Τη Δευτέρα (19 Αυγούστου) έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ουγγαρία για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη χαλάρωση των κριτηρίων εισόδου για Ρώσους και Λευκορώσους υπηκόους.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είχε στείλει επιστολή στον Ούγγρο Υπουργό Εσωτερικών, Σάντορ Πίντερ, στις αρχές Αυγούστου, ζητώντας εξηγήσεις από τη Βουδαπέστη σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στο μεταναστευτικό καθεστώς της χώρας.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές, η Ουγγαρία έχει χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τους Ρώσους και τους Λευκορώσους να εισέλθουν στη χώρα για να εργαστούν, χορηγώντας στους «φιλοξενούμενους εργαζόμενους» άδεια παραμονής δύο ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί κατά τρία επιπλέον έτη.
Παρόλο που η έκδοση θεωρήσεων μακράς διαμονής και αδειών παραμονής είναι εσωτερικό θέμα των κρατών μελών, η Γιόχανσον τόνισε ότι «τα συστήματα αυτά πρέπει να εξισορροπούνται προσεκτικά ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ακεραιότητα του κοινού μας χώρου χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και να εξετάζονται δεόντως οι πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια».
«Η επέκταση της υποβοηθούμενης επεξεργασίας των αιτήσεων για άδεια παραμονής και εργασίας για τους πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε de facto καταστρατήγηση των περιορισμών που έχει επιβάλει η Ένωση», προστίθεται στην επιστολή.
Η Γιόχανσον ζήτησε από τη Βουδαπέστη να απαντήσει σε ένα παράρτημα ερωτήσεων «το αργότερο έως τις 19 Αυγούστου».
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε στο Euractiv ότι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχε υπάρξει ακόμη απάντηση από μέρους της Ουγγαρίας.
Εγείρονται, έτσι, όλο και περισσότερο οι φόβοι ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο προς τη μόνιμη διαμονή, η οποία, δεδομένων των σημερινών εντάσεων με τις δύο χώρες, θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ.
Αρκετές χώρες -με επικεφαλής την Τσεχία- είχαν πιέσει να απαγορευτούν τα ταξίδια Σένγκεν για τους Ρώσους διπλωμάτες, καθώς αποτελούν πρόσωπα υψηλού κινδύνου για κατασκοπεία, αφού θα μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλο το μπλοκ μόλις εισέλθουν στη ζώνη χωρίς διαβατήριο.
Οκτώ χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας – Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία και Σουηδία – σε κοινή επιστολή τους στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη (15 Αυγούστου), την οποία είδε το Euractiv, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η χαλάρωση των περιορισμών από την Ουγγαρία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αυτό.
«Ανεξάρτητα από το αν εμπίπτει στην εθνική ή την ενωσιακή αρμοδιότητα, ανησυχούμε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια όλων των κρατών μελών», έγραψε η ομάδα των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
«Η απάντηση της Ουγγαρίας, η ανάλυσή σας και τα επόμενα βήματα θα είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της εθνικής μας ασφάλειας», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι χαιρετίζουν την εμπλοκή της Επιτρόπου στο θέμα.
Το αίτημά τους, ωστόσο, συνάντησε την έντονη αντίδραση της Βουδαπέστης, η οποία απέρριψε το βήμα αυτό ως «απλό ψέμα».
«Η ένταξη των Ρώσων και των Λευκορώσων πολιτών στο πρόγραμμα της Εθνικής Κάρτας δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την ασφάλεια της ζώνης Σένγκεν, καθώς τα πρόσωπα αυτά εξακολουθούν να υποβάλλονται σε ολοκληρωμένο έλεγχο για να εισέλθουν και να παραμείνουν στην Ουγγαρία», απάντησε το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πίτερ Σίγιαρτο.
«Όλοι οι ισχυρισμοί περί του αντιθέτου από τους συναδέλφους της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής, οι οποίοι τυφλώνονται από την προσήλωσή τους στο φιλοπόλεμο στρατόπεδο, είναι απλά ψέματα», δήλωσε ο Σίγιαρτο.
Το θέμα θα συζητηθεί πιθανότατα κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.