Η απάντηση του Νίκου Παπαθανάση για την εξέλιξη του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, κατά τη συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής.
Απάντηση στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Κοζάνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Καλλιόπης Βέττα, για την εξέλιξη του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης κατά τη συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε:
-Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που διεκδίκησε πόρους για την «απολιγνιτοποίηση», αλλά και η πρώτη που έλαβε έγκριση για το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
-Ήδη, από το 2022, στο πλαίσιο του Προγράμματος, έχουν εξειδικευθεί 31 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 833 εκατ. ευρώ, ήτοι το 54,3 % του συνολικού προγράμματος. Έχουν εκδοθεί 30 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 744 εκατ. ευρώ, ήτοι το 45,7% του προγράμματος. Έχουν ενταχθεί 34 έργα συνολικού προϋπολογισμού 268 εκατ. ευρώ. Και έχουν αναληφθεί ήδη νομικές δεσμεύσεις 100 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικές συμβάσεις έργων για τη Δυτική Μακεδονία αποτελούν: ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου του ΕΚΕΤΑ, η ανάπτυξη συνεργατικών χώρων εργασίας (co-working spaces), οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των νοσοκομείων Φλώρινας και Καστοριάς.
-Στο πλαίσιο των δράσεων επιχειρηματικότητας –De minimis, 383 υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία υπέβαλαν αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 23 εκατ., δηλαδή υπήρξε υπερκάλυψη κατά 109% του Προγράμματος. Ενώ, υπεβλήθησαν αιτήσεις και από 236 νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
-Στο πλαίσιο της ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού, κατατέθηκαν 35 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 99 εκατ., που κάλυψαν 218% του προγράμματος.
-Συμπληρωματικά, για τη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία, δρομολογείται η δημιουργία Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ από τηνΕλληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 70 εκατ., το οποίο αναμένεται ότι θα μοχλεύσει δάνεια της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.
-Μέσω της Μετάβασης Α.Ε, προγραμματίζεται να παραληφθούν από τη ΔΕΗ 100.000 στρέμματα, τα οποία θα διατεθούν προς αξιοποίηση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
«Η στόχευσή μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο των περιοχών της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέες και καλάαμειβόμενες θέσεις εργασίας, να παραμείνουν οι νέοι και οι νέες στο τόπο τους και να τον δουν να αναπτύσσεται», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.