Η νωχελικότητα του Γενικού Δείκτη και οι μετοχές που ακολούθησαν άμεσα το ανοδικό ριμπάουντ των αγορών
Οι αγορές δείχνουν στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις να έχουν σκουπίσει τα σπασμένα που προκάλεσαν οι πωλητές τη Δευτέρα στις 5 Αυγούστου. Μάλιστα ορισμένες από αυτές προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα καθαρίζοντας ανοδικά και τις απώλειες που προκλήθηκαν στις 2 Αυγούστου.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ιαπωνικού δείκτη Nikkei 225 που όταν κατηφόριζε με υψηλή κλίση τη Δευτέρα στις 5 Αυγούστου, επηρέασε τα μάλα τους “επενδυτές” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ο Nikkei λοιπόν όχι απλώς μάζεψε ότι έχασε τη Μαύρη Δευτέρα, αλλά έχει βγει και πάνω από την τιμή που ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή στις 2 Αυγούστου. Συνολικά λοιπόν ο ιαπωνικός δείκτης έχει πάρει από τα χαμηλά των 30.380 μονάδων ένα ανοδικό ποσοστό της τάξης του +20% υπερφαλαγγίζοντας τους πωλητές όπου πίστευαν ότι θα γκρεμίσουν με φόρα το πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης των 30.000 μονάδων.
Φυσικά δεν θα αφιέρωνα τόσο χρόνο και χώρο στο άρθρο, αν ο εν λόγω δείκτης της Άπω Ανατολής δεν ήταν η αφορμή για κάποιους να σπείρουν τον πανικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο κάνοντας την πτώση του πιπεράτη καραμέλα. Τώρα όμως που ο δείκτης έχει πάρει πίσω όλη την πτώση που έκανε από τις 2 Αυγούστου, βγαίνοντας και από πάνω κατά ένα +5,44%, ο δικός μας Γενικός Δείκτης έχει μείνει αμανάτι στον κάτω μαχαλά με ένα -1,61%, μην μπορώντας να λάβει γρήγορα μέρος στην ανοδική επιστροφή των αγορών.
Στο διάγραμμα της ποσοστιαίας αντιπαράθεσης από τις 2 Αυγούστου βλέπουμε και τον Nasdaq 100 να βρίσκεται πλέον με ένα +4,18% από το έως και -8,5% των χαμηλών της Μαύρης Δευτέρας, αλλά και τον S&P 500 με ένα σχεδόν ποσοστό του +2,47% από το -6,20%. Δηλαδή, με απλά λόγια στην πτώση είμαστε στο “τρεχάτε ποδαράκια μου“, ενώ στην άνοδο στο “στάσου να ξαποστάσω“. Όπως όμως οι περισσότεροι γνωρίζουμε η άνοδος θέλει λεφτά ενώ η πτώση χαρτιά και εκεί στο πρώτο έχουμε μείνει ακόμα στην Πεσμαζόγλου γωνία και περιμένουμε τη χρηματαποστολή να έρθει.
Παρά τη νωχελικότητα του Γενικού Δείκτη ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι εισηγμένοι όμιλοι που ακολούθησαν από κοντά το θετικό μάζεμα των αγορών. Τρεις από αυτούς είναι η ΔΕΗ, που στην προαναφερόμενη αντιπαράθεση έχει βγει και θετική με ένα +2,03 % από ένα κατέβασμα έως και -12,20%, η Cenergy Holdings (CENER) με ένα +1,46% από ένα -13,75% και ο ΟΠΑΠ με ένα +1,78% από ένα -8.70%.
H ΔΕΗ λοιπόν μετά τα πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2024 και τη νέα μεγάλη συμφωνία με την Evryo Group για την εξαγορά του μεγαλύτερου εν λειτουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία ισχύος 629MW, έχει περάσει διαγραμματικά από τα διόδια των 11 ευρώ και κατευθύνεται προς τη μακροχρόνια καθοδική γραμμή τάσης “W” στα 11,80 ευρώ.
Η Cenergy Holdings, που μετέφερε νωρίτερα στις 27 Αυγούστου από τις 18 Σεπτεμβρίου την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2024, φαίνεται διαγραμματικά να πολιορκεί τη βραχυχρόνια γραμμή τάσης “W” στα 9,90 ευρώ. Πιθανή ανοδική διάλυση της εν λόγω γραμμής θα οδηγήσει τη τιμή της μετοχής να πάρει τον ανηφορικό δρόμο για τη ζώνη των 10,54 με 11 ευρώ. Για άλλη μια φορά πάντως αποδείχθηκε ότι τιμές που δόθηκαν κάτω από την περιοχή των 9 με 8,90 ευρώ ήταν μια πολύ καλή αγοραστική ευκαιρία. Τη Δευτέρα στις 5 Αυγούστου η μετοχή έφτασε να γράφει τιμές έως και 8,56 ευρώ (!).
Κλείνω με τον ΟΠΑΠ, από τον οποίο αναμένουμε τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο στις 3 Σεπτεμβρίου. Εδώ διαγραμματικά εντοπίζουμε τη μετοχή να έχει πατήσει και πάλι πάνω από τη στήριξη των 15,35 ευρώ, ανοίγοντας έτσι ένα ανοδικό παράθυρο για την επόμενη περιοχή αντίστασης των 16,10 ευρώ που είχε γράψει στα τέλη του περασμένου Ιούλη. Πάνω τώρα από την αντίσταση των 16,10 ευρώ, που φαίνεται η μετοχή να δοκίμασε τη “γεύση” της κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, θα δοθεί έδαφος στους αγοραστές για να απλωθούν ανοδικά έως τα 16,75 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.
August 19, 2024
www.chartwar.gr