Τρέχουν οι εξελίξεις στις τράπεζες, καθώς μετά τη χθεσινή έγκριση της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας που δρομολογεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος και τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, έφτασε η ώρα των αποφάσεων και για την Εθνική Τράπεζα.
Τρέχουν οι εξελίξεις στις τράπεζες, καθώς μετά τη χθεσινή έγκριση της συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας που δρομολογεί την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος και τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, έφτασε η ώρα των αποφάσεων και για την Εθνική Τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του -, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να λάβει απόφαση σχετικά με την εναπομείνασα αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα. Στην πράξη, η σημερινή θα είναι η εναρκτήρια σύσκεψη του ΤΧΣ για το project της αποεπένδυσης, καθώς ο σύμβουλος, JP Morgan, αναμένεται να πει ότι μελέτησε τα στοιχεία του φακέλου για την αποεπένδυση και θα έρθει προσεχώς με τα σενάρια των επιλογών για τα ποσοστά διάθεσης έως και του εναπομείναντος 18,39% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται νέα σύσκεψη μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και μετέπειτα όταν θα υπάρχει απτό το ενδιαφέρον των επενδυτών, το οποίο θα καθορίσει τελικά και το ποσοστό διάθεσης. Αυτή είναι η «πεπατημένη» των προηγούμενων αποεπενδύσεων του ΤΧΣ, κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ποσοστό διάθεσης θα αποφασιστεί στο παρά πέντε της εκκίνησης της συναλλαγής.
Η σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση του ΤΧΣ έχει αυξημένη σημασία, καθώς γυρίζει ανάποδα την κλεψύδρα για το placement των μετοχών της ΕΤΕ, το οποίο, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τις προηγούμενες συναλλαγές, θα απέχει χρονικά 3 – 4 εβδομάδες. Δεδομένου ότι η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ ορίζει ότι αυτή πρέπει να έχει χρονικές αποστάσεις ασφαλείας από γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν τις αγορές, το Ταμείο θέλει να τρέξει το νέο placement της ΕΤΕ στις αρχές Οκτωβρίου, προλαβαίνοντας τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου (την ίδια ημέρα η ΕΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα γ΄ τριμήνου).
Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα κάνουν λόγο για διάθεση ποσοστού 10% και διακράτηση του υπολοίπου υπό τον έλεγχο του Δημοσίου για την μετέπειτα διάθεσή του σε ενδεχόμενο στρατηγικό επενδυτή. Υπάρχουν, ωστόσο, και φωνές που τάσσονται υπέρ της πλήρους αποεπένδυσης, θεωρώντας ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση από τις αγορές και ισχυρότερος θετικός αντίκτυπος για την Εθνική Τράπεζα και το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχος προβληματισμός υπήρχε και στην περίπτωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς και τελικώς επιλέχθηκε η διάθεση του συνόλου των μετοχών (27%) που κατείχε το ΤΧΣ, η οποία στέφθηκε από εκρηκτική επιτυχία, αποτελώντας θετικό ορόσημο για τις εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες.
Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, ο παραπάνω προβληματισμός φέρει εντονότερες πολιτικές διαστάσεις για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, καθώς πρόκειται για την Τράπεζα που στην συνείδηση των Ελλήνων είναι ταυτισμένη με το Ελληνικό Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται το σενάριο διακράτησης ενός ποσοστού, έστω 5%, μαζί, βεβαίως, με το σκεπτικό ότι μπορεί να υπάρξει ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής που θα λειτουργήσει δυνητικά πιο σταθεροποιητικά στην μετοχική βάση της Τράπεζας.
Στην πράξη, πάντως, μέχρι την τελευταία ώρα που θα αποφασιστεί το ποσοστό των μετοχών ΕΤΕ που θα διατεθούν (και το οποίο είναι πολύ πιθανό να είναι το 18,39%) διάφορα σενάρια θα «διασταυρώνουν τα ξίφη τους». Όπως και τον Νοέμβριο του 2023, οπότε το ΤΧΣ διέθεσε ποσοστό 22% της ΕΤΕ, το placement της Εθνικής Τράπεζας θα διενεργηθεί συνδυαστικά σε ξένους και Έλληνες επενδυτές. Στην α΄ φάση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ το 20% των μετοχών της δημόσιας προσφοράς προσφέρθηκαν στην εγχώρια αγορά (40.247.467 μετοχές, εκ των οποίων το 60% ή 24.148.480 σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο 40% ή 16.098.987 μετοχές σε ειδικούς επενδυτές. Στους διεθνείς επενδυτές κατανεμήθηκε το υπόλοιπο 80% των προσφερόμενων μετοχών, δηλαδή 160.989.867 μετοχές.
Στην πρώτη δεκάδα των μακροπρόθεσμων διεθνών επενδυτών που μπήκαν στο μετοχολόγιο της Εθνικής Τράπεζας με το placement του Νοεμβρίου 2023 ήταν επενδυτές όπως οι: Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco. Σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ αποτελείται από 914.715.153 κοινές ονομαστικές μετοχές και όπως αναφέρεται στο site της Τράπεζας, εκτός από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την The Capital Group Companies, Inc., κανένας μέτοχος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δεν κατέχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 5% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.