O S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν ελαφρά άνοδο την Τρίτη (27/8), ανακάμπτοντας από την χθεσινή συνεδρίαση που τους «έφερε» απώλειες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια σημαντική έκθεση για κέρδη αυτή την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, ο Dow Jones συνεχίζει σταθερά την ανοδική του πορεία καθώς και σε αυτή την συνεδρίαση κατάφερε να φτάσει ουσιαστικά σε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ!
Συγκεκριμένα, ο Dow κατάφερε να κλείσει με οριακή άνοδο ύψους 0,02% στις 41.250 μονάδες που συνιστά νέο υψηλό. Αντιστοίχως, ο S&P 500 βρέθηκε σε θετικό έδαφος στο +0,16% και τις 5.625 μονάδες, όπως και ο Nasdaq που πρόσθεσε 0,16% φτάνοντας τις 17.754 μονάδες.
Γενικότερα, οι μετοχές προσπαθούν να βρουν σταθερή βάση μετά από μια βίαιη έναρξη του μήνα. Οι επενδυτές έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Παρασκευή ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας θα είναι η μείωση των επιτοκίων, παρόλο που δεν διευκρίνισε πότε ή κατά πόσο θα μειωθούν τα επιτόκια.
Οι traders προβλέπουν ομόφωνα μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στις 17-18 Σεπτεμβρίου κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του εργαλείου FedWatch Tool της CME Group.
Σε κάθε περίπτωση οι τάσεις τις επόμενες ημέρες, όχι μόνο στον κλάδο, αλλά και στην αγορά συνολικά θα επηρεαστούν καθοριστικά από έναν και μόνο παράγοντα: την Nvidia και τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα τριμήνου που θα δημοσιεύσει μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, την Τετάρτη.
Την ίδια ώρα, στην αγορά ομολόγων επικράτησαν τελικά μεικτές τάσεις με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει στο 3,831% και του 2ετούς να υποχωρεί στο 3,903%.
Βαριές απώλειες για το αργό μετά το τριήμερο ράλι
Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι τιμές του αργού καθώς οι ανησυχίες ότι η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα οδηγήσει σε υποχώρηση της ζήτησης επέστρεψαν δριμύτερες μετά από ένα τριήμερο ανοδικό ξέσπασμα που οδήγησε τις τιμές σε άλμα άνω του 7%.
Ειδικότερα, το αμερικανικό WTI κατρακύλησε 1,89 δολ. ή 2,4% και έκλεισε στα 75,53 δολ. το βαρέλι. Το Brent στο μεταξύ, έχασε 1,88 δολ. ή 2,3% και υποχώρησε στα 79,55 δολ. το βαρέλι.
Η ένταση στη Μέση Ανατολή και η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης να “παγώσει” την πετρελαϊκή παραγωγή οδήγησαν σε ένα ανοδικό ξέσπασμα τις τιμές, επισκιάζοντας τις προηγούμενης ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η ανατολική κυβέρνηση που εδρεύει στη Βεγγάζη ανακοίνωσε περίπτωση ανωτέρας βίας [force majeure] σε όλα τα πετρελαϊκά πεδία και υποδομές στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της με την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Η κίνηση αυτή οδήγησε σε νέο άλμα τις τιμές τη Δευτέρα.
Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης επανήλθαν σήμερα στο προσκήνιο μετά και την απόφαση της Goldman Sachs να αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις της για τις τιμές στο Brent το 2025, επικαλούμενη την επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα. Η τράπεζα μείωσε κατά 5 δολ. το εύρος για τις τιμές στα 70 δολ. με 85 δολ. το βαρέλι και τη μέση πρόβλεψη στα 77 δολ. από 82 δολ. το βαρέλι.