Μια αποστολή διάσωσης σε ένα πετρελαιοφόρο που εξακολουθεί να φλέγεται μετά την επίθεση των Χούθι στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης πριν λίγες μέρες, πρόκειται να ξεκινήσει, δήλωσε αργά τη Δευτέρα (2 Σεπτεμβρίου) η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το υπό ελληνική σημαία πετρελαιοφόρο Sounion χτυπήθηκε από τους Χούθι στα ανοικτά των ακτών της Χοντέιντα στις 21 Αυγούστου, ενώ μετέφερε 150.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου.
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες δήλωσαν ότι είχαν παγιδεύσει και πυροδοτήσει εκρηκτικά στο πλοίο.
Η αποστολή Aspides της ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια επιχείρηση με τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών «πρόκειται να ξεκινήσει» για τη διάσωση του πλοίου.
Η ναυτική δύναμη «θα παράσχει προστασία στα ρυμουλκά, που θα ασχοληθούν με την επιχείρηση διάσωσης και θα διευκολύνει τις προσπάθειές τους να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή», ανακοίνωσε στο Χ.
«Αρκετές φωτιές συνεχίζουν να καίνε στο κύριο κατάστρωμα του πλοίου», πρόσθεσε η αποστολή, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ορατά σημάδια πετρελαιοκηλίδας».
Το πλήρωμα του Sounion, αποτελούμενο από 23 Φιλιππινέζους και δύο Ρώσους, διασώθηκε την επομένη της επίθεσης από μια γαλλική φρεγάτα που υπηρετεί μαζί με την Aspides.
Η ναυτική δύναμη της ΕΕ συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει πειρατείες κατά της διεθνούς ναυτιλίας. Υποστηρίζεται γενικώς ότι οι επιθέσεις αυτές αποσκοπούν στην επίδειξη αλληλεγγύης προς την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στον πόλεμό της με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου Maritime Trade Operations (UKMTO), άλλα δύο πλοία επλήγησαν σε επιθέσεις στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης τη Δευτέρα.
Σε ανάρτησή της στο X, η CENTCOM, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, ανέφερε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης» στη νότια Ερυθρά Θάλασσα για το ακινητοποιημένο πλοίο, «το οποίο εξακολουθεί να καίγεται και απειλεί με την πιθανότητα μιας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής».
Η CENTCOM καταδίκασε τέτοιες επιθέσεις των Χούθι ως «απερίσκεπτες» και υποσχέθηκε να «συνεχίσει να συνεργάζεται με διεθνείς εταίρους και συμμάχους» για την προστασία του εμπορίου και τον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή.