήγει τον Δεκέμβριο 2024.
Eurobank
Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ. το α΄ εξάμηνο 2024 σε 58,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 63% είναι καταθέσεις ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων και το 37% εταιρικές. Οι καταθέσεις προθεσμίας αντιστοιχούν στο 33% του συνόλου. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 72,0% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 181,7% στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά 4,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σε 3,1 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2024.
Εθνική Τράπεζα
Μετά τη μείωση των καταθέσεων κατά το α’ τρίμηνο 2024, λόγω αρνητικής εποχικότητας και υψηλών αποπληρωμών δανείων Εταιρικής Τραπεζικής σε επίπεδο συστήματος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το β΄ τρίμηνο 2024, και διαμορφώθηκαν σε 54,9 δισ., αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.
Η αύξηση αυτή αποτυπώνει της ισχυρές εισροές καταθέσεων όψεως ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2/3 προέρχονται από πελάτες Εταιρικής Τραπεζικής, με της καταθέσεις προθεσμίας να εξακολουθούν να αποτελούν μόλις το 18% των συνολικών καταθέσεων. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023, οι εγχώριες καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1,1 δισ. σε ετήσια βάση, αντανακλώντας της εισροές από πελάτες Λιανικής, ενώ οι διεθνείς καταθέσεις αυξήθηκαν της κατά 0,3 δις. σε ετήσια βάση, σε 2,2 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε 57,1 δισ. τον Ιούνιο 2024, +1,4 δισ. υψηλότερα σε ετήσια βάση, αποτελώντας το 95% της συνολικής καθαρής χρηματοδότησης της ΕΤΕ.
Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της ΕΤΕ αποτυπώνεται της της δείκτες Δανείων της Καταθέσεις και Κάλυψης Ρευστότητας (LCR), οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε 60% και 240% τον Ιούνιο 2024, αντίστοιχα. Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σε 9,1 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 1,1 δισ. από την αρχή του έτους, με μηδενική έκθεση στο Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) από τον Μάρτιο 2024. Το γεγονός αυτό αντανακλά το μοναδικό πλεονέκτημα ρευστότητας της ΕΤΕ, παρέχοντας ισχυρή στήριξη στα καθαρά έσοδα από τόκους και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.
Alpha Bank
Οι καταθέσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 0,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 48,2 δισ., προερχόμενες από την αύξηση καταθέσεων πρώτης ζήτησης από επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η εκροή καταθέσεων από τα νοικοκυριά 0,2 δισ., αντισταθμίστηκε πλήρως με την αντίστοιχη αύξηση των επενδυτικών προϊόντων.
Το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων στην εγχώρια καταθετική βάση ανήλθε σε 25%, αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το β’ τρίμηνο, η αύξηση των επιτοκίων στο σύνολο των εγχώριων καταθέσεων, ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta), διαμορφώθηκε στο 17,2%, έναντι 16,8% το α’ τρίμηνο, ενώ το ποσοστό μετάβασης του επιτοκίου Euribor στις προθεσμιακές καταθέσεις ανήλθε σε 53% από 52% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε σταθερή σε 4 δισ. στο τέλος του β’ τριμήνου 2024. Η ισχυρή ρευστότητα του Ομίλου αντικατοπτρίζεται στον Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις, ο οποίος ανήλθε σε 74%. Επιπλέον, ο δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 192% από 184% το προηγούμενο τρίμηνο και 183% το προηγούμενο έτος.