Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί ανάμεσα στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT), όσον αφορά το μέλλον των επιτοκίων, στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή από το Τζάκσον Χολ, ότι έφτασε η ώρα να ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση.
Παρόλο που τα μέλη της ΕΚΤ διαμηνύουν ότι – με βάση τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό – τον Σεπτέμβριο θα δοθεί το «πράσινο φως» για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων, υπάρχουν ακόμη κάποια στοιχεία που ενδέχεται να προβληματίσουν, κατά την λήψη της πολυαναμενόμενης απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τον Ιούνιο να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά το 2019, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως επιτυχία της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ, αφού έδειξε ότι η ΕΚΤ δεν ευθυγραμμίζεται πάντα με την Fed και τις «παλινωδίες» των τελευταίων μηνών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η μείωση των επιτοκίων βασίστηκε στις αποφάσεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής και της ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Ερχόμενοι στο σήμερα, εννέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων, θα παρευρεθούν στην ετήσια συνάντηση της Fed στο Τζάκσον Χολ αυτήν την εβδομάδα, την ώρα που αρκετά μέλη έχουν ήδη υποστηρίξει την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,2% αυτόν τον μήνα, ενώ σημειώνουν ότι ενδέχεται να υπάρξει και μια πτώση στις υποκείμενες πιέσεις τιμών, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στο 2,9% για τρεις μήνες.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα διεθνών οικονομολόγων που δημοσιεύτηκε στο -, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε να ανακοινώσει έως και έξι νέες μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2025.
Η πρόβλεψη είναι ότι θα μειώνει το κόστος του χρήματος κατά 25 μονάδες βάσης, τη φορά.
Οι τρεις κρίσιμοι παράγοντες
Οι οικονομολόγοι του - προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ενδέχεται να υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Αύγουστο.
Εντούτοις, επισημαίνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα σταθούν στον δομικό πληθωρισμό και τις υπηρεσίες, προκειμένου να διατηρήσουν μια σταδιακή, τριμηνιαία πορεία, όσον αφορά τα επιτόκια.
Βέβαια, δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός που θα καθορίσει αυτό που η πρόεδρος Λαγκάρντ, περιέγραψε ως μια συνάντηση «με βάση τα νέα δεδομένα» τον Σεπτέμβριο.
Η σύνδεση μεταξύ μισθών, παραγωγικότητας και εταιρικών κερδών, αποτελούν τρεις ακόμη κύριους παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το μέλλον των επιτοκίων.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ, η παραγωγικότητα της εργασίας ανά άτομο μειώθηκε κατά 0,4%, μετά από μείωση 0,5 τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 και σε σύγκριση με το μείον 0,3% που προβλέπεται στις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ τον Ιούνιο.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η άποψη της ΕΚΤ είναι ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί κατά περίπου 1% το 2025 και το 2026, πιο γρήγορα δηλαδή από το 0,6% μέσο όρο, των δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία.
«Ναι» στις μειώσεις αλλά με… προσοχή
Την ίδια στιγμή, επιφυλακτικά αισιόδοξοι εμφανίζονται τα μέλη της ΕΚΤ και οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών.
Ο σκληροπυρηνικός Μάρτινς Καζάκς, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για 2 ακόμη μειώσεις φέτος.
«Μια σταδιακή, βήμα βήμα προσέγγιση για τις μειώσεις των επιτοκίων θα είναι η καλύτερη λύση, ακόμη και αν ο πληθωρισμός λοξοδρομήσει», είπε.
«Οι προβλέψεις μας για τον Ιούνιο προέβλεπαν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κανένα λόγο να μην ακολουθήσουμε αυτό το βήμα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι για τον Σεπτέμβριο θα αποφασίσει μόνο μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστο.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας Μπόρις Βούτσιτς, σημείωσε ότι εφόσον τα στοιχεία δείχνουν τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2% το 2025, αυξάνεται και η πεποίθηση ότι μπορεί σταδιακά να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική.
Πρόσθεσε όμως ότι «Θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να προχωρήσουμε σταδιακά».
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Tράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι:
«Η πιθανότερη κίνηση, όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι να συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων».
Συμπλήρωσε όμως ότι «εξαρτάται πάντα από τα δεδομένα».
Ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν στάθηκε στην μεταποίηση:
«Οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, ειδικά στη μεταποίηση, είναι μάλλον συγκρατημένες. Αυτό κατά τη γνώμη μου επιβάλλει την υπόθεση για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ρεν προειδοποίησε για σοβαρούς κινδύνους στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα λόγω πολέμων σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, επεσήμανε το διευρυνόμενο χάσμα παραγωγικότητας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, λέγοντας ότι η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, ενδέχεται να μην είναι τόσο προσωρινή όσο αρχικά υποτέθηκε, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της παραγωγικότητας.
«Aνοικτός» o Μπέιλι, πάντα επιφυλακτικός ο Χόλτσμαν
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, δήλωσε «ανοικτός» σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, καθώς υποχωρούν οι κίνδυνοι του επίμονου πληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε την ανατροπή όταν μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό το μήνα στο 5%, την πρώτη μείωση από την έναρξη της πανδημίας Covid-19.
Από πλευράς του, το «γεράκι» επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, σημείωσε ότι:
«Όπως πάντα, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου έως την ημέρα της απόφασης, καθώς αναμένουμε να εξετάσουμε μια σειρά από δεδομένα. Επομένως, θα έλεγα ότι δεν είναι δεδομένη η μείωση των επιτοκίων, παρόλο που κάποιοι από τους συναδέλφους μου το πιστεύουν».
Μάλιστα ανέφερε ότι «δεν είμαι ενάντια στη μείωση των επιτοκίων, μόνο που δεν θέλω να τα μειώσουμε πολύ νωρίς».