Την αποδοχή των εργαζομένων φαίνεται να συναντά το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Εθνική Ασφαλιστική, αποτελώντας ίσως ένα πρώτο δείγμα γραφής του νέου διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Δημήτρη Μαζαράκη.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, οι σχέσεις της διοίκησης με τον σύλλογο των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής φαίνεται να εξομαλύνονται, καθώς το «γενναιόδωρο» αυτό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου έρχεται μετά την αλλαγή της διοίκησης και ενώ ο Σύλλογος είχε καταγγείλει κατά το παρελθόν την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που έχουν γίνει στο προσωπικό κατά τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες. Ειδικότερα, κατά την τελευταία πενταετία έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον τρία προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία (μαζί με το τρέχον) μεταφράζονται σε αποχωρήσεις περίπου τριακοσίων εργαζομένων.
Παράλληλα, μόνο κατά την περίοδο του νέου ιδιοκτησιακού καθεστώτος (ούτε δύο χρόνια) έχουν προσληφθεί γύρω στα 110 άτομα με υψηλότερες μέσες αποδοχές, κάποια εκ των οποίων απολύθηκαν στη συνέχεια.
Δραστικές αλλαγές επίσης έχουν γίνει κατά την τελευταία διετία και στο υψηλόβαθμο management της Εθνικής Ασφαλιστικής, ξεκινώντας από τον πρόεδρο (Σεπτέμβριος 2023) και το διευθύνοντα σύμβουλο (ανακοινώθηκε το φετινό Μάιο) και προχωρώντας σε κρίσιμες διευθυντικές σχέσεις.
Η «επόμενη μέρα»
Σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση του Robert Gauci, η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση του προγράμματος αναδιάρθρωσής της. «Αφού ολοκλήρωσα την πρώτη φάση αυτού του οδικού χάρτη φεύγω από την Εθνική, η οποία είναι πλέον μια απίστευτα διαφορετική εταιρεία από αυτό που βρήκα στα τέλη του 2022, όταν μπήκα για πρώτη φορά σε αυτήν την περιπέτεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τέως CEO. Όσο για τα δυσμενή λειτουργικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2023, ο Robert Gauci τα απέδωσε στα έξοδα-επενδύσεις του προγράμματος αναδιάρθρωσης και άλλωστε είχε προϊδεάσει έγκαιρα την αγορά γι’ αυτά (από το Μάιο του ίδιου έτους).
Παρόλα αυτά, η απόφαση των Αμερικανών της CVC να αντικαταστήσουν τον Robert Gauci με τον Δημήτρη Μαζαράκη προκάλεσε την εντύπωση στην αγορά ότι υπήρξαν λάθη-αστοχίες και πως πολλά πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν μέσα στην επόμενη διετία-τριετία. Ένας μάλιστα από τους στόχους της προηγούμενης διοίκησης που δεν επετεύχθη ήταν η αντασφάλιση των παλαιών χαρτοφυλακίων (legacy) του κλάδου ζωής.
Αυτή την περίοδο επίσης, ακούγονται σενάρια περί πρόθεσης της CVC να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική, ή ακόμη και να «σπάσει» την εταιρεία σε δύο κομμάτια, ένα που θα δραστηριοποιείται στον κλάδο ζωής και ένα δεύτερο που θα εστιαστεί στις γενικές καλύψεις. Κανένα από τα δύο αυτά σενάρια δεν επιβεβαιώνονται.
Κύκλοι μάλιστα της αγοράς υποστηρίζουν ότι προφανώς η CVC θα πουλήσει κάποια στιγμή την Εθνική Ασφαλιστική, πλην όμως κάτι τέτοιο θα το θεωρούν παράλογο να γίνει τουλάχιστον πριν το 2026. Τώρα, για το ενδεχόμενο διαχωρισμού της εταιρείας στα δύο κανείς δεν μπορούσε να το αποκλείσει θεωρητικά, σε κάποια μελλοντική φάση. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε ίσως να διευκολύνει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αν και όποτε αυτή γίνει, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους. Για τρεις λόγους:
- Πρώτον, γιατί το ενοποιημένο σχήμα απαιτεί μεγαλύτερα κεφάλαια από τον αγοραστή (πράγμα όχι εύκολο σε περιβάλλον Solvency II).
- Δεύτερον, επειδή ορισμένοι «παίκτες» θέλουν να επεκταθούν μόνο στον έναν από τους δύο κλάδους.
- Τρίτον, επειδή λόγω των υψηλών μεριδίων αγοράς που κατέχει η Εθνική Ασφαλιστική τόσο στη ζωή, όσο και στις γενικές καλύψεις, μια ενιαία πώλησή της θα απέκλειε ενδεχομένως το ενδιαφέρον αρκετών ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, εξ’ αιτίας ζητημάτων που θα προέκυπταν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.