Στις αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η διάθεση και του τελευταίου μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Με το πέρας αυτής της διαδικασίας, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών της, ανέφερε το Reuters.
H Εθνική Τράπεζα και η ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η προγραμματισμένη πώληση σηματοδοτεί την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος διασώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους κατά την οποία η Ελλάδα παραλίγο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Σημαίνει επίσης το τέλος της αποστολής του ταμείου διάσωσης, γνωστό ως ΤΧΣ, το οποίο ξεκίνησε το 2010 για να προστατεύσει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας και να περιορίσει τη μετάδοση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.
«Το ακριβές σχέδιο και ο χρόνος για την πώληση θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα», είπε μια από τις πηγές στο Reuters
Το ΤΧΣ εξακολουθεί να κατέχει το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας με χρηματιστηριακή αξία 7,2 δισ. ευρώ. Στους σχεδιασμούς είναι να διατεθεί το 10-13% και το υπόλοιπο να μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ελλάδας.
Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις
«Το ακριβές σχέδιο και ο χρόνος για την πώληση θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα», είπε μια από τις πηγές στο Reuters. «Το μερίδιο θα πωληθεί μέσω μιας διαδικασίας book building και μιας δημόσιας προσφοράς», πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
Εάν υπάρξει ισχυρή ζήτηση τότε η κυβέρνηση ενδέχεται να πουλήσει το 13% της Εθνικής, ενώ η JP Morgan ενεργεί ως σύμβουλος.
Το μήνυμα των placements
Το ΤΧΣ άρχισε να εκχωρεί τα μερίδιά του πέρυσι αφού είχε μια δύναμη πυρός περίπου 50 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα μετοχές κατά την κρίση χρέους 2009-2018.
Η κίνηση θεωρήθηκε από τους επενδυτές ως ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, αν και πολλοί απλοί Έλληνες εξακολουθούν να υφίστανται τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης.
Το Ταμείο πούλησε τις συμμετοχές του σε Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και μέρος της συμμετοχής του στην Εθνική σε ξένους και ντόπιους επενδυτές.
Ισχυρή ζήτηση για δάνεια
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας πρόσφατα στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων για την πορεία της τράπεζας υπογράμμισε ότι το 2023 ήταν έτος ορόσημο για την Εθνική Τράπεζα, με έμπρακτη και ευρεία αναγνώριση της προσπάθειας των τελευταίων 5 ετών, ειδικότερα από τους μετόχους, από τους επόπτες, από τους αξιολογικούς οίκους, από τους πελάτες αλλά και από την ευρύτερη κοινωνία.
Για τα επόμενα χρόνια ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι το μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον προβλέπεται να είναι σταθερό και ευνοϊκό για τη χώρα με υγιή ανάπτυξη.
Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η επιβράβευση της εμπιστοσύνης των μετόχων της
Ως εκ τούτου, θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση δανεισμού, με αιχμή του δόρατος τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Σε αυτό το θετικό περιβάλλον, πρόσθεσε, ενισχύεται και η ζήτηση δανείων από ιδιώτες, ειδικά στο χώρο των στεγαστικών δανείων.
Κλείνοντας ο κ. Μυλωνάς την ομιλία του, επισήμανε ότι ο στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η επιβράβευση της εμπιστοσύνης των μετόχων της και προφανώς να είναι η τράπεζα πρώτη επιλογής των πελατών της.