Η αστυνομία στην Κίνα συνέλαβε στις αρχές του καλοκαιριού πέντε νυν και πρώην υπαλλήλους της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, για πιθανές παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Blooomberg, το οποίο επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι συλληφθέντες είναι όλοι Κινέζοι πολίτες, οι οποίοι ασχολούνταν με τις προωθητικές ενέργειες των αντικαρκινικών φαρμάκων στο ογκολογικό τμήμα της AstraZeneca.
Παράλληλα, διεξάγεται έρευνα από την αστυνομία στη νότια Σεντζέν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα σχετίζεται με τη συλλογή δεδομένων ασθενών από την εταιρεία και κατά πόσον αυτό παραβίαζε τους νόμους περί απορρήτου της Κίνας.
Οι αρχές εξετάζουν επίσης τη συμμετοχή ατόμων στην χορήγηση ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του ήπατος με την ονομασία Imjudo, το οποίο δεν έχει εγκριθεί για διανομή στην ηπειρωτική Κίνα.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι υπάλληλοι της AstraZeneca διευκόλυναν την εισαγωγή του προς το παρόν εγκεκριμένου φαρμάκου στη χώρα.
Η AstraZeneca αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα στο -, αλλά και η κινεζική αστυνομία δεν απάντησε στο αίτημα για σχόλιο.
Τροχοπέδη οι ενδελεχείς έρευνες
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι έρευνες αποτελούν πρόβλημα για τον παγκόσμιο γίγαντα των φαρμακευτικών προϊόντων, ο οποίος είναι βαθιά εδραιωμένος στην Κίνα.
Μάλιστα, τα στελέχη της AstraZeneca έχουν εκφράσει δημόσια την εμπιστοσύνη τους στην κινεζική αγορά, παρόλο που οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αναγκάσει άλλες πολυεθνικές εταιρείες να είναι πιο προσεκτικές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, ορισμένες ξένες εταιρείες έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την ασφάλεια των εργαζομένων τους στην Κίνα και τους κινδύνους να εγκλωβιστούν σε κρατικές έρευνες, όπου ελάχιστες πληροφορίες παρέχονται από τις αρχές, καθώς η κινεζική αστυνομία είναι γνωστό ότι κρατά άτομα για ανάκριση για μήνες ή και χρόνια.
Πέρσι, πέντε ντόπιοι υπάλληλοι της αμερικανικής εταιρείας Mintz Group συνελήφθησαν για παράνομη συλλογή δεδομένων.
Επίσης, τρεις υπάλληλοι της διαφημιστικής εταιρείας WPP συνελήφθησαν στην Κίνα στο πλαίσιο έρευνας για δωροδοκία.
Οι αρχές της Κίνας έχουν επίσης συλλάβει άτομα που εργάζονται σε ξένες εταιρείες, για ύποπτες δραστηριότητες σχετιζόμενες με κατασκοπεία.
Νέοι νόμοι για τα προσωπικά δεδομένα
Σημειώνεται ότι το Πεκίνο εφάρμοσε πρόσφατα νέους νόμους για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία των προσωπικών πληροφοριών που απαιτούν από τις εταιρείες να διατηρούν τα περισσότερα από τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει στην Κίνα εντός της χώρας.
Κάποιες πολυεθνικές εταιρείες ανησυχούν ότι παραβιάζουν αυτούς τους νόμους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.
Παρόλο που το Πεκίνο έχει ξεκινήσει ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις όλα αυτά τα χρόνια για να επιταχύνει τις αναθεωρήσεις φαρμάκων που σώζουν ζωές, ορισμένες νέες θεραπείες είτε δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στην Κίνα είτε εγκρίνονται πολύ αργότερα από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Αυτό ανάγκασε τους ασθενείς να βρίσκουν φάρμακα εκτός Κίνας, μερικές φορές μέσω παράνομων διαύλων.
Ενώ η Κίνα επιτρέπει στους ασθενείς να αναζητούν θεραπείες, είναι παράνομο να φέρνουν μη εξουσιοδοτημένα φάρμακα στην Κίνα προς πώληση.
Έσοδα 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Αξίζει να σημειωθεί ότι η AstraZeneca βρίσκεται στην Κίνα από το 1993.
Πέρσι, ανέφερε έσοδα 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χώρα, περισσότερο από το 10% του συνόλου του ομίλου.
Διαθέτει παγκόσμιες εγκαταστάσεις σε τρεις περιοχές της Κίνας, ενώ πουλά φάρμακα και θεραπείες όπως για τον καρκίνο, το αναπνευστικό και την καρδιά.
Η φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμεύσει από πέρσι, περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη δημιουργία δύο νέων εργοστασίων στη χώρα.
Συνεργάζεται επίσης με μια τοπική εταιρεία βιοτεχνολογίας που συμμετέχει στην ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους, ενώ εξαγόρασε ακόμη μια κινεζική εταιρεία που ασχολείται με κυτταρικές θεραπείες.
Τον περασμένο μήνα, ο Leon Wang, πρόεδρος της AstraZeneca στην Κίνα, ανέφερε σε ένα ακροατήριο διεθνών CEOs και κυβερνητικών αξιωματούχων που συγκεντρώθηκαν στην παράκτια πόλη του Τσινγκτάο, ότι η εταιρεία πιστεύει πολύ στην κινεζική παραγωγή ως αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και στις δυνατότητες της κινεζικής καινοτομίας.
Σημείωσε επίσης ότι η AstraZeneca στοχεύει να γίνει μια πολυεθνική εταιρεία που συνδυάζει την καινοτομία τόσο από την Κίνα όσο και από τη Δύση.
Διαβάστε επίσης:
mpox: Το Κονγκό, η χώρα επίκεντρο της επιδημίας έλαβε το πρώτο φορτίο με εμβόλια
ΠΟΥ: Ανησυχία για την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων χολέρας παγκοσμίως το 2023
Ψηφιοποίηση ιατρικών αρχείων στο ΕΣΥ – Ποιες εταιρείες θα μοιραστούν 103 εκατ. ευρώ