Το έδαφος για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων έστρωσε ο Πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, αν και απέφυγε να στείλει ξεκάθαρα «σήματα» για το timing ή το μέγεθος.
Το έδαφος για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων έστρωσε ο Πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, αν και απέφυγε να προσδιορίσει με ακρίβεια το timing ή το μέγεθος.
«Έχει έρθει η ώρα για προσαρμογή της πολιτικής», είπε ο Πάουελ στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ. «Η κατεύθυση του ταξιδιού είναι ξεκάθαρη, αλλά ο χρόνος και ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία, την εξέλιξη των προοπτικών και την ισορροπία των κινδύνων».
Με τις αγορές να αναζητούν ενδείξεις για το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική, ο Πάουελ έκανε μια αναδρομή στο τι προκάλεσε τον πληθωρισμό που οδήγησε σε μια επιθετική σειρά 13 αυξήσεων επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.
Ωστόσο, επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον πληθωρισμό και είπε ότι η Fed μπορεί τώρα να στρέψει το focus της και στο άλλο σκέλος της διπλής εντολής της, δηλαδή να διασφαλίσει ότι η οικονομία θα παραμείνει κοντά σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης.
«Ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά. Η αγορά εργασίας δεν υπερθερμαίνεται πλέον και οι συνθήκες είναι λιγότερο περιοριστικές από αυτές που επικρατούσαν πριν από την πανδημία», είπε ο Πάουελ. «Οι περιορισμοί στην προσφορά έχουν ομαλοποιηθεί. Και η ισορροπία των κινδύνων για τις δύο αποστολές μας μας έχει αλλάξει».
Οι δηλώσεις έρχονται καθώς ο ρυθμός πληθωρισμού επιστρέφει σταθερά προς τον στόχο του 2% της Fed, αν και δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί. Ο δείκτης που προτιμά η Fed για την παρακολούθηση του πληθωρισμού διαμορφώνεται στο 2,5%, από 3,2% ένα χρόνο πριν, έχοντας απομακρυνθεί σημαντικά από το υψηλό άνω του 7% που βρισκόταν τον Ιούνιο του 2022.
Ταυτόχρονα, το ποσοστό ανεργίας ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά υψηλότερα, πιο πρόσφατα στο 4,3% και σε έναν τομέα που διαφορετικά θα πυροδοτούσε έναν δοκιμασμένο δείκτη ύφεσης. Ωστόσο, ο Πάουελ απέδωσε την αύξηση της ανεργίας στην είσοδο περισσότερων ατόμων στο εργατικό δυναμικό και στον βραδύτερο ρυθμό προσλήψεων, παρά στην αύξηση των απολύσεων ή στη γενική επιδείνωση της αγοράς εργασίας.
«Στόχος μας ήταν να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις της ανεργίας που χαρακτήριζαν προηγούμενα αποπληθωριστικά επεισόδια όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν λιγότερο σταθερές», είπε. «Αν και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο».