Σε σύγχυση αναλυτές και αγορές σχετικά με το πως θα κινηθεί η Fed από τον Σεπτέμβριο, εν μέσω μιας σειρά οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Σε σύγχυση βρίσκονται αναλυτές και αγορές σχετικά με το πως θα κινηθεί η Fed από τον Σεπτέμβριο, εν μέσω μιας σειρά οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας προκάλεσαν φόβο στους επενδυτές που κλιμακώθηκε και από το carry trade στο γιεν, με φυγή σε πιο ασφαλή καταφύγια. Οι αγορές υπό το φόβο μιας ύφεσης τιμολόγησαν συνολικές μειώσεις επιτοκίων σχεδόν 140 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Έκτοτε, η ηρεμία έχει επιστρέψει με κάτι λιγότερο από 40 μονάδες βάση να τιμολογούνται για τη συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο, με λιγότερες από 100 μονάδες έως τα τέλη του έτους.
Η ING εξετάζει τρία διαφορετικά σενάρια για τις κινήσεις της Fed με βασικό για τους αναλυτές του οίκου μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο με μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Εν συνεχεία τα επιτόκια θα μειωθούν προς το 3,5% το 2025. Αυτό το σενάριο συγκεντρώνει μάλιστα 50% πιθανότητες να υλοποιηθεί για την ING.
Αυτό βασίζεται στο ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται, προσθέτοντας θέσεις εργασίας και ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον στόχο. Φυσικά η Fed δεν θέλει να προκαλέσει ύφεση κρατώντας την πολιτική της πολύ αυστηρή για πάρα πολύ καιρό, εάν μπορεί να την αποφύγει. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να δείχνει μια τάση αποκλιμάκωσης, επιτρέποντας στη Fed να δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον στόχο της για την αγορά εργασίας για τη «μέγιστη απασχόληση». Ωστόσο, η Fed αναγνωρίζει ότι οι προβλέψεις της για τον Ιούνιο ήταν υπερβολικά αισιόδοξες (για παράδειγμα, η ανεργία να φτάσει στο 4% στα τελη του έτους). Ελλείψει οποιασδήποτε απειλής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Fed ξεκινά τον κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής της με μια μείωση κατά 50 μονάδες αλλά στη συνέχεια επιστρέφει στις πιο τυπικές μειώσεις των 25 μονάδω βάσης. Οδηγεί την πολιτική της σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο στο 3,25-3,5% με την επίτευξη του στόχου της «ήπιας προσγείωσης».
Αυτό είναι ένα ήπια bearish σενάριο για το δολάριο. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου μπορεί πιθανώς να διαπραγματευτεί έως και το 1,10 στην αρχή του κύκλου χαλάρωσης της Fed, αλλά περαιτέρω άνοδος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να υπάρξει καθώς η Ευρώπη εμπλέκεται επίσης σε ένα πιο αυστηρό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Το δεύτερο σενάριο συγκεντρώνει 35% πιθανότητες και έγκειται στο ότι οι ανησυχίες για απολύσεις ωθούν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια πιο «επιθετικά» για να προσπαθήσει να αποτρέψει την απειλή μιας ύφεσης.
Η αύξηση της ανεργίας οφείλεται μέχρι στιγμής στην προσφορά εργασίας που υπερβαίνει τη ζήτηση για εργαζομένους, παρά στις απολύσεις θέσεων εργασίας. Ωστόσο, αυτό το αφήγημα μπορεί να αρχίζει να αλλάζει με τον αριθμό των απολύσεων να αυξάνεται και σε ένα περιβάλλον φθίνουσας ανησυχίας για τον πληθωρισμό, η Fed μειώνει τα επιτόκια πιο «επιθετικά» και εν συνέχεια αρχίζει να κινείται πιο σταθερά και σε μια πιο ουδέτερη βάση στα τέλη του 2026 καθώς η οικονομία σταθεροποιείται. Η πτώση του δολαρίου θα πρέπει να είναι βαθύτερη σε αυτό το σημείο, δεδομένου ότι επιτόκια κοντά στο 2,5% είναι πολύ χαμηλότερα από αυτό που τιμολογούνται επί του παρόντος.
Το τρίτο σενάριο που συγκεντρώνει μόλις 15% πιθανότητες εστιάζουν στους φόβους για στασιμοπληθωρισμό με επακόλουθη ύφεση, λόγω των υψηλών επιτοκίων. Η Fed τελικά ανταποκρίνεται πιο «επιθετικά», οδηγώντας σε χαμηλότερο μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού.
Ο πληθωρισμός παραμένει πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν και αναγκάζει τη Fed να διατηρήσει μια αυστηρότερη πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, αυξάνονται οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό. Μια βαθύτερη ύφεση από τα τέλη του 2024 έως τις αρχές του 2025 συμβάλλει στην άμβλυνση των πιέσεων στις τιμές, δίνοντας τη δυνατότητα στη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2025. Η Fed θα πρέπει να προχωρήσει ολοένα και πιο γρήγορα για να προσφέρει στήριξη στην οικονομία.
«Ο στασιμοπληθωρισμός δεν αποτελεί καλή είδηση για τις αγορές συναλλάγματος. Η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ θα αντιστραφεί εκ νέου, κάτι που θα ευνοήσει το δολάριο έναντι των προκυκλικών νομισμάτων και των περισσότερων νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών γενικότερα. Θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλες απώλειες για τα αρκετά νομίσματα προσδεμένεα σε βασικά εμπορεύματα έως ότου η Fed σηματοδοτήσει μια νίκη του πληθωρισμού. Στη συνέχεια, το δολάριο θα μπορούσε να πέσει απότομα σε γενικές γραμμές και σε βαθύτερα επίπεδα από ό,τι στα σενάρια 1 και 2 – καθώς η Fed θα μείωνε τα επιτόκια κάτω από το 2%», αναφέρει η ING.
Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Η βασική υπόθεση είναι ότι ο συνδυασμός πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ με εκτεταμένες και δυνητικά διευρυμένες φορολογικές μειώσεις, έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και εμπορικούς δασμούς θα ήταν πιθανότατα πιο υποστηρικτικός για την αύξηση της εγχώριας ζήτησης βραχυπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι έλεγχοι της μετανάστευσης θα μπορούσαν, να αυξήσουν τις μισθολογικές πιέσεις, ενώ οι δασμοί θα διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες με κίνδυνο υψηλότερων τιμών για τους καταναλωτές.
Ελαφρώς ισχυρότερη ανάπτυξη με υψηλότερο πληθωρισμό μπορεί να κάνουν τη Fed πιο επιφυλακτική σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων υπό την προεδρία Τραμπ, ενώ σε μια προεδρία της Χάρις, η Fed μπορεί να αισθάνεται ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική.
Η πολιτική φυσικά παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην ιστορία του δολαρίου. Η πορεία του δολαρίου μετά τον Νοέμβριο θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και από τη σύνθεση του Κογκρέσου. Ένα πιο χαλαρό μείγμα νομισματικής πολιτικής με πιο αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν ένα ισχυρότερο μείγμα πολιτικής για το δολάριο. Η Κάμαλα Χάρις ως πρόεδρος πιθανότατα θα δει το δολάριο να χαλαρώνει με την προοπτική πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής – συν μια λιγότερο επιθετική ατζέντα για το εμπόριο και την εξωτερική πολιτική.