Οι επιδοτούμενες κινεζικές εξαγωγές απειλούν όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα των κορυφαίων εξαγωγικών βιομηχανιών της Γερμανίας στις παγκόσμιες αγορές, θέτοντας τις δύο χώρες σε «τροχιά σύγκρουσης», δηλώνουν ειδικοί στο Euractiv.
Η κινεζική βιομηχανική «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» έχει αποτελέσει το μήλον της Έριδος σε πολλές πρόσφατες διαμάχες με την ΕΕ. Η κυριότερη ήταν η έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων στα ηλεκτρικά οχήματα, η οποία θα επιφέρει επίσημα την επιβολή πρόσθετων δασμών από τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, ο Sander Tordoir, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, δήλωσε στο Euractiv ότι το ζήτημα υπερβαίνει τα αυτοκίνητα και απειλεί όλο και περισσότερο την κορυφαία εξαγωγική οικονομία της Ευρώπης.
«Οι δύο χώρες, και ιδίως οι βιομηχανίες αυτοκινήτων και μηχανών [τους], βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης», είπε, λόγω σε μεγάλο βαθμό της «μαζικής, βιομηχανικής επιδότησης» στην Κίνα.
«Η υπερπαραγωγή της Κίνας είναι τρομακτικά μεγάλη σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Tordoir, επισημαίνοντας την υψηλή βιομηχανική παραγωγή της χώρας παρά τη συνεχή χαμηλή εγχώρια ζήτηση.
«Ο αριθμός των ζημιογόνων βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Κίνα ανέρχεται σήμερα σε 180.000, που είναι τουλάχιστον τριπλάσιος από ό,τι σε οποιοδήποτε σημείο των τελευταίων 25 ετών», δήλωσε ο Tordoir, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες αυτές θα μπορούσαν να διατηρηθούν από την κινεζική κυβέρνηση μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών.
Η κρατική χρηματοδότηση θα στοχεύει ιδιαίτερα τις «νέες ποιοτικές παραγωγικές δυνάμεις» τους τελευταίους μήνες, είπε ο αναλυτής, ιδίως «το υψηλότερο άκρο της [βιομηχανικής] αλυσίδας αξίας» – όπως αυτοκίνητα, μηχανές, χημικά και τσιπ υπολογιστών.
Αυτό θα σήμαινε ότι οι βιομηχανικές επιδοτήσεις και η συνολική βιομηχανική στρατηγική της Κίνας έχουν επικεντρωθεί «ακριβώς στους τομείς όπου η Γερμανία τείνει να είναι ισχυρότερη, τόσο ως παραγωγός όσο και ως εξαγωγέας», επισήμανε.
Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο εξαγωγικό τομέα της Γερμανίας, αντιπροσωπεύοντας το 17% των συνολικών εξαγωγών της το 2023 – ακολουθούμενη από τα μηχανήματα (14%) και τα χημικά προϊόντα (9%).
Το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο σε σταυροδρόμι;
Η ίδια η Γερμανία έχει επικριθεί για τις εμπορικές της ανισορροπίες, οι οποίες έχουν κάνει τη χώρα να εξάγει περισσότερα αγαθά από όσα εισήγαγε κάθε χρόνο από το 2000.
«Τόσο η Κίνα όσο και η Γερμανία είναι οικονομίες που υποκαταναλώνουν, σε κάποιο βαθμό, και αυτό οδηγεί επίσης σε μέρος του πλεονάσματος παραγωγής», δήλωσε ο Tordoir.
Παράγοντας περισσότερα από όσα καταναλώνει μέσω συγκριτικά χαμηλών μισθών και χαμηλών δημόσιων δαπανών, η Γερμανία θα είχε επίσης «επιβάλει κόστος στους άλλους», υποστήριξε ο αναλυτής, καθώς αυτό είχε ως αποτέλεσμα άλλες χώρες να εμφανίζουν εμπορικά ελλείμματα «για να απορροφήσουν τη [γερμανική] παραγωγή», είπε.
Ενώ και η Κίνα έχει ακολουθήσει παρόμοια στρατηγική, ο Tordoir πρόσθεσε, «γίνεται πολύ δύσκολο να διατηρηθεί αυτό το γερμανικό μοντέλο», ιδίως λόγω του επιβαρυντικού παράγοντα ότι, στη Γερμανία, «δεν υπάρχει το είδος της μαζικής επιδότησης σε ολόκληρη τη βιομηχανία που έχουμε στην Κίνα».
Σύμφωνα με τον ειδικό, «σε κάποιο σημείο, η Γερμανία πρέπει να κάνει μια μεγάλη επιλογή: [πρόκειται] να διπλασιάσει το μοντέλο ‘παρασιτισμού’ ή [πρόκειται] να στραφεί προς ένα πιο ισορροπημένο οικονομικό μοντέλο» και με τη σειρά της να μειώσει μέρος του ιστορικού πλεονάσματος της Γερμανίας, διερωτήθηκε.
