Ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την ενίσχυση των μπαταριών, με αδειοδοτικά κίνητρα για την εγκατάσταση αυτόνομων μονάδων, για την προσθήκη σε φωτοβολταϊκά πάρκα και για την αντικατάσταση αποσυρμένων συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Στόχος η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 1,5 – 2 GW.
Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της εγκατάστασης μπαταριών στο ηλεκτρικό σύστημα, χωρίς κανενός είδους ενίσχυση, αλλά με κίνητρο την αδειοδότηση των έργων με διαδικασίες fast-track. Οι σχετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ που τέθηκε σε διαβούλευση πριν από λίγα 24ωρα και τιτλοφορείται: «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
Όπως έχει γράψει το -, προσδοκία του υπουργείου είναι μέσω των αδειοδοτικών κινήτρων να αναπτυχθούν μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1,5 – 2 GW. Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα προστεθεί στις standalone μπαταρίες 1 GW που θα υλοποιηθούν μέσω του σχήματος στήριξης (και οι οποίες θα λάβουν επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση), καθώς και στις μονάδες 500 MW που εκτιμάται πως θα δρομολογηθούν μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις».
Ως συνέπεια θα μπουν στις ράγες μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος περί τα 3 – 3,5 GW, καλύπτοντας ήδη από τα αμέσως επόμενα χρόνια ένα σημαντικό ποσοστό του στόχου που τίθεται το 2030. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, στο τέλος της 10ετίας αναμένεται να είναι εγκατεστημένα έργα 4,325 GW.
Περιορισμός του ενεργειακού κόστους
Με δεδομένο ότι η εγκατάσταση μπαταριών αποτελεί μία σχετικά άμεσα εφαρμόσιμη λύση για την καλύτερη αξιοποίηση των «πράσινων» Μεγαβατώρων που προέρχονται από ΑΠΕ, στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει διάφορες παρενέργειες που έχουν πλέον κάνει την εμφάνισή τους και στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα – όπως για παράδειγμα οι περικοπές ή οι μηδενικές και αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού.
Την ίδια στιγμή, η «μεταφορά» μέρους της παραγωγής ΑΠΕ σε ώρες που υπάρχει ζήτηση για να καλύψει -αντί να καταλήγει στα… αζήτητα- θα επιτρέψει να περιοριστούν οι μέγιστες ωριαίες χονδρεμπορικές τιμές. Προς ώρας, καθώς δεν υπάρχουν μπαταρίες στο ηλεκτρικό σύστημα, οι χονδρεμπορικές τιμές εκτινάσσονται από το απόγευμα, όταν δύει ο ήλιος και σταματά απότομα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούλιο καταγράφηκαν χονδρεμπορικές τιμές ακόμη και 850 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όπως είναι φυσικό, η εξομάλυνση του χονδρεμπορικού κόστους θα έχει θετική συνέπεια και στις χρεώσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περιορίζοντας το ενεργειακό τους κόστος.
Μπαταρίες σε φωτοβολταϊκά
Ακριβώς επειδή τα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια συγχρονισμένα -από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου- το ένα μέτρο προβλέπει την αδειοδοτική πριμοδότηση για την εγκατάσταση μπαταριών σε ήδη ηλεκτρισμένα ή ώριμα ηλιακά πάρκα. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, στο μέτρο θα μπορούν να ενταχθούν έργα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, έχοντας ηλεκτριστεί μετά τις 4 Ιουλίου 2019. Το ίδιο θα ισχύσει και για έργα που δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης ή πρόκειται να λάβουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2025.
Η ενέργεια από την μπαταρία θα αμείβεται στην εκάστοτε ωριαία χονδρεμπορική τιμή, ια την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο μετά τις 17:00 και μέχρι τις 07:00 της επόμενης ημέρας κατά την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 31η Μαρτίου και μετά τις 20:00 και μέχρι τις 07:00 της επόμενης ημέρας κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους. Τις υπόλοιπες ώρες, καθώς η ενέργεια θεωρείται ότι προέρχεται από το φωτοβολταϊκό, θα αμείβεται στη λειτουργική ενίσχυση που έχει κλειδώσει το έργο, αν έχει κατακυρώσει ταρίφα.
Αποσυρμένες συμβατικές μονάδες
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη δυνατότητα θα έχουν και ομάδες φωτοβολταϊκών πάρκων (έργα με κοινό σημείο σύνδεσης), τα οποία με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να διαχειρίζονται από κοινού την παραγωγή τους. Έτερο μέτρο είναι η αδειοδοτική πριμοδότηση επενδυτών για την εγκατάσταση αυτόνομων μπαταριών, και πάλι χωρίς στήριξη. Οι λεπτομέρειες αυτού του μέτρου θα εξειδικευτούν με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Το τέταρτο μέτρο αφορά ιδιοκτήτες συμβατικών μονάδων που είτε έχουν κλείσει από την 1η Ιανουαρίου 2024, ή πρόκειται να βάλουν λουκέτο στο μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές μπορούν να μετατρέψουν την άδεια παραγωγής της μονάδας τους, για το υπόλοιπο της διάρκειας ισχύος, σε άδεια αποθήκευσης για την εγκατάσταση standalone μπαταρίας. Το μέτρο αυτό μπορεί κάθε επενδυτής να το αξιοποιήσει για την εγκατάσταση έργων έως 150 MW, ώστε να αναπτυχθούν συνολικά μονάδες 450 MW.