Θα εφαρμοστούν σε όλες τις επιχειρήσεις και θα αποτυπωθούν στους ισολογισμούς του 2025, με αναφορά στη χρήση 2024. Σημαντική προετοιμασία έχουν κάνει οι τράπεζες. Πώς έχουν κινηθεί και πού στοχεύουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Φιλόδοξους στόχους για τις χρηματοδοτήσεις τους στη βάση των αρχών της βιωσιμότητας, με προεξάρχουσα την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν θέσει οι τράπεζες για τα επόμενα χρόνια.
Με την κλιματική αλλαγή να δείχνει ολοένα πιο συχνά και επώδυνα τα δόντια της, οι τράπεζες έχουν προετοιμαστεί εγκαίρως για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την Εταιρική Βιωσιμότητα (CSRD- Corporate Sustainability Reporting Directive) που αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία τον Σεπτέμβριο. Η εν λόγω οδηγία θα καθιερώσει ένα υποχρεωτικό σύστημα προτύπων αειφορίας για όλες τις επιχειρήσεις, το οποίο θα τηρείται όπως συμβαίνει με τα αμιγώς λογιστικά πρότυπα και θα ελέγχεται από εξειδικευμένους ορκωτούς ελεγκτές. Τα νέα πρότυπα που θα αφορούν όχι μόνο σε περιβαλλοντικά κριτήρια, αλλά και σε κριτήρια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης, θα εφαρμοστούν σε τράπεζες, ασφαλιστικές και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες που απασχολούν άνω των 500 εργαζομένων. Πολύ σύντομα, ωστόσο, θα επεκταθούν σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, κρίνοντας τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν χρηματοδότηση (αλλά και με τι επιτόκιο) από το τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που απαιτείται να παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο των νέων λογιστικών προτύπων ESG (Environment, Society, Governance) θα αποτυπωθούν στους ισολογισμούς του 2025, με αναφορά στη χρήση 2024.
Οι τράπεζες μεμονωμένα, αλλά και σε επίπεδο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έχουν κάνει σημαντικό έργο στο σκέλος της προετοιμασίας τους για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG, με μεγάλη έμφαση στο «πράσινο» αποτύπωμά τους (μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) και στις «πράσινες» χρηματοδοτήσεις.
Μεταξύ όσων ανέφεραν στους αναλυτές κατά τις παρουσιάσεις αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου:
– Η Alpha Bank έχει ως στόχο βιώσιμες δανειοδοτήσεις 4,4 δισ. μέχρι το 2026. Η Τράπεζα δεν θα χρηματοδοτεί καθόλου δραστηριότητες που βλάπτουν την ποικιλότητα των ειδών, τους οικότοπους και τα υδάτινα σώματα, τη θερμική εξόρυξη άνθρακα, την upstream εξερεύνηση πετρελαίου ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ενώ θα χρηματοδοτεί περιορισμένα δραστηριότητες τζόγου, καπνού και αλκοόλ. Στο τέλος του α’ εξαμήνου 2024 η Τράπεζα είχε εκταμιεύσει βιώσιμα δάνεια 0,8 δισ. ευρώ – άνω του ετήσιου στόχου της – και είχε στο «πράσινο» πελατολόγιό της πάνω από 300 μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Η Eurobank έθεσε ως στόχο εκταμιεύσεις δανείων 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 σε πράσινες επιχειρήσεις, με το 20% του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της ετησίως να αφορά σε δανειοδοτήσεις που κρίνονται περιβαλλοντικά βιώσιμες. Γενικότερα, η Τράπεζα επιδιώκει το 20% της έκθεσης του επιχειρηματικού της χαρτοφυλακίου να είναι «πράσινο» μέχρι το 2027, από 11% το 2022. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η Eurobank θα έχει κινητοποιήσει πόρους 2,25 δισ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις μέχρι το 2026. Η Τράπεζα στοχεύει σε: 35% των χρηματοδοτήσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 80% χρηματοδοτήσεις που θα σχετίζονται με κατασκευή πράσινων κτιρίων, αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2023 στις πράσινες χρηματοδοτήσεις λιανικής.
– Στον «πράσινο» απολογισμό της για τη χρήση 2023 που ανακοίνωσε την 1η Αυγούστου, η Εθνική Τράπεζα συμπεριέλαβε στα επιτεύγματά της την ισχυρή θέση της στη χρηματοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, με υπόλοιπα ύψους 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023 και 1,2 δισ. πιστοδοτικές εγκρίσεις κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των εταιρικών πελατών με δάνεια συνδεδεμένα με τη βιωσιμότητα και συμβάσεις ύψους 0,9 δισ., στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, πάνω από το ήμισυ βρίσκονται κάτω από τον πυλώνα της πράσινης μετάβασης. Επιπλέον, η Τράπεζα επέκτεινε την προσφορά προϊόντων λιανικής τραπεζικής για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων και λύσεων χρηματοδότησης για μικρής κλίμακας ΑΠΕ, για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων και για υβριδικά/ηλεκτρικά οχήματα. Το 2023, η ΕΤΕ πραγματοποίησε επίσης την έκδοση του πρώτου Πλαισίου Έκδοσης Βιώσιμων Ομολόγων (Sustainable Bond Framework) στην ελληνική αγορά, ενισχύοντας τη δυνατότητά της να παρέχει βιώσιμες χρηματοδοτικές λύσεις στο μέλλον.
– Η Τράπεζα Πειραιώς έθεσε στόχο (για την ίδια και το επιχειρηματικό της χαρτοφυλάκιο) μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, με ενδιάμεσο στόχο μείωσή τους κατά 73% το 2030. Οι πράσινες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας θα ανέρχονται περίπου στο 30% του χαρτοφυλακίου μέχρι το 2026.