Ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκοί επέκριναν την πρόσφατη επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν προς τον Έλον Μασκ, ιδιοκτήτη της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X, υποστηρίζοντας ότι παρερμηνεύει την πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) και απειλεί την ελευθερία της έκφρασης.
Οι ανοιχτές επιστολές που απέστειλαν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν, εκφράζουν την ανησυχία τους για τα σχόλιά του σχετικά με τις ενέργειες του Μασκ που αφορούν το περιεχόμενο του X.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις επιστολές, αλλά υπενθύμισε ότι η έρευνα σχετικά με τη συμμόρφωση του X με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσιών (DSA) βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Η έρευνα επικεντρώνεται στο παράνομο περιεχόμενο και την παραπληροφόρηση και υπογραμμίζει τον ρόλο της DSA στον καθορισμό υψηλών προτύπων για την υπευθυνότητα των πλατφορμών και την ασφάλεια των χρηστών στην ΕΕ.
Στις 12 Αυγούστου, ο Μπρετόν απέστειλε επιστολή στον Μασκ με την οποία τον προέτρεπε να διασφαλίσει ότι το X συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της ΕΕ, ιδίως με την DSA, και ότι μετριάζει κατάλληλα το περιεχόμενό του, με αφορμή τη ζωντανή συζήτηση του Μασκ με τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η επιστολή του εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή έγκριση από το Κολέγιο των Επιτρόπων.
Σε απάντηση, ο Μασκ δημοσίευσε ένα άκρως προσβλητικό meme, αλλά δεν απάντησε στις ανησυχίες του Μπρετόν.
Οι ανοικτές επιστολές
Σε μία από τις επιστολές, με ημερομηνία Τετάρτη (21 Αυγούστου), που υπογράφεται από τις οργανώσεις The Future of Free Speech, TechFreedom, Institute H2Z, και άλλες, υποστηρίζουν ότι η επιστολή του Μπρετόν προς τον Μασκ αποδεικνύει περιφρόνηση της ελευθερίας της έκφρασης, κάτι που θεωρούν ότι δεν συνάδει με τις αρχές της DSA.
«Η επιστολή σας αντανακλά μια ανησυχητική περιφρόνηση για την ελευθερία της έκφρασης» και, «δεν συνάδει με το σχεδιασμό» της DSA, αναφέρει η ανοιχτή επιστολή.
Τονίζουν ακόμα ότι η DSA θα πρέπει να ερμηνεύεται με τρόπο που να υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης και ότι οι περιορισμοί του λόγου θα πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή.
Η επιστολή επικρίνει επίσης τη χρήση του όρου «επιβλαβές περιεχόμενο» από τον Μπρετόν, υποδηλώνοντας ότι η προσέγγισή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε λογοκρισία. Οι υπογράφοντες διαφωνούν επίσης με τον Επίτροπο σχετικά με την εφαρμογή της DSA πέραν της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την ελευθερία του λόγου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα μάλιστα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της X Λίντα Γιακαρίνο, η επιστολή του Μπρετόν προς τον Μασκ είναι, «μια πρωτοφανής προσπάθεια να επεκταθεί ένας νόμος που προορίζεται να εφαρμοστεί στην Ευρώπη σε πολιτικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ».
Μια δεύτερη επιστολή, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (19 Αυγούστου) και συντάχθηκε από την Access Now, την ARTICLE 19 και το Electronic Frontier Foundation (EFF), εκφράζει ανησυχίες ότι το διάβημα Μπρετόν μπορεί να επηρεάζεται από πολιτικές πιέσεις και όχι από μια προσεκτική, νομική ερμηνεία του DSA.
Τονίζουν τη σημασία της συνεπούς, νομικής, εφαρμογής της DSA, αντί της χρήσης της ως πολιτικό εργαλείο.
Η επιστολή αυτή υποστηρίζει επίσης ότι, ενώ η DSA εφαρμόζεται σε όλους τους VLOP (τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες) που εξυπηρετούν χρήστες της ΕΕ, η επιστολή Μπρετόν δεν καταδεικνύει σαφώς πώς τα γεγονότα εκτός ΕΕ μεταφράζονται σε συστημικούς κινδύνους εντός ΕΕ και ζητά διευκρινίσεις σχετικά με αυτό.
Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια προσέγγιση με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επιβολή της DSA, η οποία θα εξισορροπεί την ανάγκη αντιμετώπισης του επιβλαβούς περιεχομένου με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης.
Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι η DSA θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των συνολικών κινδύνων που απορρέουν από τον τρόπο λειτουργίας πλατφορμών όπως η X, αντί να θέτει κανόνες για τον έλεγχο συγκεκριμένων τύπων περιεχομένου.
Επικρίνει την ιδέα της χρήσης της DSA για την επιβολή ευρέων περιορισμών στο περιεχόμενο, με βάση αυτές τις αξιολογήσεις κινδύνου.
Συνιστούν στην Επιτροπή να παράσχει σαφέστερες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις αξιολογήσεις συστημικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών αποδεικτικών στοιχείων και κριτηρίων αναφοράς.