«Όπως πάντα, κρατάω τις επιφυλάξεις μου», δήλωσε το «γεράκι» επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ
«Όπως πάντα, κρατάω τις επιφυλάξεις μου μέχρι την ημέρα της απόφασης και αναμένουμε μια σειρά από δεδομένα που θα έρθουν», δήλωσε το «γεράκι» επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν., στο ετήσιο συνέδριο της Federal Reserve στο Jackson Hole.
«Οπότε δεν θα έλεγα ότι δεν είναι δεδομένη η μείωση των επιτοκίων, σίγουρα κάποιοι από τους συναδέλφους μου το σκέφτονται αυτό», δήλωσε την Παρασκευή στην τηλεόραση του -. «Νομίζω ότι πρέπει να δούμε πιο προσεκτικά τα δεδομένα. Ελπίζω να τα καταφέρουμε, δεν είμαι ενάντια στη μείωση, μόνο φοβάμαι ότι δεν θέλω να μειώσουμε πολύ νωρίς».
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων όταν συνεδριάσει σε τρεις εβδομάδες, αν και αξιωματούχοι πέρα από τον Χόλτσμαν τονίζουν ότι η απόφαση εξαρτάται από τα δεδομένα που θα λάβουν στο ενδιάμεσο. Για ορισμένους, η αυξανόμενη αδυναμία στην οικονομία της Ευρώπης -ιδίως στη Γερμανία- καθιστά πιο πιθανή μια ακόμηπερικοπή.
Ενώ τα στοιχεία την Πέμπτη έδειχναν μια απρόσμενη πτώση στο καταναλωτικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ, ο δείκτης υπευθύνων αγορών της S&P αποκάλυψε μια σημαντική —αν και προσωρινή— ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Επίσης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανακουφίστηκαν βλέποντας την αύξηση μισθών να συγκρατούνται, ενισχύοντας τις προσπάθειες για να χτυπηθεί ο πληθωρισμός 2% το 2025.
Ο Χόλτσμαν, ωστόσο, ο οποίος ήταν ο μόνος που διαφωνούσε κατά της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούνιο, είπε ότι ο στόχος μπορεί να μην επιτευχθεί με βιώσιμο τρόπο μέχρι το 2026 ή ακόμα και το 2027.
«Για κάποιους, είναι ευρεία η εντύπωση ότι ο αγώνας κερδήθηκε», τόνισε. «Σε μεγάλο βαθμό πιθανότατα να ισχύει αυτό, αλλά σίγουρα υπάρχουν ορισμένες περιοχές όπου ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει και είναι αυτές που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες».
«Μια απόφαση θα επηρεαστεί επίσης από το τι κάνει η Fed», τόνισε. Οι μειώσεις επιτοκίων που μειώνουν το χάσμα ανάμεσα στο κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ και του δολαρίου, «θα το διευκόλυνε, αλλά πρέπει να εξετάσουμε τους παράγοντες που οδηγούν τον πληθωρισμό μας αφού μπορεί να είναι διαφορετικοί, και είναι πράγματι διαφορετικοί από εκείνους στις ΗΠΑ».
Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image