Αύξηση 9,9% σημείωσαν τον Ιούλιο οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής αγαθών μακράς διαρκείας, όπως νέα αυτοκίνητα ή μηχανήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου τη Δευτέρα.
Αύξηση 9,9% σημείωσαν τον Ιούλιο οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής αγαθών μακράς διαρκείας, όπως νέα αυτοκίνητα ή μηχανήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου τη Δευτέρα.
Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 4% στις παραγγελίες των διαρκών αγαθών, προϊόντων που κατασκευάζονται για να διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια.
Οι παραγγελίες σημείωσαν αύξηση τους πέντε από τους τελευταίους έξι μήνες, με εξαίρεση τον Ιούνιο, κατά τον οποίο μειώθηκαν κατά 6,9% λόγω των αδύναμων παραγγελιών αεροσκαφών. Εξαιρουμένου του ευμετάβλητου τομέα των μεταφορών, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο μετά από αύξηση 0,1% τον προηγούμενο μήνα.
Οι βασικές παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν ευμετάβλητους τομείς όπως οι μεταφορές και η άμυνα – υποχώρησαν 0,1% τον περασμένο μήνα μετά από αύξηση 0,5% τον Ιούνιο. Οι αποστολές βασικών αγαθών, οι οποίες συνυπολογίζονται στο ΑΕΠ, μειώθηκαν κατά 0,4% τον Ιούλιο.
Οι παραγγελίες για νέα αυτοκίνητα και φορτηγά αυξήθηκαν κατά 34,8% τον Ιούλιο, μετά από πτώση 20,6% τον προηγούμενο μήνα. Εξαιρουμένης της άμυνας, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 10,4% τον Ιούλιο. Οι παραγγελίες για υπολογιστές και ηλεκτρονικά είδη μειώθηκαν κατά 0,7%, ενώ οι παραγγελίες μηχανημάτων παρέμειναν αμετάβλητες.
Η «μεγάλη εικόνα» για τις επενδύσεις
Με τις επιχειρηματικές επενδύσεις να σημειώνουν πτώση κατά 1,4% το τελευταίο έτος, η επενδυτική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια, λόγω του υψηλού κόστους χρηματοδότησης και της αβεβαιότητας σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές πολιτικές, τόνισαν οι οικονομολόγοι.
Παρόλο που οι ελπίδες για ανάκαμψη του τομέα φέτος είχαν εξανεμιστεί, η πιθανή μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρχίσει να αναζωπυρώνει τη δραστηριότητα.
«Τόσο τα βασικά αγαθά όσο και οι αποστολές … συρρικνώθηκαν και σηματοδοτούν αδυναμία στις πραγματικές δαπάνες για τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων τον πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου. Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον και ότι οι δαπάνες για τον εξοπλισμό θα συγκρατήσουν τις μη οικιστικές επενδύσεις όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το πραγματικό ΑΕΠ του γ’ τριμήνου», δήλωσε ο Daniel Vielhaber, οικονομολόγος της Nationwide.