Οι ηγέτες του αριστερού κόμματος France insoumise (LFI) απείλησαν να κινήσουν διαδικασία μομφής κατά του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καθώς τον κατηγορούν για «θεσμικό πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας» στη διαδικασία διορισμού του επόμενου πρωθυπουργού.
Καθώς η «ολυμπιακή εκεχειρία» έχει τελειώσει στη Γαλλία, οι συζητήσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός έχουν φουντώσει.
«Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να ετοιμάζεται να διορίσει επικεφαλής κυβέρνησης χωρίς να λάβει υπόψη του το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών», αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 18 Αυγούστου στην εφημερίδα La Tribune du dimanche, καταγγέλλοντας «θεσμικό πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας».
Μπροστά σε αυτή την «κατάχρηση εξουσίας», οι ηγέτες του ακροαριστερού κόμματος επικαλούνται την ενεργοποίηση του άρθρου 68 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την παραπομπή του αρχηγού του κράτους σε περίπτωση «παράβασης καθήκοντος προδήλως ασυμβίβαστης με την άσκηση της εντολής του».
Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP), ο οποίος αναδείχθηκε πρώτος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με 193 βουλευτές, αλλά απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 βουλευτών, συμφώνησαν στις 23 Ιουλίου να προτείνουν ως πρωθυπουργό τη Λουσί Καστέ, μια 37χρονη ανώτερη δημόσια υπάλληλο, άγνωστη μέχρι στιγμής στο ευρύ κοινό.
Ο Μακρόν απέρριψε την πρόταση αυτή λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Το ζήτημα δεν είναι ένα όνομα. Το ερώτημα είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να βρεθεί στη Συνέλευση ώστε μια γαλλική κυβέρνηση να περάσει μεταρρυθμίσεις, να ψηφίσει προϋπολογισμό και να προχωρήσει η χώρα μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο France 2.
Γεγονός είναι ότι αυτή η πλειοψηφία είναι προς το παρόν αδύνατο να βρεθεί και ότι τα διάφορα ονόματα που κυκλοφορούν για τη θέση δεν λαμβάνουν ομόφωνη υποστήριξη. Ενδεικτικά ονόματα είναι ο πρόεδρος της περιφέρειας Hauts-de-France, Ξαβιέ Μπερτράν, μέλος του κόμματος Les Républicains (LR), ή ο σοσιαλιστής Μπερνάρ Καζνέβ, που είχε λάβει ξανά το αξίωμα του Γάλλου πρωθυπουργού υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ.
Σε μια προσπάθεια να αλλάξει τις ισορροπίες, ο Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων και των πολιτικών ομάδων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο την Παρασκευή (23 Αυγούστου).
«Ο διορισμός του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει τις διαβουλεύσεις αυτές και τα συμπεράσματά τους», ανακοίνωσε το Προεδρικό Μέγαρο σε δελτίο Τύπου στις 16 Αυγούστου.
Για να συγκεντρώσει όμως μια κυβερνητική πλειοψηφία, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να προσπαθήσει και πάλι να διασπάσει τον συνασπισμό του NFP και να προσεταιριστεί τους σοσιαλιστές που είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις επιθετικές θέσεις του LFI.
Όμως, οι ηγέτες του LFI, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), του Κομμουνιστικού Κόμματος (PC) και των Πρασίνων φαίνεται να καταφέρνουν να διατηρήσουν την ενότητά τους, παρά τις προφανείς στρατηγικές διαφορές.
Ο πρώτος γραμματέας του PS, Ολιβιέ Φορ, τόνισε ότι το αίτημα για την παραπομπή του Μακρόν έχει υπογραφεί μόνο «από τους ηγέτες του LFI», «δεσμεύει μόνο το κίνημά τους» και πως η παραπομπή θα ήταν «ανέφικτη» σε κάθε περίπτωση, καθώς θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο και τη Γερουσία.
Από την πλευρά της, η εθνική γραμματέας των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ότι αφιερώνει όλη της την ενέργεια «για να διασφαλίσει ότι η Λουσί Καστέ θα διοριστεί το συντομότερο δυνατό».
Πριν από μια εβδομάδα, η Καστέ έστειλε επιστολή σε όλους τους Γάλλους βουλευτές, εκτός από εκείνους του Rassemblement National (RN) και τους συμμάχους τους, υπενθυμίζοντάς τους ότι σκοπεύει να φέρει κοντά τους ανθρώπους πέρα από τις τάξεις του NFP.
Έχει βέβαια ακόμη μια εβδομάδα για να τους πείσει.