Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας για το 2023.
Η διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην εγχώρια αγορά φέτας, καθώς και η ενίσχυση της παρουσίας της στο εξωτερικό ήταν τα βασικά επιτεύγματα της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη για το 2023, ενώ πλέον η εταιρεία διανύει ένα νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματική της διαδρομή μετά την πλήρη απορρόφησή της από τον όμιλο Vivartia.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν πριν από μερικές ώρες στο ΓΕΜΗ, το 2023 η Δωδώνη διατήρησε την ηγετική της θέση στην εγχώρια αγορά φέτας με μερίδιο 13,3%, αντίστοιχο περίπου με το 2022, ενώ παράλληλα αύξησε τις πωλήσεις «επώνυμων» προϊόντων φέτας και γιαούρτης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ολλανδία και η Ισπανία.
Διαβάστε ακόμη: Επενδύσεις σε καινοτόμα προϊόντα περιλαμβάνει το νέο «κεφάλαιο» της Δωδώνη – Η επόμενη μέρα
Αύξηση κύκλου εργασιών αλλά και διεύρυνση ζημιών
Στη χρήση 2023, ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο ομίλου ανήλθε στα 170,21 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 12% έναντι κύκλου εργασιών 151,82 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ τα μικτά αποτελέσματα αυξήθηκαν στα 22,89 εκατ. ευρώ έναντι 19,89 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Το περιθώριο μικτού κέρδους της χρήσης 2023 κινήθηκε οριακά αυξητικά στο 13,5% από 13,1% το 2022, ενώ το αναπροσαρμοσμένο EBITDA (εξαιρουμένων εξόδων αναδιοργάνωσης και λοιπών μη επαναλαμβανόμενων δαπανών), διαμορφώθηκε σε 7,64 εκατ. ευρώ έναντι 5,62 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα, λόγω της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων βάσης, αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με το 2022 και ανήλθαν σε 8,59 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 4,76 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οι λειτουργικές ζημιές προ τόκων, φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 429.000 ευρώ έναντι 146.000 ευρώ το 2022, ενώ οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 8,30 εκατ. ευρώ το 2023 από 4,50 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.
Ιστορικά υψηλές τιμές σε όλους τους τύπους γάλακτος
«Οι ιστορικά υψηλές τιμές όλων των τύπων γάλακτος (νωπού πρόβειου, κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος), της ενέργειας, των μεταφορών και των υλικών συσκευασίας, σε συνδυασμό με τη συνειδητή επιλογή της διοίκησης να μη μετακυληθεί το σύνολο του αυξημένου κόστους στον τελικό καταναλωτή επηρέασαν αρνητικά το περιθώριο μικτού κέρδους της εταιρείας, ενώ θετικά λειτούργησαν οι επενδύσεις που είχαν υλοποιηθεί και οδήγησαν σε περιορισμό του λειτουργικού κόστους σε συγκεκριμένες κατηγορίες εξόδων», σημειώνεται στην οικονομική έκθεση της γαλακτοβιομηχανίας.
Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε 75,74 εκατ. ευρώ έναντι 72,83 εκατ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2022. «Ο δανεισμός αυξήθηκε εξαιτίας της ταχύτερης εξόφλησης παραγωγών μέσω μεγαλύτερων προκαταβολών γαλακτοκομικής περιόδου, της σημαντικής αύξησης τιμής του πρόβειου, κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος καθώς και του κόστους μεταφοράς αγαθών και επενδύσεων στα δύο εργοστάσια ανά την Ελλάδα», αναφέρει η διοίκηση.
Οι στόχοι της επόμενης μέρας
Σύμφωνα πάντα με την οικονομική έκθεση της Δωδώνη, στρατηγική επιλογή της διοίκησης αποτελεί η διασφάλιση της ποιότητας σύμφωνα με τα πιστοποιημένα συστήματα HACCP, ISO, BRC ΚΑΙ IFS, για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών, η διατήρηση της ηγετικής εμπορικής θέσης της εταιρείας, με ενίσχυση των μεριδίων της στην εγχώρια αγορά φέτας, η περαιτέρω ανάπτυξη στην εγχώρια αγορά γιαούρτης, με αύξηση των μεριδίων στην κατηγορία του στραγγιστού, η επιτυχής εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου για περαιτέρω ανάπτυξη των βασικών αγορών εξωτερικού (ΗΠΑ, Κάτω Χώρες, Αυστραλία, Καναδάσς και Ισπανία) με επώνυμα προϊόντα φέτας και γιαούρτης, η ανάπτυξη και εισαγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων στο χώρο των vegan όπως τύπου τυριού (λευκό-κίτρινο) και desserts, με προστιθέμενη αξία για τον καταναλωτή δεδομένων και των νέων καταναλωτικών συνηθειών που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, η βελτίωση και επέκταση των παραγωγικών υποδομών, της ζώνης γάλακτος και της λειτουργίας διάθεσης των προϊόντων του, καθώς και η βελτιστοποίηση της χρηματοοικονομικής θέσης και κατ’ επέκταση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι λίγο πριν την εκπνοή του 2023 ανακοινώθηκε η πλήρης απορρόφηση της Δωδώνη από τον όμιλο Vivartia. Το αμερικανικό fund CVC Capital Partners – ο βασικός μέτοχος της Vivartia – είχε αποκτήσει το 78% της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας από το 2021, με τη ρωσική SI Foods να προχωρά τελικά πριν από οκτώ μήνες στην πώληση και των υπόλοιπων μετοχών της Δωδώνη στη Vivartia, σηματοδοτώντας το τελικό βήμα στη διαδικασία αναδιάρθρωσής της, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από 10 χρόνια. Να σημειωθεί δε ότι μέσω της Vivartia, το CVC ελέγχει και τη Δέλτα.
Τον Φεβρουάριο του 2024 και με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς, εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Δωδώνη. Πρόεδρος ορίστηκε ο Χρήστος Τσόλκας και αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Βιτάλης, ενώ ο Μιχάλης Παναγιωτάκης παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι εντός του 2023 η Δωδώνη ολοκλήρωσε επενδύσεις συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ, βελτιώνοντας τη «δύναμη πυρός» της τόσο στο εργοστάσιο της Θήβας όπου παράγεται το παραδοσιακό γιαούρτι, όσο και στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων όπου παράγεται η φέτα και το τελευταίο διάστημα και τα φυτικά προϊόντα.