Ανοδικά έκλεισαν σήμερα (22/8) τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα τελευταία σχόλια της Federal Reserve σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,35% και έκλεισε στις 515,74 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους στο «πράσινο». Οι μετοχές του λιανεμπορίου σημείωσαν άνοδο 1,22%, ενώ οι αντίστοιχες των εξορύξεων υποχώρησαν κατά 1,07%. Μάλιστα, ο Stoxx έχει ανακτήσει το θετικό μομέντουμ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις μετά τη διολίσθηση της Τρίτης.
Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,25% στις 18.495,38 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,06% στις 8.288 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 7.524,11 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,37% στις 11.156,30 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 33.310,93 μονάδες.
Η βρετανική λίρα εκτινάχθηκε στο υψηλό 13 μηνών των 1,3127 δολαρίων κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών, καθώς τα νέα στοιχεία έδειξαν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το νόμισμα είχε πέσει στα 1,3089 δολάρια μέχρι αργά το απόγευμα, ελαφρώς κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τον PMI στην ευρωζώνη έδειξαν άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακόμη και όταν η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν βιάζονταν να μειώσουν τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά έβλεπαν τον Σεπτέμβριο ως την επόμενη ευκαιρία για να εξετάσουν μία περαιτέρω χαλάρωση.
Τα πρακτικά της Fed που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν επίσης ότι οι αξιωματούχοι είχαν πλησιάσει σε μια πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο, με τη συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων να συμφωνούν ότι μια μείωση είναι «πιθανή» τον Σεπτέμβριο, εάν τα στοιχεία «συνεχίσουν να διαμορφώνονται όπως αναμενόταν».