Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε την Πέμπτη (29 Αυγούστου) ότι ζήτησε από τα μέλη της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε δύο Ισραηλινούς υπουργούς για «μηνύματα μίσους» κατά των Παλαιστινίων, μηνύματα που, όπως είπε, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Δεν έδωσε βέβαια συγκεκριμένα ονόματα υπουργών. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει επικρίνει δημοσίως τον υπουργό Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ για «σκοτεινές» δηλώσεις που «υποκινούν σε εγκλήματα πολέμου».
Ο Μπορέλ δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποίησαν μια πρώτη συζήτηση σχετικά με την πρότασή του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Είπε ότι δεν υπήρξε ομοφωνία – η οποία θα απαιτούνταν για την οριστική επιβολή κυρώσεων – αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί.
«Οι υπουργοί θα αποφασίσουν. Εξαρτάται από αυτούς, όπως πάντα. Αλλά η διαδικασία έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις στους Ισραηλινούς υπουργούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κυρώσεις της ΕΕ σημαίνουν γενικά απαγόρευση ταξιδιών στο μπλοκ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται στην ΕΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ κατηγόρησε τον Μπορέλ ότι τον στοχοποίησε με ψευδείς ισχυρισμούς ότι είχε ζητήσει την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη. «Είμαι αντίθετος στον εκτοπισμό οποιουδήποτε πληθυσμού από τα σπίτια του», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός.
Διπλωμάτες λένε ότι είναι απίθανο η ΕΕ να βρει την ομοφωνία μεταξύ των 27 μελών της για την επιβολή κυρώσεων σε υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης.
Όμως, η απόφαση του Μπορέλ να διατυπώσει μια τέτοια πρόταση δείχνει το επίπεδο οργής μεταξύ ορισμένων ευρωπαίων αξιωματούχων για τα λόγια και τις πράξεις ορισμένων ακροδεξιών ισραηλινών υπουργών.
Ακόμη και υπουργοί από ορισμένες χώρες που είναι ισχυροί σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία, δεν έκλεισαν αμέσως τη συζήτηση για τις κυρώσεις σε σχόλια που έκαναν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου της Πέμπτης.
Η Ιρλανδία, ένα από τα πιο φιλοπαλαιστινιακά μέλη της ΕΕ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση του Μπορέλ.
«Θα υποστηρίξουμε τη σύσταση του Ζοζέπ Μπορέλ για κυρώσεις σε σεβασμό των εποικιστικών οργανώσεων στη Δυτική Όχθη που διευκολύνουν (την) επέκταση των οικισμών, καθώς και σε ισραηλινούς υπουργούς», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν.
Αλλά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι απέρριψε την ιδέα.
«Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα, να πείσουμε τους Ισραηλινούς να κάνουν τις επιλογές που θα οδηγήσουν σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε. «Αυτή είναι η πραγματική προτεραιότητα».