Λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, η Γερμανία δεν θα παράσχει στην Ουκρανία νέα χρηματοδότηση, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η στήριξη θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί κυρίως από τους τόκους των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Η Γερμανία στενεύει όλο και περισσότερο τον προϋπολογισμό της, καθώς ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προσπαθεί να τηρήσει το συνταγματικό φρένο χρέους που περιορίζει το ύψος του νέου χρέους το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναλάβει η κυβέρνηση.
Ενώ το τρέχον σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 προβλέπει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας, τα εν λόγω χρήματα έχουν ήδη δεσμευτεί, ενώ μια νέα χρηματοδότηση δεν φαίνεται στον ορίζοντα άμεσα.
Σύμφωνα με επιστολή του Λίντνερ προς τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, «νέα μέτρα» μπορούν να ληφθούν μόνο εάν «διασφαλιστεί η χρηματοδότηση» στα δημοσιονομικά σχέδια, ανέφερε πρώτη η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Την Κυριακή, το υπουργείο Οικονομικών άμβλυνε κάπως τη θέση του, δηλώνοντας ότι παρά την έλλειψη κονδυλίων, θα «εξετάσει τη βραχυπρόθεσμη παροχή πρόσθετων κονδυλίων».
Ωστόσο, η Ουκρανία θα πρέπει να δικαιολογήσει τις πρόσθετες ανάγκες της «προκειμένου να συμμορφωθεί με όλους τους δημοσιονομικούς κανονισμούς και να είναι σε θέση να ζητήσει έγκριση από τη γερμανική Μπούντεσταγκ σε αυτή τη βάση».
Η μεγαλύτερη ομάδα της αντιπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ, η συντηρητική CDU/CSU, έσπευσε να καταδικάσει την κίνηση.
«Τώρα ο αγώνας της Ουκρανίας για την ελευθερία υποφέρει επίσης λόγω της συνεχούς διαμάχης μεταξύ των εταίρων του [κυβερνητικού] συνασπισμού», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU, Γιόχαν Βαντεφούλ, στο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).
Αντί να παράσχει στην Ουκρανία νέα κονδύλια σε μετρητά από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση τώρα αναζητά άλλους τρόπους για να στηρίξει την εμπόλεμη χώρα, όπως χρησιμοποιώντας τους τόκους από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τον Λίντνερ, η Ουκρανία θα μπορούσε έτσι να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των στρατιωτικών της αναγκών.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν κατασχέσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την έναρξη του ρωσικού επιθετικού πολέμου. Οι χώρες της G7 αποφάσισαν στην τελευταία τους σύνοδο κορυφής στην Ιταλία να χρησιμοποιήσουν τους τόκους από τα χρήματα αυτά για να χρηματοδοτήσουν ένα δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές αν το μέσο θα λειτουργήσει καθόλου, καθώς είναι νομικά εξαιρετικά αμφιλεγόμενο και θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο.