Ως απάντηση στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση από οπαδό του ISIS στο Σόλινγκεν, η γερμανική κυβέρνηση διευρύνει την απαγόρευση των μαχαιριών σε δημόσιους χώρους, αυξάνει τις αστυνομικές εξουσίες και σχεδιάζει να επιταχύνει την απέλαση εγκληματιών αιτούντων άσυλο και τις υποθέσεις του Δουβλίνου.
«Όποιος επιτίθεται ή απειλεί ανθρώπους με μαχαίρι στη Γερμανία πρέπει να απελαύνεται, αυτό πρέπει να ισχύει και για τους νέους», δήλωσε την Πέμπτη (29 Αυγούστου) στο Βερολίνο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν (FDP, Renew).
Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ (SPD, S&D) τόνισε ότι «τα μαχαίρια δεν έχουν θέση στα φεστιβάλ» και η κυβέρνηση θέλει να «περιορίσει περαιτέρω τη χρήση μαχαιριών σε δημόσιους χώρους».
Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των σουγιάδων, τη διευκόλυνση της απαγόρευσης της οπλοφορίας ατόμων και την εξουσιοδότηση των ομόσπονδων κρατιδίων να δημιουργούν ζώνες που απαγορεύονται τα όπλα, δήλωσε η Φέζερ , εξηγώντας τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η κυβέρνηση.
Επιπλέον, η αστυνομία θα μπορεί να διεξάγει «τυχαίες έρευνες ακόμη και χωρίς προηγούμενη υποψία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Το Βερολίνο θα συστήσει επίσης δύο ομάδες κρούσης: η μία θα διερευνήσει γιατί ο δράστης της επίθεσης στο Σόλινγκεν, ο οποίος είχε προηγουμένως ζητήσει άσυλο στη Βουλγαρία, δεν επεστράφη επιτυχώς στη χώρα βάσει των κανόνων του Δουβλίνου, αφού η αστυνομία δεν μπόρεσε να τον βρει στην κατοικία του.
Στους πρόσφυγες που άλλες χώρες της ΕΕ είναι διατεθειμένες να δεχθούν πίσω θα κόβεται η στήριξή τους, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών – κανόνας που θα γίνει ευρωπαϊκός νόμος από το 2027 μετά τη συμφωνία για το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.
Η δεύτερη ομάδα θα αναλάβει την «πρόληψη του ισλαμισμού» για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης στο διαδίκτυο.
Αυτό θα συμπληρωθεί με πρόσθετη αστυνόμευση των ψηφιακών χώρων, συμπεριλαμβανομένης της βιομετρικής αντιστοίχισης δημόσιων δεδομένων και της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε η Φέζερ.
Εν τω μεταξύ, απορρίφθηκαν οι εκκλήσεις του ηγέτη της συντηρητικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς (CDU, ΕΛΚ) για άμεση διακοπή της χορήγησης ασύλου σε Σύρους και Αφγανούς πρόσφυγες μετά την επίθεση.
Αντ’ αυτού, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κόψει την οποιαδήποτε στήριξη για κάθε αιτούντα που επιστρέφει στην πατρίδα του χωρίς βάσιμο λόγο, όπως η κηδεία ενός συγγενή του.
Ο Μπούσμαν θέλει επίσης να διευκολύνει την άρνηση ασύλου σε όποιον διαπράττει έγκλημα μίσους με κίνητρο «το Ισλάμ, το τζιχάντ ή τον εξτρεμισμό».