Πού πέφτουν οι τιμές και πού εξακολουθούν να ανεβαίνουν. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε το ΥΠΑΝ. Ποια μέτρα κατά της ακρίβειας ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα.
Σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινείται το τελευταίο διάστημα ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα, ωστόσο η ακρίβεια εξακολουθεί να γονατίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η όποια υποχώρηση των τιμών παρατηρείται εσχάτως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει το ξέφρενο ράλι ανόδου των προηγούμενων μηνών. Την ίδια ώρα, αρκετά είδη διατροφής εξακολουθούν να σέρνουν τον χορό των αυξήσεων «δοκιμάζοντας» τις αντοχές των καταναλωτών.
Την πτωτική πορεία του πληθωρισμού στα τρόφιμα παρουσίασε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κάνοντας και έναν μίνι απολογισμό των πρώτων δράσεων που έχει «τρέξει» στη μάχη κατά της ακρίβειας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 2,7%, από 2,3% που ήταν ένα μήνα πριν, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων ανήλθε στο 2,4%.
Πού ανεβαίνουν οι τιμές…
Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών που καταγράφηκαν τον Ιούλιο σε ετήσια βάση, στην κορυφή της λίστας εξακολουθεί να φιγουράρει το ελαιόλαδο με τις τιμές του να είναι υψηλότερες κατά 56,7% έναντι του Ιουλίου του 2023. Και ακολουθούν με διψήφιες αυξήσεις η σοκολάτα με άνοδο 17%, οι χυμοί φρούτων με 15,5% και η κατηγορία τσάι – χαμομήλι με 11,1%. Κατά 8,4% αυξημένες ήταν τον Ιούλιο και σε σχέση με πέρυσι οι τιμές στα νωπά ψάρια και κατά 7,4% στα δημητριακά για πρωινό. Έπονται τα νωπά θαλασσινά (+6,6%), το αρνί/κατσίκι (+6,2%), τα νωπά λαχανικά (+3,5%), το μέλι (+3,2%) και το μοσχάρι (+2,8%).
… και πού πέφτουν
Στον αντίποδα, οι υψηλότερες μειώσεις τιμών σε σχέση με ένα χρόνο πριν καταγράφονται στη ζάχαρη (-18,9%), στα νωπά φρούτα (-9,1%), το αλεύρι (-9%), τα σπορέλαια (-8,5%), το γάλα εβαπορέ (-8,5%), τα κατεψυγμένα θαλασσινά (-6,7%), τις πατάτες (-6,1%), τα κατεψυγμένα ψάρια (-2,8%), το γάλα (-2,4%) και τα κατεψυγμένα λαχανικά (-2,4%).
Ποιες δράσεις κατά της ακρίβειας παραμένουν σε ισχύ
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου συνεχίστηκαν μια σειρά από δράσεις με στόχο την καταπολέμηση της ακρίβειας και την ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών.
Εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην αγορά, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2021, με τυχόν παράβαση να τιμωρείται με πρόστιμο έως 5 εκ. ευρώ. Το εν λόγω πρόστιμο έχει πενταπλασιαστεί, ενώ το μέτρο έχει επεκταθεί έως το τέλος του έτους.
Παράλληλα, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της διενέργειας εκπτώσεων και προσφορών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση του προϊόντος, με το πρόστιμο για τους παραβάτες να έχει τριπλασιαστεί και να φτάνει έως 6 εκατ. ευρώ. Και αυτό το μέτρο έχει επεκταθεί έως το τέλος του έτους.
Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με τη σημαντική αύξηση του ελεγκτικού προσωπικού της ΔΙΜΕΑ (30 άτομα), την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε προσωπικό και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών των Περιφερειών της χώρας.
Ταυτόχρονα αυξάνονται οι δυνατότητες των καταναλωτών να διεξάγουν έρευνα αγοράς με αφορμή τα ψηφιακά εργαλεία που είναι πλέον διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, όπως η πλατφόρμα e-katanalotis και το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ έχει ήδη γίνει επεξεργασία περαιτέρω διαρθρωτικών μέτρων για την κατάργηση ρυθμιστικών εμποδίων σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο.
Σύμφωνα δε με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τον Ιούλιο καταγράφηκε αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, με τις τιμές των προϊόντων να εμφανίζονται μειωμένες κατά μέσο όρο 1,56% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, ενώ οι 13 από τις 23 κατηγορίες προϊόντων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας καταγράφουν μείωση τιμών. Ο Ιούλιος είναι ο τρίτος κατά σειρά μήνας όπου καταγράφηκε αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ, μετά τη μείωση τιμών κατά 1,92% κατά μέσο όρο τον Ιούνιο και κατά 1,25% τον Μάιο.