Οι δύο βασικές πηγές εσόδων των τραπεζών προδιαγράφουν ισχυρή κερδοφορία για το σύνολο του έτους, παρά τις προκλήσεις από τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και τα πολύ χαμηλά επίπεδα των προμηθειών που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τράπεζες της ΕΕ.
Ισχυρά έσοδα από τόκους και προμήθειες που αθροιστικά ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ, παρουσίασαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες το α΄ εξάμηνο του 2024, συντηρώντας την ανοδική τάση της κερδοφορίας τους για το σύνολο του έτους.
Αν και η έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελεί στοίχημα πανευρωπαϊκά για τις τράπεζες και τη διατήρηση των υψηλών επιτοκιακών τους εσόδων, οι ελληνικές τράπεζες χτίζουν άμυνες μέσω της αύξησης του όγκου των εργασιών τους και δη της επέκτασης των δανειακών χαρτοφυλακίων. Τα χαρτοφυλάκια ομολόγων και οι θυγατρικές εξωτερικού συμβάλουν επίσης στην αύξηση των επιτοκιακών εσόδων, όπως επίσης και το γεγονός ότι η μεταστροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει υπάρξει μικρότερη αυτής που αναμενόταν (επομένως δεν έχει αυξηθεί το κόστος των τραπεζών για την άντληση καταθετικής ρευστότητας). Σημειωτέον ότι οι τράπεζες αναμένουν πλέον και πιο αργό βηματισμό της ΕΚΤ στις μειώσεις των επιτοκίων (προβλέπουν άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, από τρεις αρχικά), συνθήκη που χαλαρώνει τις πιέσεις στα έσοδα από τόκους.
- Διαβάστε ακόμα – Deutsche Bank: Ισχυρό «growth story» οι ελληνικές τράπεζες – Νέες αυξημένες τιμές στόχοι
Την ίδια στιγμή, στο σκέλος των προμηθειών, οι οποίες αποτελούν το άλλο βασικό συστατικό της κερδοφορίας των τραπεζών, αν και οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν μακράν χαμηλότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τις χρεώσεις για τις τραπεζικές συναλλαγές και προχωρούν συνεχώς σε μειώσεις, διαφοροποιούν τις πηγές εσόδων τους και καταφέρνουν έτσι να αυξάνουν τα έσοδα από προμήθειες.
Το μίγμα της στρατηγικής των ελληνικών συστημικών τραπεζών σε επίπεδο εσόδων από τόκους και προμήθειες, απέδωσε στο α΄ εξάμηνο του 2024 αύξηση των εσόδων από τόκους στα 4,188 δισ. ευρώ (1,69 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο) και των εσόδων από προμήθειες σε περίπου 1,010 δις. ευρώ (στα 532,2 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο).
Με τη σειρά που ανακοίνωσαν οι τράπεζες τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου/β΄τριμήνου:
Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά έσοδα από τόκους 528 εκατ. το β΄ τρίμηνο 2024 (αυξημένα κατά 2% σε τριμηνιαία βάση και 8% σε ετήσια), οδηγούμενα κυρίως από τα υψηλότερα δανειακά υπόλοιπα, με τα περιθώρια να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, ενώ το χαρτοφυλάκιο ομολόγων και το μίγμα των καταθέσεων συνέβαλαν επίσης στην θετική επίδοση.
Το α΄ εξάμηνο 2024 τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,045 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση. Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων παρέμεινε σταθερό το β΄ τρίμηνο 2024, στο 2,1%, ενώ το κόστος των νέων προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνεται στο 2,8%. Συνολικά, ο δείκτης καθαρού περιθωρίου επιτοκίου παρέμεινε στο επίπεδο του προηγούμενου τριμήνου, στο 2,7%, σε πορεία επίτευξης του ετήσιου στόχου.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στα 179 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο, ενισχυμένα κυρίως από τις προμήθειες χρηματοδοτήσεων, τις εργασίες καρτών, τις μεταφορές κεφαλαίων και τη διαχείριση κεφαλαίων πελατών. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 325 εκατ. στο εξάμηνο.
Η Eurobank παρουσίασε καθαρά έσοδα από τόκους αυξημένα κατά 8,6% έναντι του α’ εξαμήνου 2023, σε 1,132 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Τα επιτοκιακά έσοδα β’ τριμήνου ανήλθαν σε 561 εκατ., χαμηλότερα κατά 10 εκατ. ευρώ από το α΄ τρίμηνο 2024. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο κατά 20 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 2,83%.
Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 4,7% σε ετήσια βάση το α΄ εξάμηνο 2024 και ανήλθαν σε 283 εκατ. ευρώ (147,1 εκατ. το β΄ τρίμηνο), κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου και τη Διαχείριση Περιουσίας.
Στην Εθνική Τράπεζα, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 561 εκατ. το β’ τρίμηνο 2024 (-3% σε τριμηνιαία βάση), παρουσιάζοντας αντιστάσεις στις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ χάρη στην ισχυρή επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά +1,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στην Ελλάδα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά +13% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 1,2 δισ. το α’ εξάμηνο 2024. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στις 323 μονάδες βάσης το α’ εξάμηνο 2024.
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες παρέμειναν σε σταθερά ανοδική τροχιά, σημειώνοντας αύξηση 6% σε τριμηνιαία βάση (106 εκατ.) και 16% (205 εκατ. ευρώ) σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο 2024, αντανακλώντας τον αυξημένο όγκο των συναλλαγών (ιδιαιτέρως δε στις προμήθειες από επενδυτικά προϊόντα και τη χορήγηση δανείων).
Στην Alpha Bank, σε ετήσια βάση, το α’ εξάμηνο 2024 το καθαρό έσοδο τόκων ενισχύθηκε κατά 6,4%, στα 811 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των εσόδων χορηγήσεων και χρεογράφων. Σε τριμηνιαία βάση, το καθαρό έσοδο τόκων μειώθηκε κατά 10,5 εκατ. ή 2,5% και ανήλθε σε 409,2 εκατ. ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στις 274 μ.β. το α’ εξάμηνο 2024.
Τα έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 3,5% σε τριμηνιαία βάση (100,1 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο), προερχόμενη από την αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων υπό διαχείριση και την ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα. Στο α΄ εξάμηνο τα έσοδα προμηθειών ανήλθαν σε 196,9 εκατ. ευρώ.