Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή και τις εξαγωγές αργού, καθώς η διαμάχη με την αντίπαλό τη κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας απειλεί με νέο γύρο συγκρούσεων.
Το αργό μπρεντ σημείωσε άλμα έως και 3,2%, πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης τη Δευτέρα, ότι εφαρμόζεται κατάσταση “ανωτέρας βίας” σε όλα τα πεδία, τους τερματικούς σταθμούς και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Η Waha Oil που προμηθεύει το Es Sider – το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγών της χώρας – δήλωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά τις παραδόσεις.
Η Sirte Oil Co. δήλωσε επίσης ότι θα αρχίσει να μειώνει την παραγωγή.
Η Λιβύη παρήγαγε περίπου 1,15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον περασμένο μήνα.
«Η εξέλιξη αυτή θα συμπιέσει την αγορά για όσο διαρκεί», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group AG. Πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει μια τέτοια διαταραχή «είναι δύσκολο να εκτιμηθεί».
Άνοδος και μετά τις τελευταίες εξελίξεις την Μέση Ανατολή
Το πετρέλαιο διαπραγματευόταν ήδη υψηλότερα τη Δευτέρα λόγω και της επίθεσης με περισσότερα από 100 πολεμικά αεροσκάφη κατά της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ και την «ανταπάντηση» της οργάνωσης.
Οι βαθιά ριζωμένες πολιτικές διαιρέσεις στα ανατολικά και τα δυτικά της Λιβύης παραμένουν, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε το 2020 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών.
Η διαμάχη έχει ως αποτέλεσμα συχνά συγκρούσεις και αποκλεισμούς που στοχεύουν στον πολυτιμότερο πόρο της χώρας.
Η χώρα βρίσκεται στην κορυφή των κοιτασμάτων αργού της Αφρικής, αλλά η παραγωγή έχει πληγεί μετά από μια δεκαετία πολιτικών συγκρούσεων.
Διαμάχη για το ποιος θα ελέγξει την κεντρική τράπεζα
Η Λιβύη μαστίζεται από αναταραχές μετά την ανατροπή του επι χρόνια δικτάτορα Μοαμάρ Αλ Καντάφι το 2011, με τις κυβερνήσεις που αντιπαρατίθενται να υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης του έθνους των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, ελέγχει μόνο τη δυτική Λιβύη. Το ανατολικό τμήμα στεγάζει το εθνικό Κοινοβούλιο και έχει τον δικό του πρωθυπουργό, αλλά κυβερνάται από τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.
Συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων πιστών σε διαφορετικές φατρίες κλείνουν συχνά βασικές πετρελαιοπηγές καθώς ανταγωνίζονται για τα έσοδα από το αργό πετρέλαιο.
Η διαμάχη για το ποιος θα ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας, η οποία διαχειρίζεται δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα της ενέργειας, εξελίσσεται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, βαθαίνοντας τις πολιτικές διαιρέσεις και απειλώντας την ειρηνευτική συμφωνία.
Δεν παραιτείται ο κεντρικός τραπεζίτης
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στα δυτικά της χώρας επιδιώκει να αντικαταστήσει τον διοικητή της Τράπεζας, Σαντίκ Αλ Καμπίρ, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί.
Κυβερνητική αντιπροσωπεία μετέβη σήμερα στα γραφεία του διοικητή για να αναλάβει καθήκοντα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Η εξάρτηση της οικονομίας της Λιβύης από τα πετρελαϊκά έσοδα σημαίνει ότι όποιος ελέγχει τους κρατικούς θεσμούς που εποπτεύουν τα εν λόγω κεφάλαια, ουσιαστικά ελέγχει την οικονομία της χώρας», ανέφεραν αναλυτές της Citigroup , συμπεριλαμβανομένου του Francesco Martoccia, σε σημείωμά τους νωρίτερα τη Δευτέρα.
« Το γεγονός αυτό έχει εξελιχθεί σε πεδίο σύγκρουσης για τις ανταγωνιζόμενες παρατάξεις, με την κάθε πλευρά να επιδιώκει να διασφαλίσει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα».
Οι επικριτές του Αλ-Καμπίρ, που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2011, υποστηρίζουν ότι χειρίζεται κακώς τα έσοδα από το πετρέλαιο.
Οι σχέσεις επιδεινώνονται σταθερά από πέρυσι μεταξύ του κεντρικού τραπεζίτη και του επίσημου πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά , τον οποίο ο κεντρικός τραπεζίτης έφερε δημοσίως σε δύσκολη θέση με ισχυρισμούς για διαφθορά και υπερβολικές δαπάνες. Ο Ντμπεϊμπά αρνήθηκε έντονα τους ισχυρισμούς.
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Ντειμπντα δήλωσε ότι είναι σημαντικό «να μην επιτρέψουμε να κλείσουν τα πετρελαϊκά κοιτάσματα με ψευδείς δικαιολογίες».
–