Η VDMA βλέπει αυξημένο κίνδυνο «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας»
Η υπόθεση της κινεζικής «πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» δεν είναι, ωστόσο, αδιαμφισβήτητη – με ορισμένους επικριτές να αμφισβητούν τις θεωρητικές της προϋποθέσεις. Οι κινεζικοί ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν επίσης εκφράσει αμφιβολίες για την εγκυρότητα του επιχειρήματος, με τον Parker Shi, επικεφαλής της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Great Wall Motor International, να φτάνει στο σημείο να το αποκαλεί «ψεύτικη ιδέα».
Για τον Ulrich Ackermann, διευθύνοντα σύμβουλο εξωτερικού εμπορίου της γερμανικής ένωσης κατασκευαστών μηχανημάτων VDMA, ωστόσο, το ζήτημα είναι πραγματικό.
«Η Κίνα παράγει τόσα μηχανήματα όσα οι επόμενες τέσσερις χώρες μαζί», δήλωσε ο Ackermann, σημειώνοντας ότι παρά την αποδυνάμωση της εγχώριας ζήτησης τα τελευταία χρόνια, «η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά».
Ο Ackermann πιστεύει ότι η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί «εργοστάσια που δεν είναι βιώσιμα, δημιουργώντας τεράστιες υπερ-ικανότητες, οι οποίες τώρα ωθούνται όλο και περισσότερο στις εξαγωγικές αγορές».
«Κάθε επαρχία, κάθε πόλη και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κάθε περιφέρεια προσπαθεί να κρατήσει τους ανθρώπους στην εργασία και να επιδοτήσει ό,τι μπορεί σε όλα τα επίπεδα», είπε.
«Η παρόρμηση για είσοδο στις εξαγωγικές αγορές έχει αυξηθεί απότομα και η κινεζική κυβέρνηση το προωθεί επίσης», δήλωσε ο Ackermann. Για παράδειγμα, το κράτος θα δημιουργήσει αποθέματα για να καλύψει «την παγκόσμια [ετήσια] ζήτηση για εκσκαφείς», είπε.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της VDMA, οι κινεζικές εξαγωγές μηχανημάτων έχουν αυξήσει το μερίδιο αγοράς τους από περίπου 3% το 2001 σε 18% το 2022 σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας τη Γερμανία ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα μηχανημάτων στον κόσμο το 2020.
Ο Ackermann πίστευε ότι η κύρια διαφορά μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας ήταν ότι τα γερμανικά προϊόντα θα εξακολουθούσαν να έχουν παγκόσμια ζήτηση χωρίς να επιδοτούνται.
«Δεν είναι οικονομία της αγοράς αν έχω 300 εργοστάσια για ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα, τα οποία δεν αξιοποιούνται ούτε κατά 50% -και μάλιστα όχι προσωρινά, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- και τα διατηρώ όλα σε λειτουργία», υποστηρίζει.
Στην έρευνά της για τον κινεζικό τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι το ποσοστό αξιοποίησης των εργοστασίων των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών ανέρχεται σε 54,5% το 2022, με συνολική ικανότητα παραγωγής 43 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, τόσο ηλεκτρικών όσο και με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Συγκριτικά, σύμφωνα με το ινστιτούτο ifo, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους το ποσοστό χρησιμοποίησης στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανερχόταν στο 79%.
Οι αντίθετοι άνεμοι από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές υπερτερούν σημαντικά των πλεονεκτημάτων
Η Alicia García-Herrero, ανώτερη συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες και επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού στη γαλλική επενδυτική τράπεζα Natixis, υποστήριξε επίσης τη θεωρία της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας – τονίζοντας ότι, μέχρι στιγμής, η κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ήταν ιδιαίτερα υψηλή στο τσιμέντο, τον χάλυβα και τα ηλιακά πάνελ.
Η García-Herrero δήλωσε ότι ο χημικός τομέας έχει βιώσει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από το 2016. Ενώ αναμενόταν η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να επιδεινωθεί για τον τομέα των μηχανημάτων αυτή τη στιγμή δεν έχει συγκριτικά μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε.
«Είναι αυτό πρόβλημα για τη Γερμανία; Προφανώς», δήλωσε στο Euractiv – υποστηρίζοντας ότι, ενώ η ΕΕ επωφελείται επίσης από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές σε τομείς όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, για έναν καθαρό εξαγωγέα όπως η Γερμανία ο επιδοτούμενος κινεζικός ανταγωνισμός θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικός.
«Σίγουρα θα συνιστούσα στην Ευρώπη να συνεχίσει να ασκεί πίεση στις πολιτικές ντάμπινγκ και επιδοτήσεων της Κίνας», δήλωσε.
«Διότι, ακόμη και αν [μπορεί] να επωφεληθεί σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή [εισάγει] αυτά τα προϊόντα, η Κίνα είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αυτό για πολύ καιρό, δεδομένου του μεγέθους της και των οικονομιών κλίμακας», δήλωσε η García-Herrero, προειδοποιώντας ότι αυτό θα κινδύνευε να «καταστρέψει την [ευρωπαϊκή] βιομηχανία».