Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα (19 Αυγούστου) ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκε μια «πρόταση γέφυρα» της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση των διαφωνιών που εμποδίζουν την κατάπαυση πυρός στη Γάζα, και προέτρεψε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο.
Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε τα παραπάνω στους δημοσιογράφους μετά από μια ημέρα συναντήσεων με Ισραηλινούς αξιωματούχους και τον Ισραηλινό ηγέτη, Νετανιάχου. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης είχε δηλώσει πρωτύτερα ότι αυτή η ώθηση ήταν πιθανώς η καλύτερη και ενδεχομένως να αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία.
Οι συνομιλίες στο Κατάρ για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και επιστροφής των ομήρων την περασμένη εβδομάδα διακόπηκαν χωρίς να προκύψει κάτι καινούργιο, αλλά εμπρόκειτο να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα με βάση την πρόταση των ΗΠΑ για τη γεφύρωση των διαφορών Ισραήλ-Χαμάς.
Η επίσκεψη Μπλίνκεν είναι εντυπωσιακό ότι έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ταραχώδους περιόδου για το Δημοκρατικό Κόμμα: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τεράστια πίεση κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς για τη στάση του στη σύγκρουση και τη Δευτέρα, ξεκινά το Δημοκρατικό κόμμα το εθνικό του συνέδριο την ώρα που πραγματοποιούνται μεγάλες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πολιτείες των ΗΠΑ εγείροντας φόβους και ανησυχίες για τις ψήφους των μουσουλμάνων και των Αραβοαμερικανών που κατοικούν εκεί.
«Σε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σήμερα, μου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ αποδέχεται την πρόταση γεφύρωσης – ότι την υποστηρίζει», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους από το Τελ Αβίβ.
Ωστόσο, με την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα να ανακοινώνει την επανάληψη των επιθέσεων αυτοκτονίας εντός του Ισραήλ μετά από πολλά χρόνια και να αναλαμβάνει την ευθύνη για μια έκρηξη στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Κυριακής, ενώ γιατροί της περιοχής κάνουν λόγο για 30 θύματα Παλαιστίνιων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τη Δευτέρα από ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα, διαφαίνονται ελάχιστα σημάδια συμφιλίωσης επί του εδάφους.
«Τώρα εναπόκειται στη Χαμάς να κάνει το ίδιο, και στη συνέχεια τα μέρη, με τη βοήθεια των διαμεσολαβητών – των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ – πρέπει να συναντηθούν και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επίτευξης σαφών συμφωνιών για το πώς θα εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας», συνέχισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις
Παρά τις εκφράσεις αισιοδοξίας των ΗΠΑ και το γραφείο του Νετανιάχου που χαρακτήρισε τη συνάντηση θετική, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν επισημάνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα ήταν δύσκολη.
Μήνες συνομιλιών που δεν έχουν ολοκληρωθεί, περιστρέφονται γύρω από τα ίδια θέματα, με το Ισραήλ να ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με την καταστροφή της Χαμάς και τη Χαμάς να λέει ότι θα δεχτεί μόνο μια μόνιμη και όχι προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Υπάρχουν επίσης διαφωνίες σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας του Ισραήλ εντός της Γάζας, ιδίως κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, την ελεύθερη μετακίνηση των Παλαιστινίων εντός της επικράτειας και την ταυτότητα και τον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν σε μια ανταλλαγή.
Αξιωματούχοι της Χαμάς κατηγόρησαν επίσης την Ουάσιγκτον ότι ευνοεί το Ισραήλ.
«Όταν ο Μπλίνκεν λέει ότι οι Ισραηλινοί συμφώνησαν και στη συνέχεια οι Ισραηλινοί λένε ότι υπάρχει μια επικαιροποιημένη πρόταση, αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί υπόκεινται στην ισραηλινή πίεση και όχι το αντίθετο. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν ελιγμό που δίνει στους Ισραηλινούς περισσότερο χρόνο», δήλωσε στο Reuters το ανώτερος στέλεχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν.
Διάδρομος της Φιλαδέλφειας
Ο Μπλίνκεν, στο ένατο ταξίδι του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ και τον Νετανιάχου καθώς και με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ενώ πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Κατάρ τις επόμενες ημέρες.
Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι περαιτέρω συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα εξαρτώνται από τη συμφωνία για έναν μηχανισμό ασφαλείας, τον λεγόμενο διάδρομο της Φιλαδέλφειας μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.
Οι ΗΠΑ πρότειναν διεθνή παρουσία στην περιοχή, μια πρόταση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν περιοριζόταν το πολύ σε έξι μήνες, είπαν οι πηγές.
Στο Ισραήλ, οι οικογένειες των ομήρων -που έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες ζητώντας επιτακτικά μια συμφωνία- μίλησαν ξανά τη Δευτέρα.
«Μη θυσιάσετε την κόρη μου και τους δεκάδες αβοήθητους ομήρους», δήλωσε η Ayelet Levy-Shachar στο Kan Radio. Η κόρη της Naama, 20 ετών, αιχμαλωτίστηκε σε μια στρατιωτική βάση.
Ορισμένοι σε μια διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ κρατούσαν σημαίες των ΗΠΑ και πινακίδες που έγραφαν «Συμφωνία ομήρων τώρα», «Κύριε Μπάιντεν, βοηθήστε μας να τους σώσουμε» και «Δεν έχουν χρόνο».
Μέσα στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι δεν είχαν μεγάλη αισιοδοξία ότι η επίσκεψη του Μπλίνκεν θα έφερνε κατάπαυση του πυρός.
«Λένε ψέματα μόνο και μόνο για να μας καταστρέφουν όλο και περισσότερο. Να μας σκοτώσουν και να σκοτώσουν τα παιδιά μας, να μας λιμοκτονήσουν και να μας κάνουν άστεγους. Ο Μπλίνκεν είναι άχρηστος, η επίσκεψή του θα βλάψει τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε η Hanan Abu Hamid, η οποία εκτοπίστηκε από το σπίτι της στη Ράφα.